"Nincs kétség afelől, Oroszország soha nem látott erőfeszítést tett, hogy beleavatkozzon a 2016. évi választásunkba" – hangsúlyozta a bizottság elnöke, Richard Burr republikánus szenátor a testület alelnökével, Mark Warner demokrata párti szenátorral közösen kiadott közleményében, miután a testület – zárt ülésen – szerdán volt magas rangú hírszerzési vezetőket hallgatott meg.

Putyin rendelte el a beavatkozást az amerikai elnökválasztásba

Alapos tanulmányozás után a munkatársaink arra a következtetésre jutottak, hogy a hírszerző közösség következtetései pontosak voltak" – közölte Mark Warner szenátor.

Az orosz erőfeszítés kiterjedt, bonyolult volt, és maga Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el azzal a céllal, hogy segítse Donald Trumpot és kárt okozzon Hillary Clintonnak

- idézte Mark Warnert a The Washington Post internetes kiadásában.

Ez utóbbi kijelentés – hogy Oroszország Trumpot kívánta segíteni – ellentétes a képviselőházi republikánus többségű hírszerzési bizottsága által több hete kiadott jelentéssel, amely szerint Oroszország nem kívánta az akkor még republikánus elnökjelölt Trumpot segíteni, aki végül megnyerte a választást.

A vádak és az ügyben indított számos nyomozás árnyat vetett Trump elnökségének első 16 hónapjára – írta a Reuters brit hírügynökség. Oroszország cáfolta, hogy megpróbált volna beleavatkozni a választásba, Trump pedig vitatta azokat az állításokat, hogy Moszkva őt segítette volna.

A meghallgatáson James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató, John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója, és Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt igazgatója tett vallomást. Meghívót kapott James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump által menesztett igazgatója is, de ő nem jelent meg a zárt ülésen.

Az Oroszország és a 2016. évi elnökválasztás ügyében indított három legfontosabb kongresszusi vizsgálat egyikét a szenátus hírszerző bizottsága folytatja le, a másik kettőt pedig a képviselőház hírszerzési bizottsága és a szenátus jogi bizottsága.

Az ügyben vizsgálatot folytat a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság is.

Adam Schiff, a képviselőház hírszerző bizottságának demokrata párti alelnöke közölte, hogy egyetért a szenátusi bizottság következtetéseivel.

A demokrata párti tagok kifogásai ellenére a képviselőházi hírszerző bizottságban többségben lévő republikánusok márciusban bejelentették, hogy lezárták a vizsgálatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszoroszág nem akart Trumpnak segíteni.

Trump elnök zokon vette a hírszerző szervek azon megállapítását, hogy a Kreml az ő jelöltségét támogatta Hillary Clinton volt külügyminiszterrel szemben. Az elnök a Twitteren üdvözölte a képviselőház hírszerzési bizottságának jelentését, azt állítva, hogy az igazolta őt annak megállapításával, hogy nincs bizonyíték az Oroszországgal való együttműködésre vagy összejátszásra.

A szenátus hírszerzési bizottságának még vizsgálnia kell az összejátszással kapcsolatos vádakat, ezzel a kérdéssel a testület a végleges jelentésében foglalkozik majd a The Washington Post szerint.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Itthon - 2019. March 21., 21:23
Véget ért a Hankook-sztrájk

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Sajnos Európa még mindig nem látja, hogy Orbánon keresztül Putyin propagandája beáramlik az EU-ba. Ez pénzt és embereket is jelent (letelepedési kötvény). Így már az EU-n belülről tudják bomlasztani az egységre való törekvéseket. Putyin érdeke egy megosztott Európa közös célok és egyesített erő nélkül. Ugyanez egyébként Orbán taktikája is itthon az ellenzékkel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Ez eddig is egyertelmu volt. Ruszki hackerek tamadtak az USA valasztasokat.
Szamomra az sem ketseges hogy a mocsok ruszkik keze a magyar valasztasok elcsalasaban is benne van.
papa.49
@Sámannus: A ,,klónja,, még azt nem tudja elképzelni se a ,,fél eszével,, ha kibasznak bennünket az Unióból abban a pillanatban ejtve lesz mert tovább nem érdeke, ha nincs haszna belőle !!!
Shikari
Segítette Trumpot, mert nem volt elég szankció életbe léptetve Oroszországgal szemben? Melyik hülye talál ki ilyet?
Yoda69
@Shikari: A szankciokat nem trampli leptette eletbe a mocsok ruszkik ellen. putyinnak lehetett egy titkos paktuma tramplival, hogy ha segitik ot elnokke valasztasban, akkor a szankciok is enyhulnek. Es lass csodat a ruszkik jonnek kifele a szarbol.
Shikari
@Yoda69: Érdekes módon a szankciók szaporodnak és a ruszkikra ez nem sok hatással van!
human
Itt a példa. A szlovén jobb oldal is ugyanazzal a STOP plakáttal kampányol és kelti a félelmet amit Orbánék használtak a választási kampányban. Ez nem véletlen. Putyin kiadta a parancsot. Orbán megírta a receptet és most osztogatja Európában, hogy a szélső jobb oldal megerősödjön és felbomoljon Európa.
https://merce.hu/2018/05/16/na-vajon-mire-eml...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2019. March 21., 17:44
Milliókba fáj Ronáldónak a gólöröm
Szórakozás - 2019. March 21., 17:13
Palvin Barbara angyal lett