A korábban 22 nő megölése miatt egyszer már életfogytiglanra ítélt Mihail Popkov volt rendőrt most további 56 gyilkosságért szigorított fegyenctelepen letöltendő életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az irkutszki területi bíróság. 

A törvényszék bűnösnek találta a vádlottat további 56 nő meggyilkolásában, akiket 1992 és 2007 között ölt meg – idézte a TASZSZ a területi ügyészség közleményét. Popkovot bűnösnek találták tíz áldozata megerőszakolásában is.

A bíróság egyúttal megfosztotta az elítéltet alhadnagyi rendfokozatától. Az ügyész közlése szerint Popkov fellebbezést készül benyújtani a lefokozás ellen a legfelsőbb bíróságon, ugyanis ezzel a rendelkezéssel elveszíti nyugdíját is. Az előző életfogytiglani ítélet meghagyta rangját, így havi 24 ezer rubel (102 ezer forint) nyugdíjat kaphatott.

Újabb 56 nő megölését bizonyították rá a rekorder orosz sorozatgyilkosra

Fotó: AFP

Az általa elkövetett 78 gyilkossággal a férfi messze "felülmúlja" az eddigi leghírhedtebb orosz sorozatgyilkosokat. Az ügyészség beszámolója szerint Popkov "kóros szükségletét" érezte annak, hogy gyilkoljon.

A volt rendőr áldozatait éjszakai sétára hívta, majd végzett velük, némelyiküket egy rendőrségi járműben ölte meg, szolgálati idején kívül, Angarszk környékén. A megölt nők holttestét az Irkutszki terület különböző járásainak erdős vidékein találták meg.

A nyomozók számára hamar világossá vált, hogy egyetlen, mániákus elkövetőről van szó, de csak 1998-ban, egy életben maradt áldozattól kaptak használható személyleírást, s ő mondta el, hogy az elkövető egy egyenruhás rendőr volt, aki felajánlotta neki, hogy hazaviszi rendőrségi autójával.

Akkor már 24 áldozat ismeretében, és az egy irányba mutató bizonyítékok – köztük egy Lada Niva típusú gépkocsinak az áldozatok mellett több helyen megtalált keréknyoma – ellenére a nyomozás két évig eredménytelen volt. Bár a 2000-ben újraindított nyomozás vezetésével egy korábbi sorozatgyilkosság sikeres felderítőjét bízták meg, ezt a felügyelőt egy év múlva elbocsátották egy átszervezésre hivatkozva.

A holttesteken talált maradványok alapján a hatóságoknak ugyanakkor sikerült genetikailag azonosítani a tettest, s ennek alapján több mint 2 és fél ezer genomikai vizsgálatot végeztek el, kétezernél is több embert kérdeztek ki. A nyomozók azonban csak hosszú évek múltán jutottak a most elítélt Mihail Popkov nyomára, akit 2012. június 23-án Vlagyivosztokban tartóztattak le.

Popkov később további 59 gyilkosságot ismert be, a rendőrség ezek közül háromnál nem tudta bizonyítani a vallomás valóságtartalmát.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Akkor most már két életfogytiglan van a gyűjteményében. Ehhez 78 nőt kellett meggyilkolnia!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.