A legfrissebb információk szerint a legegészségesebb gyermekeket hozták ki legelőbb. A kiszabadított fiúkat már a helyszínen felállított kórházban kezelik. Azonban most több mint fél napig szünetel a mentés. Elfogyott a palackozott levegő és a mentőbúvároknak is pihennie kell. Eddig legalább négy gyermeket menekítettek ki a hivatalos források szerint. 

Dráma: szünetel a mentés, amely még több napig is eltarthat – sikeresen kimentették az első gyerekeket a thaiföldi barlangból, a többieket csak később hozzák ki – fotó

Oxigénpalackokat visznek az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban, az ott rekedt tizenkét diák és edzője kimentésére végzett művelet közben az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A mentőegységek július 2-án találtak rá a június 23-án eltűnt ifjúsági focicsapat tagjaira és edzőjükre a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvő barlangrendszerben. A mentőmunkálatok során búvárok oxigénpalackokat helyeznek el a barlangban, a több kilométeres, tervezett mentési útvonal mentén. (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

Sikeresen kimentették vasárnap a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt 12 tagú ifjúsági focicsapat első négy tagját – közölte sajtótájékoztatón a mentést vezető Narongszak Oszottanakorn, hozzátéve, hogy a mentőakció eddig a vártnál jobban alakul.

Előzőleg más illetékes hat kimentett gyermekről beszélt.

A helyi tudósítók egy része magabiztosan írt ötödik és hatodik kiszabadult gyerekről is, de hivatalos forrás ezt nem erősítette meg.

Az Index szerint kommunikációs félreértés állhat az eltérő számok mögött: a mentőalakulatok egyes tagjai már azokról is szivárogtattak híreket, akik már majdnem kiértek, és biztosra vehető volt a szabadulásuk.

Dráma: szünetel a mentés, amely még több napig is eltarthat – sikeresen kimentették az első gyerekeket a thaiföldi barlangból, a többieket csak később hozzák ki – fotó

A thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat elsőként kimentett tagjait szállító mentőautók egyike érkezik Csiang Rai város kórházához 2018. július 8-án. A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló, 13 fős csoport június 23-a óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában. A mentőakcióban 13 külföldi és öt thaiföldi búvár segíti a bajba jutott fiatalokat. (Fotó: MTI/EPA/Pongmanat Tasziri)

A gyerekek rövid időn belül egymás után bukkantak fel a barlang kijáratánál az őket segítő mentőbúvárok kíséretében.

Onnan mentőautóval szállították őket a készenlétben várakozó mentőhelikopterekhez, amelyekkel Csiang Rai város kórházába viszik őket. Egészségi állapotukról egyelőre nem tudni részleteket.

Dráma: szünetel a mentés, amely még több napig is eltarthat – sikeresen kimentették az első gyerekeket a thaiföldi barlangból, a többieket csak később hozzák ki – fotó

A thaiföldi haditengerészet 2018. július 7-én közreadott felvétele katonákról az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban, az ott rekedt tizenkét diák és edzője kimentésére végzett művelet közben az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A mentőegységek július 2-án találtak rá a június 23-án eltűnt ifjúsági focicsapat tagjaira és edzőjükre a Bangkoktól ezer kilométerre, északra fekvő barlangrendszerben. A mentőmunkálatok során búvárok oxigénpalackokat helyeznek el a barlangban, a több kilométeres, tervezett mentési útvonal mentén. (Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

A thai média már azt is megírta, hogy ki volt az első diák, aki megmenekült: a 14 éves Mongkol "Mark" Boompian. A mentőcsapat egyik orvosa azt közölte, hogy először a legrosszabb állapotban levő gyerekeket hozták ki. Narongszak ugyanakkor ennek éppen az ellenkezőjét mondta a sajtótájékoztatón:

a legegészségesebbeket hozták ki legelőbb.

Dráma: szünetel a mentés, amely még több napig is eltarthat – sikeresen kimentették az első gyerekeket a thaiföldi barlangból, a többieket csak később hozzák ki – fotó

Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet

A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában.

A búvárok segítségével végrehajtandó, sok veszéllyel járó mentőakciót vasárnap – néhány órával az első sikerekről szóló hírek előtt – kezdték meg 90 – 50 külföldi és 40 thaiföldi – búvár részvételével.

A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva indítják el, mindegyiküket két-két búvár segíti a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben.

Az egész művelet várhatóan kettő-négy napig is eltarthat az időjárás alakulásától függően.

Most szünetet tartanak, és a műveletet 10-20 órán belül folytatják, hogy felszínre hozzák a még a barlangban várakozó nyolc fiút, akik fiatalabbak és gyengébb úszók és edzőjüket.

Sajtótájékoztatón a mentőalakulatot vezető Narongszak Oszottanakorn elmondta, hogy az első két fiú helyi idő szerint 17:40-kor és 17:50-kor (magyar idő szerint 13:40 és 13:50) bukkant elő a barlangból. Narongszak szerint a gyerekek állapota kiváló, a mentési körülmények pedig a várakozásoknál jobbak.

Ennek ellenére a mentőakcióban legalább 10 órán belül nem várható újabb gyermek kiszabadítása, mert a mentőcsapatnak ennyi időbe telik előkészíteni "a következő fázist".

Vagyis helyi idő szerint reggel 8 (magyar idő szerint hajnali 3) előtt nem indul újra az mentés.

Az illetékes hozzátette, hogy a mentőegység az elmúlt napokban többször végigpróbálta a műveletet, egy ausztrál orvos pedig szombat éjjel megvizsgálta a fiúk egészségi állapotát, és zöld utat adott a mentésnek.

Dráma: szünetel a mentés, amely még több napig is eltarthat – sikeresen kimentették az első gyerekeket a thaiföldi barlangból, a többieket csak később hozzák ki – fotó

A thaiföldi haditengerészet 2018. július 7-én közreadott felvételén oxigénpalacokat rakodnak matrózok az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban, az ott rekedt tizenkét diák és edzője kimentésére végzett művelet közben az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. (Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

A mentőakció megindítása sok szempontból kockázatos volt, mivel a csapat tartózkodási helyének megközelítése még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő, és a fiúk közül többen nem túl jó úszók.

A mentés vezetője mégis azt mondta:

úgy döntöttek, nem várnak tovább, mert az elmúlt napok száraz időjárása miatt sokat apadt a víz szintje, és egy újabb monszuneső jelentősen rontotta volna a csapat kijutási esélyeit.

A be- és kijutás még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő: a barlang bejáratától a gyerekek tartózkodási helyéig mintegy négy kilométeres táv megtétele oda-vissza csaknem tizenegy órát vesz igénybe egy-egy búvár számára.

További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást.

A gyerekek tartózkodási helyéhez vezető út utolsó egy kilométeres szakasza a legveszélyesebb, itt a búvároknak maguk előtt kell tolniuk az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a barlang víz alá került szűk járatain. Ráadásul a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt.

Pénteken egy, a levegős palackokat a tervezett menekülési útvonalon elhelyező búvár meghalt.

Vasárnap reggel a Guardian tudósítója arról számolt be, hogy a hatóságok lezárták a Chiang Rai Prachanukroh kórházhoz vezető utat.

A tervek szerint ide viszik majd a kimentett gyerekeket és edzőjüket.

A kórház 57 kilométerre van a barlangtól.

Forrás: MTI, 444.hu, BBC, Index

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
..."Dráma: szünetel a mentés, amely még több napig is eltarthat – sikeresen kimentették az első gyerekeket a thaiföldi barlangból, a többieket csak később hozzák ki"...

aszongya dráma...szünetel a mentés...

hát baszkikám, ott pont éjszaka van, fáradtak az emberek...feljön a Nap, mindenki kipihenten mehet a dolgára..holnap estére mindenkit kihoznak...
papa.49
@wagabund: Az igazi dráma az, hogy ilyen firkászok ÚJSÁGÍRÓNAK gondolják magukat !!!
Remélem minden srác egészségesen megússza a kalandot !!!
Az edzőé nem kár !!!
human
@wagabund: Erre én is felkaptam a fejem. Felesleges volt oda írni, hogy dráma. Ma szerencsére nem lett újabb áldozat. Felesleges ez a bulvár paráztatás.
wagabund
@human: egy tévéműsorban röhögve dicsekedtek a...mik is?...firkászok, hogy kattintásra fizetnek, ez így működik jól...hahaha...

mi meg beszopjuk...hahaha...
human
@wagabund: Akkor üzenem a klikkvadász újságíróknak:
youtu.be/efcNgGsg5WY?t=1m10s
human
@wagabund: Tököm tele van a klikkvadász címekkel. Egyszer valaki olyan címet adott, hogy "Megszúrtak egy tigriskölyköt az állatkertben". Kiderült, hogy csak oltást kapott. Megkapta a kritikát az az illető is.
Csizmás Kond
sehol nem találom, hogy hogyan kerültek oda ?
wagabund
@human: igen, pontosan ezzel dicsekedtek, hogy ki tud olyan címet adni akármilyen jelentéktelen eseménynek, ami baromisok kattintást eredményez...

...és bólogattak, hogy ez már verseny...(...mert az olvasó kiváncsi,,.ezt kihasználva szopatnak)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.