Emberkereskedők öltek meg legkevesebb tizenöt migránst, illetve tucatnyi társukat megsebesítették a hét közepén Líbiában, mert szökni próbáltak – közölte szombatra virradóra az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet.

A bűnözők tüzet nyitottak a menekülőkre, hogy ismét elfoghassák őket. Az MSF orvosai a településen lévő kórházban 25 túlélőt kezeltek. Egyeseknek súlyos lőtt sebei és többszörös csonttörései voltak. A sebesültek nagyészt Eritreából, Etiópiából és Szomáliából származó fiatalok voltak, akik Európába próbáltak eljutni. Voltak, akiket három éve tartottak fogságban az emberkereskedők, többször is eladták őket Bani Valid és a közeli Neszma településeken.

Emberkereskedők végeztek a menekültekkel

Az MSF szerint többeken hegek, elektromos égési nyomok és régi, begyulladt sebek voltak. Az Orvosok Határok Nélkül kiemelte, hogy több helybeli, köztük kórházi dolgozók, a városvezetés, valamint a biztonsági erők tagjai próbálták védeni az elszökött embereket.

A túlélők elmondták azt is, hogy mintegy 40 ember, többségük nő maradt az emberkereskedők börtönében.

Az elszökött embereket csütörtökön átszállították Tripoliba, ahol egy idegenrendészeti központba zárták őket. Christophe Biteau, az MSF líbiai missziójának vezetője szerint az önkényes fogva tartásuk nem lehet megoldás, mert az áldozatoknak égető szükségük van védelemre és támogatásra. Az emberrablás gyümölcsöző üzletágát csak fellendítette az EU politikája, amely segít a líbiai hatóságoknak elfogni a Földközi-tengert átszelni vágyó menekülteket, visszaküldve őket az észak-afrikai államba.

Líbia, Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után, mély káoszba zuhant, amely miatt az észak-afrikai országba érkező migránsokat a szokásosnál is sokkal inkább fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.

Eltérő becslések szerint hatszázezer és egymillió közöttire tehető az országban tartózkodó menekültek száma.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2019. March 23., 11:35
Szeméremcsontját fájlalja Messi
Szórakozás - 2019. March 23., 10:42
Bochkor nemsokára újra rádiózhat
Sport - 2019. March 23., 09:46
Fucsovics nem jutott a 32 közé Miamiban