A társadalom peremén, gyakorlatilag a közéletből kirekesztve él a csehországi romák több mint fele – olvasható a csehországi roma kisebbség 2017-es helyzetéről készült jelentésben, amelyet szerdán tárgyal meg a cseh kormány.

A dokumentum szerint, amelyből a CTK hírügynökség idézett szombaton, Csehországban több mint 240 ezer roma él. A 2011-es népszámláláskor ezt a nemzetiséget azonban csak valamivel több mint tízezer ember vállalta.

Csehországban sincs túl jó soruk a romáknak

Fotó: Rendőrök védenek egy roma lakótelepet egy tüntetés elől – MICHAL CIZEK/AFP

A cseh gazdaság látványos erősödése ellenére a romák helyzete gyakorlatilag nem változik, kirekesztettségük inkább fokozódik – mutatnak rá a jelentés szerzői.

A társadalomból kirekesztve, a nagyvárosok peremén kialakult gettókban több mint 125 ezer roma él. A legsúlyosabb helyzet az olmützi régióban van, ahol a romák mintegy 70 százaléka él társadalmi elszigeteltségben, a Morvaszilézia, illetve az Ústí régióban ez mintegy 60 százalék.

Csehországban a roma a legnagyobb nemzeti kisebbség, becslések szerint a romák az összlakosság mintegy 2,2 százalékát alkotják. Európában a romák számát 11 millióra becsülik, ebből az EU-ban mintegy hatmillió roma él. Szlovákiában az összlakosság mintegy kilenc százalékát teszik ki – írja a CTK.

"A Csehországban élő romák mintegy fele már integrálódott a többségi társadalomba, a roma közösség másik fele viszont társadalmi kirekesztettségben és veszélyes helyzetben él, teljes mértékben ki van szorítva a társadalom peremére" – idézi a jelentést a cseh hírügynökség.

(MTI)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Hát nem is tudom...azért igen érdekes hogy a világon mindenhol parazitáknak tartják őket!!!Vagy valamelyik jogvédő húgyagyú tud ellenpéldát mondani...??
Vagy hallott valaki olyat hogy "jajj de örülök,egy dolgos cigánycsalád költözött a szomszédomba!"
Itt az alkalom ,lehet sorolni!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@durbincs: Nem az egyéni segítségekre gondolok, hanem a kormány által kidolgozott és segítő szándékra.
m73
Nem vagyok rasszista,de azért az elég sokat mondó,hogy a cigányok semmilyen országban nem tudnak/akarnak integrálódni.Persze vannak kivételek,de sajnos kevesen.
durbincs
@CsipkeRózsa: ha látott volna eltüzelt padlókat ? akkor nem mondaná ? Rózsika
CsipkeRózsa
@durbincs: Nem láttam, de hallottam az eltüzelt padlókról, Orbán Viktor említette I. országlása idején.

Azóta viszont nem laknak padlós lakásban, csak földesben.

A segítségnyújtás abból is állna, hogy megtanulhatnák a kulturáltabb életmódot.
kokopelli
@CsipkeRózsa: (18:55) Az angol televízió is bemutat kül. cigány családotokat,búcsusokat,
kereskedőket,vállalkozókat. Esküvőket,amiket csak a nemesi családoknál látni,igaz hogy "kiccs" náluk nem ismer határokat! A pénz sem számít!...nem nekünk való,de érdekes! ;-)
durbincs
@CsipkeRózsa: fogadjon be párat ha segíteni akar ? de elég hamar majd a rokonoknál alszik?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok