Előzetes vizsgálati eljárást kezdeményezet Gjorge Ivanov államfő ellen a macedón államügyészség, amely során azt vizsgálják, hogy törvényt szegett-e a köztársasági elnök azzal, hogy nem írta alá sem a nyelvtörvényt, sem a Görögországgal kötött megállapodás ratifikációjáról szóló dokumentumot.

Gjorge Ivanov annak ellenére sem írta alá a két jogszabályt, hogy a parlament kétszer is megszavazta, és így az alkotmány kötelezné erre.

A macedón törvényhozás előbb januárban, majd márciusban szavazta meg az új nyelvtörvényt, amelynek értelmében az albán nyelv az ország azon részein is hivatalos használatba kerül a különböző állami szerveknél, ahol az albán kisebbség aránya nem éri el a lakosság egyötödét.

A korábbi jogszabály 2001-ben született, miután fegyveres konfliktus alakult ki az albán lázadók és a kormányzati erők között. Ennek értelmében mindenütt, ahol az albán kisebbség tagjainak a száma meghaladja az összlakosság 20 százalékát, hivatalos nyelvként használható az albán. A 2,1 milliós Macedónia lakosságának mintegy egyharmada albán nemzetiségű.

Zoran Zaev macedón és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök júniusban kötött megállapodást arról, hogy 27 év után lezárja görög-macedón névvitát, és az egyezmény értelmében a délszláv államot ezentúl Észak-Macedóniának fogják hívni. Az egyezményt a szkopjei parlament kétszer is ratifikálta, ám az államfő kijelentette, alkotmányellenesnek tartja a dokumentumban foglaltakat, ezért nem hajlandó aláírni.

Gjorge Ivanov tiltakozása miatt olyan helyzet állt elő, amilyenre korábban nem volt példa, arra ugyanis nincs lehetőség, hogy egy törvény az államfő aláírása nélkül lépjen életbe.

Az államügyészség kedden közölte, hogy Gjorge Ivanov ellen két névtelen feljelentés érkezett azért, mert nem írta alá a jogszabályokat. Amennyiben az államügyészség úgy ítéli meg, hogy jogos a feljelentés, alkotmánysértés miatt indulhat eljárás a köztársasági elnök ellen.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.