Az amerikai elnök az elmúlt napokban többször élesen bírálta a WHO főigazgatóját.

Donald Trump amerikai elnök megismételte pénteken, hogy készen áll a koronavírus-járvány miatt leállt gazdaság újraindítására, de hozzátette, hogy

május elejéig még biztosan nem lehet enyhíteni az elrendelt korlátozásokat és megindítani a munkát.

A járványügyi intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport napi sajtótájékoztatóján Trump hangsúlyozta, hogy a döntés időzítésében az egészségügyi szakemberek tanácsaira hallgat majd. Szerintük pedig jelenleg úgy tűnik – fűzte hozzá –, hogy május elsején még nem lehet enyhíteni a korlátozásokat.

Addig nem indítjuk újra a gazdaságot, amíg nem lehetünk biztosak abban, hogy az amerikaiak ezt követően is egészségesek maradnak

– fogalmazott. Hozzátette, hogy az újraindításnak is megvan a maga kockázata, a járvány ugyanis ismét fellángolhat. Leszögezte, hogy a megbetegedések esetleges újabb hulláma esetén kész lesz ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni.

Az elnök azt mondta, hogy nemsokára bemutatja azt az új kormányzati munkacsoportot, amely a gazdaság újraindításának lehetőségeit, esetleges időpontját, körülményeit vizsgálja majd. Sajtóértesülések szerint a testület tagja lesz Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Mark Meadows, a Fehér Ház új kabinetfőnöke.

Trump közölte azt is:

a jövő héten bejelentést tesz az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulásról.

Nagy bejelentést tesz Donald Trump a WHO-nak

Mint tudják, évente mintegy 500 millió dollárt folyósítunk nekik, de majd a jövő héten visszatérünk erre. Sok mondandónk lesz

– fogalmazott, további részleteket azonban nem közölt. Az amerikai elnök az elmúlt napokban többször élesen bírálta a WHO főigazgatóját, Kína iránti elfogultságot vetve a szemére, és az amerikai hozzájárulás csökkentését vagy megvonását is kilátásba helyezte. A sajtótájékoztatón Trump bejelentette, hogy megegyezett Mexikóval az olajkitermelés csökkentésében, az olajkitermelő országok megállapodása és az olajárak zuhanásának megakadályozása érdekében.

Mi elfogadjuk, hogy csökkentjük az olajkitermelésünket. Ők pedig beleegyeztek abba, hogy a jövőben valamiképpen kárpótolnak bennünket ezért

– fogalmazott. Szavaiból azonban nem derült ki egyértelműen, hogy milyen jellegű kárpótlásra is számít. Közölte, hogy az amerikai olajkészletek évekre elegendőek.

Mike Pence alelnök a sajtókonferencián arra kérte az egyházakat, hogy a húsvéti ünnepek idején is tartsák zárva templomaikat. Bejelentette, hogy a kormányzat néhány nap múlva a járvány megfékezését célzó új előírásokat tesz közzé. A tájékoztatón ezúttal is részt vett Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, továbbá Deborah Birx járványügyi szakember. Mindketten a kormányzati munkacsoport tagjai.

Fauci arra hívta fel a figyelmet: valószínűleg hónapokba telik, míg a most kipróbálás alatt álló szerekről kiderül, hogy közülük melyik lesz alkalmas terápiás kezelésre.

Birx doktornő pedig azt emelte ki, hogy bár biztató jelek mutatkoznak, a járvány még mindig nem érte el a csúcspontját az Egyesült Államokban.

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Sajnos ő sem ért semmihez és sok esetben a szakmai tanácsadókra sem hallgat!!! Lényeg, hogy szépen ki legyen feste az arca!!! Szerintem minden szempontból visszataszító figura!!! De ez kellett az amerikaiaknak!!!??
SystemError
Twitteren biztos tol majd egy kaki jelet. Ennek a buzinak se sokat jósolok a hazai buzinkkal együtt...
kokopelli
@Jozefina: Ilyen "anál"fabétára volt szüksége a Republikánusonak! Még nem derült ki,hogy kinek a keze van
a scheggében ennek a "bábunak",mert gondolkodás nélkül mondja amit elétesznek,és ami promt neki "eszébe
jut! Az életrajza megfelel egy Ludas Matyi különkiadásnak! (;-))...(:-()
SystemError
500 millió dollár WHO és Amerika méretei szintjén...Erre ne verd a nyálad uborkapakolásos kis elkényeztetett fasz, mert már régen egy lélegeztetőn lennél. A WHO ajánlásokat tesz és nem oldáig meg, amit te nem.. Amúgy majd biztos nem röhögnek a baszadék fejeden te barom!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.