A Szent István király tiszteletére feldíszített Boldogasszony-zarándokvonat vasárnap Gyimesbükkbe, a kontumáci Nagyboldogasszony kápolnához szállította a zarándokokat – írja a Székelyhon portál.

Ezrek zarándokoltak a kontumáci Nagyboldogasszony-kápolnához – fotó

A Szent István király tiszteletére feldíszített mozdony vontatta Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz zarándokvonat áthalad az erdélyi Lóvész feletti Karakó-völgyhídon pünkösdvasárnap, 2018. május 20-án. A zarándokok misére utaznak Gyimesbükkbe a településhez tartozó kontumáci Nagyboldogasszony-kápolnához.

Az utasok előző nap a csíksomlyói búcsúban, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepén vettek részt.

Ezrek zarándokoltak a kontumáci Nagyboldogasszony-kápolnához – fotó

Zarándokok misén a kontumáci Nagyboldogasszony-kápolnánál a székelyföldi Gyimesbükkön pünkösdvasárnap, 2018 május 20-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Rákóczi Szövetség: Dél-Amerikából is érkeztek magyar fiatalok Csíksomlyóra

Az idén a Dél-Amerikában élő magyar közösségekből is érkeztek fiatalok a csíksomlyói búcsúra a Rákóczi Szövetség támogatásával, a szervezet minden pályázót ösztönöz a más országokban élő nemzetrészek megismerésére

- mondták a szervezet rendezvényszervezői vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Katona Flóra és Nagy Domonkos István szerint az utazások és a rendezvényekre szervezett foglalkozások megerősítik a különböző országokból érkező magyar diákok kapcsolatait, a tapasztalatok alapján ezek hosszú idő után is elevenek.

Hozzátették, hogy az anyaországból a nagy távolság ellenére is sokan szeretnének Erdélybe utazni a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjaival, de egyre többen fedezik föl a Délvidéket és Kárpátalját is. A felvidéki iskoláknak pedig már olyan sok partnerkapcsolatuk van, hogy sokszor nem is tudnak új vendégeket fogadni – fűzték hozzá.

Tavaly 375 Kárpát-medencei középiskola több mint 15 ezer diákja kapcsolódott be a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjaiba. Az idén április végéig már közel 7 ezren utazhattak.

Forrás: szekelyhon.ro, MTI

Fotók: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Számomra is felejthetetlen lelki élmény volt, amit 2006 pünkösdjén Csíksomlyón átéltem. Akkor is több százezren voltunk ott hívők. Esett az eső, fújt a szél, mindenki megosztotta az esernyőjét a mellette állóval. Egymásba karolva hallgattuk a szentmisét. Nem volt sérülés amikor lefelé jöttünk gyalog, olykor csúszkálva a sárban. Mi Csíkszentsimon-ban voltunk családoknál elszállásolva. A relatív, szegény családok, nagy szeretettel fogadtak. Mindenüket megosztották velünk.
A helyi önkormányzat+polgármester+plébános elutazás előtt, mindannyiunkat vacsorán búcsúztatott el. Igaz, volt megérkezéskor egy szemtől szembe közlés, mégpedig az, hogy a 2004-es népszavazás szégyenletes volt. Én csak széttártam a kezem, és azt mondtam, én IGEN szavazatot adtam le, a többiről sajnos nem tehetek.
Összességében hatalmas lelki élmény és sok erőt ad.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.