Júniusban kezdődik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság Oroszországban, a szurkolók pedig nemcsak izgatottan várják a rajtot, de aggódnak is, mivel az orosz katonai jelenlét Ukrajnában és Szíriában kockázatot jelent.

Terrortámadás fenyegeti a focivébét

Fotó: Dmitry SEREBRYAKOV / AFP

A terroristák válaszcsapás célpontjaként használhatják a tornát, az Iszlám Állam hónapok óta fenyegetőzik, de veszélyforrásnak tartják a helyi futballhuligánokat is.

Több nemzeti és nemzetközi forrás megerősítette az elmúlt hónapokban, hogy a vb terrorfenyegetettsége rendkívül magas. Az orosz kormány elrendelte, hogy a tizenegy vb-városba belépéskor szigorú ellenőrzések legyenek. Minden autót átvizsgálnak, a régiók között utazó oroszoknak speciális útlevélre lesz szükségük, a stadionok környékén légtérzár lesz, hajók sem mehetnek az arénák közelébe. Az érintett területeken tilos lesz a fegyverek, robbanóanyagok és a mérget tartalmazó szerek árusítása.

– A legmagasabb színvonalon kell megszerveznünk a biztonságot a vb alatt.Ebben hatalmas szerep hárul önökre – mondta Putyin korábban az orosz rendőröknek, akik mellett számos belföldi és nemzetközi fegyveres szervezet lesz jelen a vb-n az utcákon, stadionokban vagy a csapatok mellett.

Az orosz huligánok is komoly károkat képesek okozni. A 2016-os Európa-bajnokság legvéresebb balhéját ők követték el Marseille-ben, amikor összecsaptak az angol szurkolókkal – ezután az orosz szövetség felfüggesztett kizárást és pénzbüntetést kapott az európai szövetségtől. Elsősorban a Szpartak Moszkva drukkerei a veszélyesek, akik idén az Európa-ligában is balhéztak – Bilbaóban ennek következtében egy rendőr meghalt.

„Megbízunk az orosz hatóságok és a helyi vb-szervezők által kidolgozott intézkedésekben – állt a nemzetközi futballszövetség (FIFA) közleményében. – Az ország a Konföderációs Kupa alatt már bizonyított. Természetesen a FIFA kapcsolatban áll az összes érintett féllel, hogy ha szükséges, megelőző lépéseket tegyünk.”

Politikai bojkott

Egy korábbi hírszerzőt, Szergej Szkripalt (66) és lányát idegméreggel próbálták megölni Angliában, amely után Theresa May (61) brit miniszterelnök asszony kijelentette, „nagy valószínűséggel” Putyin rendelte el a merényletet. Szolidaritásként több ország vezetője kijelentette, bojkottálja az oroszországi vb-t, s nem vesz részt a protokolleseményeken.

(Blkk.hu)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
"Az érintett területeken tilos lesz a fegyverek, robbanóanyagok és a mérget tartalmazó szerek árusítása."
Na ezen ledöbbentem! Eddig lehetett kapni ilyen dolgokat a környékben?
A másik,amit furcsállok. Már maga a tény,hogy egy ekkora rendezvény egy politikailag ennyire instabil országban történjen. Nem azt mondom,hogy más országok jelenleg nem politikailag veszélyeztetettetek lennének. Minden ország sajnos veszélyes ebből a szempontból. Az Arab országok háborúi és Izrael háborúja,nagyon erősen befolyásolja a föld minden országának a biztonságát. Oroszország azonban az egyik központi figurája ennek az egész háborúsdinak épp úgy amint Amerika is. Talán valamilyen semlegesebb országban kéne tartani egy ilyen nagy jelentőségű eseményt.( Nem Magyarországra gondoltam,bár Orbán biztos örülne neki.)
Pálinkás Pál
@cikicakk55: Én azért nem féltem az oroszokat...ők rendesen tudják kezelni a migráns helyzetet,erre nem egy videót találsz a neten!
Jozefina
A FIFA felelős az egészért, ha bármi is történik!! Hogy lehet VB rendezést odaadni egy országnak, aki ripsz-ropszra elcsatol szomszédos országtól területet? Ráadásul nem a demokrácia jellemző erre az országra.
Pár év múlva majd kiderül, hogy a FIFA döntéshozóiközül eseltel hányat és mivel vesztegettek meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.