Exit poll eredmények szerint az írek kétharmada a terhességmegszakítás liberalizálását támogatta az erről tartott pénteki népszavazáson.

A szavazófülkét elhagyók megkérdezésével készült felmérés (exit poll) szerint – amelyet a The Irish Times című ír napilap megbízásából az Ipsos MRBI készített – a voksolók 68 százaléka szavazott 32 százalék ellenében arra, hogy lazítsák az erős katolikus hagyományok szerint élő országban az abortuszra vonatkozó szigorú korlátozást.

A felméréshez összesen 4000 szavazót kérdeztek meg Írország minden megyéjéből. A lap szerint a statisztikai hibahatár másfél százalék.

Az RTE ír közszolgálati műsorszolgáltató megbízásából a Behaviour and Attitudes készítette exit poll felmérés gyakorlatilag ugyanazt az eredményt mutatta: a szavazók 69 százaléka támogatta az abortusz liberalizálását 31 százalék ellenében.

„Úgy néz ki, történelmet írunk holnap”

– írta Leo Varadkar ír miniszterelnök szombatra virradóra a Twitteren. A kormányfő köszönetet mondott a referendumon szavazóknak, és úgy fogalmazott, hogy ez a demokrácia működés közben.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este tízkor zártak, a hivatalos eredmény szombat délután vagy este várható.

Az írek támogatják az abortuszhoz való jogot

Pénteken mintegy 3,5 millió ír szavazópolgárt vártak az urnákhoz, hogy a referendumon az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörléséről vagy megtartásáról döntsenek. A hatályos írországi jogszabály a legszigorúbb Európában: nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége sem indok az abortuszra.

Leo Varadkar kormányfő csütörtök este a Twitteren arra buzdította az ír választókat, hogy szavazzanak igennel az abortuszt tiltó alkotmánymódosítás eltörlésére.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Nagyon fontos jog ez, mert inkább haljon meg magzat korában, mintsem hogy diktatúrába senyvedjen egy életen át.
Grafix69
@mackoka46: Hogy te mekkora baromságot tudsz írni , tudod te miről beszélsz baszki ? Milyen diktatúráról hadobálsz itt , nem Magyarországról van szó te kretén.:))
1magyar
Aki abortuszra szánja magát felméri a saját lehetőségeit és a leendő gyermekéét. Vagyis nem tudja megfelelően felnevelni tehát inkább ne szenvedésre hozza a világra.
Ehhez mindenkinek joga kell legyen a világon!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél