Andrzej Duda elnök aláírta azt a törvényt, mely pénzbírsággal és börtönnel büntetheti azokat, akik "lengyel haláltáborokról" beszélnek. Duda mindemellett normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól a törvényre.

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt – közölte kedd este Krzysztof Lapinski államfői szóvivő. Az új előírásokat, amelyekről Duda utólagos normakontrollt kér ki az alkotmánybíróságtól, az elmúlt napokban elsősorban Izrael, Egyesült Államok és Ukrajna által bírálták.

Aláírta a lengyel elnök a második világháborús bűnökről szóló vitatott törvényt

Fotó: pixabay.com CCO

Az új előírásokkal az IPN-ről szóló törvényt módosítják, így az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak majd azok ellen, akik "nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva" Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy "kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét". Az ilyen tettet pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák. Nem számít majd bűntettnek viszont, ha ezt "művészeti vagy tudományos tevékenység keretében" követnék el.

Duda kedd délelőtt jelentette be, hogy a törvényt alá fogja írni, s egyúttal a szólásszabadságra, valamint a bűncselekménynek minősülő tettek meghatározásának pontosságára vonatkozóan kéri ki az alkotmánybíróság véleményét. Hangsúlyozta: a törvény eleget tesz annak az Izrael által korábban megfogalmazott követelménynek, hogy ne akadályozza a holokauszt tudományos kutatását. Fontosnak nevezte, hogy a holokauszttúlélők tanúvallomást tehessenek. Kiemelte: Lengyelországnak szüksége van arra, hogy a második világháború kapcsán megvédhesse jó hírnevét.

Duda lépését kiábrándítónak nevezte kedd este Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, ugyanakkor – mint a PAP hírügynökség idézte – "fájdalmasnak és félrevezetőnek" minősítette a "lengyel haláltáborok" kifejezést. Ennek terjesztését épp az új lengyel törvény akadályozná meg.

Az izraeli külügyminisztérium korábban úgy nyilatkozott, hogy a jogszabály kapcsán továbbá is "változásokra és javításokra" számít. Megerősítette, hogy Izrael kapcsolatban áll a lengyel hatóságokkal, és jelezte: tudomásul vették az utólagos normakontroll elrendelését Duda által.

(MTI)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Minden kelet-európai nép antiszemita.
A legtöbb Zsidó embert Lengyelország,Magyarország,Szovjetunió területeiről öltek meg, és az is tény ,hogy az országok lakosai tevőlegesen részt vettek a nép irtásban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@magyarbakancs: ...ne beszélj velem...és főleg ne utasítgass...
..ja és azt írok, arról és akkor amikor amit akarok...ezután is a kegyes beleegyezéseddel...
magyarbakancs
@Csizmás Kond: 570 vonat szerelvény indult a haláltáborba Magyarország területéről magyar zsidókkal.
470 ezer embert kúltünk a halálba magyar csendőrök terelték a vagonba,és szedték össze őket a getóból. Lengyelország területén 1 millió zsidó élt a második világháború előtt ma 4 ezren vannak.
És ukrán ,lengyel emberek segítő kezet nyújtatok a zsidók lágerbe terelésébe és a gettó felszámolásába.
Ugyan úgy a megszólt Francia ország területéről német ss egyenruhás francia katonák harcoltak a németek oldalán Szovjetunióba.
Csizmás Kond
@magyarbakancs: ...bakancs, akinek lement a talpa az csak a sarat szívja.
...és jelentkezz a zsidó kivégző tanácsnál ha bűnösnek érzed magad ne itt nekem gyónj.
magyarbakancs
@Csizmás Kond: te olyan idióta vagy ,hogy mértékegységnek használnak.
sokanvagyunk
Tegnap volt szerencsém megnézni a "Nácik a CIA-ban" dokumentumfilmet...
...és ez is:
mult-kor.hu/cikk.php?id=13937

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.