Annegret Kramp-Karrenbauert választották a CDU pénteki kongresszusán pártelnöknek, aki Angela Merkelt váltja 18 év után. Kramp-Karrenbauer eddig főtitkárként dolgozott a pártban és Merkel szövetségeseként ismert.

Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán pénteken Hamburgban, a párt eddigi főtitkára 517 szavazatot szerzett, ellenfelére, Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezetőre 482 kongresszusi küldött voksolt.

Megvan Merkel utódja

Annegret Kramp-Karrenbauer. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az elnökválasztáson a 1001 küldött közül 999 vett részt, valamennyien érvényesen szavaztak, egyikük sem tartózkodott.

Angela Merkel utódjának megválasztásához két fordulóra volt szükség.

Az első fordulóban Annegret Kramp-Karrenbauer 450 szavazatot, Friedrich Merz 392 szavazatot kapott, Jens Spahn egészségügyi miniszter pedig 157 voksot szerzett, és harmadik helyezettként nem jutott be a második, döntő választási fordulóba.

A CDU történetében 1971 óta először indult az elnöki tisztségért több esélyes jelölt.

Annegret Kramp-Karrenbauer az 1945-ben alapított párt nyolcadik elnöke, és a második nő a párt élén.

A szavazás után hangsúlyozta, hogy valamennyi párton belüli irányzatnak együtt kell dolgoznia.

Friedrich Merz az új elnök támogatására kérte a küldötteket és a tagságot. Mindezek után a három jelölt együtt állt fel a kongresszusi küldöttek előtt felállított színpadra, demonstrálva a párt egységét.

Annegret Kramp-Karrenbauer az ország egyik legkisebb tartományából, a Franciaországgal és Luxemburggal határos, egymillió lakosú Saar-vidékről származik,

56 éves, katolikus, három gyermeke van, a férje mérnök, ő maga pedig politika- és jogtudományi diplomával rendelkezik.

A CDU-ba 1981-ben lépett be, a kilencvenes évek vége óta hivatásos politikus. A tartományi kormányba 2000-ben került be, Németország első női tartományi belügyminisztereként.

Volt oktatási és kulturális, valamint munka-, családügyi és szociális miniszter, 2011-től pedig a tartomány miniszterelnökeként dolgozott.

Legnagyobb sikere a tavaly márciusi tartományi törvényhozási (Landtag-) választás volt, amelyen a CDU a szavazatok 40,7 százalékát szerezte meg. A vártnál nagyobb arányú győzelemmel a CDU Annegret Kramp-Karrenbauer vezetésével lefékezte a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szövetségi szintű előretörését, ami elemzők szerint jelentős fejlemény volt a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő pártok versenyében.

Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU idén februárban tartott kongresszusa előtt váratlanul bejelentette, hogy a párt főtitkáraként kívánja folytatni pályafutását. A kongresszuson rendkívül magas, 98,4 százalékos támogatottsággal választották meg a tisztségre.

Annegret Kramp-Karrenbauert ugyan az előző elnök, Angela Merkel bizalmasaként tartják számon, de számos területen irányváltást hirdetett, a többi között nagyobb beleszólást követel a pártnak a kormányzati döntések meghozatalába, és újabb szigorításokat sürget a menekült-, és migrációs politikában.

Ugyanakkor a német sajtóban az elnökválasztás után megszólaltatott elemzők mind arra számítanak, hogy jól együttműködik majd Angela Merkellel, és nagy valószínűséggel sikerül egységet és nyugalmat teremtenie a pártban.

Első nagy próbatétele 2019. május 26-án lesz, amikor az európai parlamenti (EP) választás mellett Brémában tartományi törvényhozási választást, további kilenc tartományban pedig önkormányzati választást tartanak.

Forrás: MTI, 24.hu

Címlapi kép: MTI/EPA/Clemens Bilan

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
A lehetö leg jobb döntés volt! A csaj,nem a CEU n diplomázott és gyülöli a korrupt politikusokat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
Érdekes...mutti nagyon ügyelt, még véletlenül sem legyen csinos, dögös nő az
utódja...az emerek állva tapsolták...
kokopelli
@Rockxy: Elkeserítelek,mert minden küldött a helyénülve egy X-el szavazott!
Elsőre sikerült a rendezőknek akár pár-százig is elszámolni,még PC nélkül is! (;-)
wagabund
@durbincs: mikront elzavarják előbb-utóbb...különben is...nem a muffra gerjed, análvirtuóz lett időközben...
wagabund
@durbincs: jó kérdés...valamit elbasztak az evolúció összeszerelő műhelyében, ráadásul a MEO is átengedte...az adófizetők most próbálják visszáruként feladni a selejtet.
wagabund
@durbincs: nem, mert a selejtes árut is el lehet adni(áron alul)...csak ahhoz megfelelő vevő kell.
Teresinta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.