Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban – néhány nappal a decemberi NATO-csúcsértekezlet előtt, amellyel a katonai szövetség megalapításának 70. évfordulóját is tervezik ünnepelni – arra szólította fel francia hivatali kollégáját, Emmanuel Macront, hogy vizsgáltassa ki magát, nem agyhalott-e, miután a francia elnök november elején a The Economist című brit gazdasági lapnak adott interjújában agyhalottnak nevezte a NATO-t.

A török államfő, aki a Marmara Egyetem róla elnevezett épületegyüttesének alapkőletételén tartott beszédet, jelezte: Macronhoz intézett szavait a NATO londoni találkozóján is el fogja mondani. Úgy vélte, Macron nyilatkozata olyanokhoz illik, "akiknél már beállt az agyhalál". Erdogan azt mondta, hogy a francia elnök legutóbbi kijelentései annak a "beteges, sekélyes felfogásnak" a megnyilvánulásai, mely szerint a mindenféle kockázatvállalást nélkülöző, a sorozatos győzelemhez szokott országok nem tudják elviselni a Törökország jogainak és szuverenitásának védelmét célzó erőfeszítéseket. Egyre többen vannak, akik "emésztési gondokkal küszködnek" Ankarát illetően – fogalmazott a török elnök.

Erdogan kijelentette: Macron nem teljesíti országa kötelezettségeit az észak-atlanti szövetséggel szemben, még a pénzügyi hozzájárulását "sem fizeti be rendesen". Hangoztatta, Macronnak nincs felhatalmazása annak a döntésnek a meghozatalára, hogy Törökországot kizárják-e a NATO-ból, vagy ne.

Macron a november 7-én megjelent interjúban kijelentette, hogy jelenleg a NATO agyhalála figyelhető meg, mert nincs semmifajta egyeztetés a stratégiai döntéseknél az Egyesült Államok és a szövetségesek között.

Macron ugyanakkor a közelmúltban többször határozottan bírálta Törökországot – és a szerinte tehetetlen NATO-t is – az október 9-én indított északkelet-szíriai török offenzíva miatt. A hadműveletnek az a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia az elsődleges célpontja, amelynek a segítségével az Egyesült Államok vezette nemzetközi fegyveres koalíció az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen harcol. Ankara ezzel szemben az YPG-t is terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezeli, mert szerinte a törökországi kurd szakadárok szíriai szövetségese.

Erdogan pénteken Szíriával kapcsolatban azt üzente az Élysée-palotának, hogy a francia csapatoknak nincs joguk és felhatalmazásuk az arab országban tartózkodni, mert a damaszkuszi rezsim nem hívta be őket.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön az ankarai parlamentben újságíróknak arról beszélt, hogy nincs jelentősége annak, amit Macron mond, mert a francia elnök a terrorizmus "mecénása", aki terrorállamot akart létrehozni, de a török beavatkozás "keresztülhúzta a számításait".

A Hürriyet Daily News című, angol nyelven megjelenő török napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva csütörtökön arról írt, hogy ha a NATO nem hagyja jóvá azt a védelmi tervet, amely szerint YPG fenyegetést jelent Törökországra, Ankara nem támogatja a NATO többi védelmi tervét, köztük a napirenden lévő, a balti térséget és Lengyelországot érintőt sem.

A NATO-tagországok csúcstalálkozóját december 3-án és 4-én tartják Londonban.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/EPA

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Ezt a Viktor példakép, gyerekgyilkos patkányt a saját népe fogja egy nap levadászni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
@csak úgy...: Megnézzük a profilokban, hogy kinek szoktak folyamatos 12 órás műszakjai lenni és azt is, hogy köztudottan kinek van több nickje. Neked kedves főbérfelszopó csengettyű művész. Hogy is mondjam egy magán felhasználói jelleg ezeket nem szokta tartalmazni. Ugyanis nincs mi motiválja erre, csak a bércsicskáknál láthatod ezt. Ezt meg nem tudjátok kikerülni, mert valamiben mérni kell a patkánykodásaitokat, mert ugye a patkány felett van még egy csomó ellenőrző patkány, mert egyik patkány sem bízik a másikban, hiszen mint odatett semmirekellő. A tetején meg van a főgeci, aki már retteg, de most nagyon bizik a kis patkányaiban, hogy eladják neki, amit egy 6 éves gyerek is kiröhög. Hát ezzel töltöd a napjaidat 12 órában, miközben másra mutogatsz, mint egy patkány fideszes. Jól ismeri már ezt a magyar nép és kurvára nem-et mondtak rá!
SystemError
@csak úgy...: Nem neked akartam bocsi...):
SystemError
@SystemError: Szerintem mondani sem kell, hogy kinek ment...:)
csak úgy....
@SystemError: nyugi,tudtam! :) ismeren az eredeti címzettet... :)
Eriksson
@Szeparepa2: 00:42 Szerintem mást se a lottószámokon kívül.
kokopelli
@Szeparepa2: A nyugat,meg hazatoloncolna pár millió törököt az Erdogánnak,akiknek az €-i hiányozná-
nak!Nem véletlenül vezette be Erdogán az új "elnöki-rendszerét",amiben a parlamentnek sincs joga igazi
szavazással őt elzavarni! Ez az elnöki rendszere tartathaja(!) őt a székében,de meddig?!Az utolsó gener-
ciók már nem mennek haza,mert Törökország az öregeké marad! Lassan visszaesnek a középkorba!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.