Harry herceg szerint neki és feleségének, Meghan hercegnőnek az elmúlt évek kihívásai után nem maradt már választásuk, csak az, hogy mindketten visszalépjenek a brit királyi családban betöltött hivatalos szerepüktől.

Harry herceg: "nem volt más választásunk"

Harry vasárnap esti beszédében nem titkolta, hogy a történtekért a sajtót is felelőssé teszi.

Az udvar a hétvégén jelentette be, hogy Harry és Meghan gyakorlatilag kivonul a királyi családból, legalábbis a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, közpénzellátmányban ezentúl nem részesülnek és Harry nagymamáját, II. Erzsébet királynőt sem képviselhetik hivatalos fórumokon.

A házaspár emellett a jövőben – várhatóan tavasztól – nem használja az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) titulust sem, amelyre Harry az uralkodó egyenes ági leszármazottjaként, Meghan hercegnő pedig Harry feleségeként tarthatott igényt.

Mindezek közvetlen előzményeként a házaspár január második hetében teljesen váratlanul bejelentette, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné kíván válni, és a jövőben ideje egy részét Kanadában tölti.

A világszerte hatalmas feltűnést keltő fejleményről Harry az általa alapított, elsősorban a HIV-fertőzött afrikai gyermekek megsegítésére létrehozott Sentebale jótékonysági alapítvány vasárnap esti londoni rendezvényén beszélt először személyesen nyilvánosan.

Azt mondta: nagyon elszomorítja, hogy a helyzet idáig fajult, és nem könnyű szívvel hozta meg azt a döntést, hogy visszalép hivatalos funkcióitól.

Kijelentette ugyanakkor: a döntés sokévnyi kihívás után, hónapokig tartó tárgyalássorozat eredményeként született meg, miután nem maradt más reális választási lehetőség.

Hozzátette: Meghannal együtt azt remélték, hogy a továbbiakban is szolgálhatják a királynőt, a Nemzetközösséget és a fegyveres erők azon szervezeteit, amelyekhez ő kötődik, de mindezt közpénzek igénybevétele nélkül szerették volna tenni.

Sajnos azonban ez nem bizonyult lehetségesnek

- mondta Harry herceg.

Nem tért ki részletesen arra, hogy ez így miért nem volt megoldható, kijelentette azonban, hogy elfogadta a helyzetet, és reméli, hogy döntésével békésebb életet tud teremteni a családjának.

Azt mondta, hogy amikor édesanyja, Diana hercegnő 23 éve meghalt, sokan a segítségére siettek és igyekeztek óvni őt, "ám a média erőteljes hatalom", és ő csak remélni tudja, hogy az egymásnak nyújtott kollektív támogatás még ennél is erősebbnek bizonyul.

Harry herceg régóta nem titkolt, mély ellenszenvet táplál a sajtóval szemben. Őt és a brit királyi családot ugyanis a mai napig kísérti a Diana hercegnőt szó szerint élete utolsó pillanatáig üldöző fotóshad emléke.

Harry édesanyja 1997-ben, egy párizsi autószerencsétlenségben vesztette életét. Gépkocsiját végzetes útján is többtucatnyi fotós üldözte motorkerékpáron, és többen közülük a roncsok között haldokló hercegnőről is közeli felvételeket készítettek.

Harry tavaly októberben – miután több lap ellen is jogi eljárást kezdeményezett magánélete védelme érdekében – hosszú és rendkívül éles hangvételű közleményt adott ki, amely szerint a sajtó ugyanúgy bánik vele és feleségével, mint egykor Dianával.

Leginkább attól félek, hogy a történelem megismétli önmagát. Elvesztettem édesanyámat, és most azt kell látnom, hogy feleségem is ugyanezen befolyásos erők áldozatává válik

- fogalmazott őszi közleményében a herceg.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Katalina62
@A.Stone: egy színészőnek, aki szerintem nem is naiv, tudnia kell, hogyan működik a bulvársajtö!
namihami
Hát gyerekek, sz@r lehet királyi vérnek lenni. Ahogy meggyőződésem az is, hogy ebbe a nászba egy jó nagy adag, a családdal szembeni ""b@sztatás"" is betudható.
Ez a nő, már a volt anyósa példájából is láthatta/tudhatta, hogy egy bizonyos családi pozíció alatti feleséget nem fogadnak be. És ez még a Lédidire is igaz volt (pedig az egy nagynevű echte angol család csemetéje volt), nemhogy egy félcsoki, viszonylag se neve, se igazán szakmailag nevenincs pozíciójú ""művésznő"".
Egyébiránt a Lédidi is tudta, hogy az esküvője csak alibi, hiszen a Karcsi nője már akkor is köztudott volt. Csak éppen rangban senki és főleg elvált. Aztán mielőtt elváltak, már ez a nő (Lédidi) is össszeállt a testőrtiszttel, az arabussal és még ki tudja, kivel.
Semmi közünk hozzá, de ez pont ezért se a halálára, se a fia házasságára nem indok.
Katalina62
@namihami: Ĺady Di-t a királynő is protezsálta, nem? Egyébként,,szerintem eleinte, Meghant is viszonylag elfogadták!
verőce21
Meghan ráadásul elveszítheti brit állampolgárságát is!
A szabály az, hogy a betelepedést követő három évben legalább évi 270 napot kell a szigetországban eltöltenie, hogy a brit állampolgársága meglegyen. Ez az időtartam Meghan esetében még nem tejesült!
fahrenheit451
Egy modern kori mese rajzolódik ki a szerelemről, a szabadságról, a szabadulásról...
Ebből filmet kell csinálni. Muszáj! Kötelező!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.