Az ELTE tanára szerint Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ötnapos közel-keleti útja egyfajta kármentésként is felfogható.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ötnapos közel-keleti útja – amelynek során vasárnaptól Jordániába, Törökországba, Libanonba, Egyiptomba és Kuvaitba látogat – egyfajta kármentésként is felfogható – mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanszékvezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Hozzátette: az amerikaiaknak nagyon fontos a Közel-Kelet, az olaj mint stratégiai nyersanyag szempontjából. Az amerikaiak befolyása csökkent a területen, új "játékosok" jelentek meg, Oroszország és Kína, de az Egyesült Államok szeretné megtartani a korábbi évtizedekben megszerzett pozícióját.

A szakértő szerint Jeruzsálem elismerésének kérdésében évekbe telik, míg bármi is történik.

Törökország esetében a kurdkérdésben nagyon nehéz az amerikaiaknak egyensúlyozni, az ország a NATO déli szárnyának legfontosabb országa, és fontos szerepet játszana a közel-keleti orosz ambíciók feltartóztatásában – mondta. Kitért arra, hogy Tillerson kuvaiti útján az iraki újjáépítésről, az Iszlám Állam elleni globális fellépésről, és a Katar körül kibontakozott öbölmenti feszültségek elsimításáról tárgyal majd.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.