Háború törhet ki Azerbajdzsánnal, amennyiben Jereván nem szolgáltat vissza négy azeri falut, melyeket az 1990-es évek eleje óta tart ellenőrzése alatt – közölte Nikol Pasinján örmény miniszterelnök egy kedden közzétett videóüzenetben.

Az örmény kormányfő hétfőn az északi Tavus régió határterületének lakóival tartott tanácskozáson vett részt, a terület a 30 éve lakatlan azeri falvak közelében található.

Örményország végveszélyben

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Jerevánban tárgyal  2024 március 19-én. Fotó: MTI.

A megszállt falvak stratégiai jelentőséggel bírnak Örményország számára, mivel a Jerevántól a georgiai határig vezető főútvonal mentén találhatók. Örményország nyugaton és keleten is ellenséges államokkal, Törökországgal, illetve Azerbajdzsánnal határos, így kulcsfontosságú számára a Georgiával való szárazföldi összeköttetés zavartalanságának biztosítása – az MTI híradása szerint.

Azerbajdzsán ugyanakkor közölte, hogy a területei visszaszolgáltatását – beleértve örmény területek által közrefogott további apró azeri enklávékat is – alapvető feltételnek tekinti a hegyi-karabahi konfliktus miatt kialakult, több mint három évtizede tartó ellenségeskedések lezárását szolgáló békemegállapodás megkötéséhez.

Pasinján a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a videófelvételen azt mondta, amennyiben nem tudnak egyezségre jutni a vitatott falvak ügyében, "a hét végéig" háború robbanhat ki Azerbajdzsánnal.

"Tudom, hogy egy ilyen háború miként végződne"

- tette hozzá.

Jereván és Baku viszonya évtizedek óta feszült a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt, amelyet Azerbajdzsán tavaly szeptemberben egynapos villámháborúval elfoglalt. Ezután a százhúszezres létszámúra becsült, többségi örmény lakosság szinte kivétel nélkül Örményországba menekült a területről.

A két szomszédos dél-kaukázusi ország tavaly év végén közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy békemegállapodásra szeretnének jutni, azóta több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ültek. A múlt hónapban Berlinben tartottak egy kétnapos tárgyalási fordulót. A megbeszélések azonban megtorpantak, főleg olyan kérdések miatt, mint az ezer kilométer hosszú közös – lezárt és megerősített – határ kijelölése.

Pasinján az utóbbi hetekben már jelezte, hogy hajlandó visszaszolgáltatni örmény ellenőrzés alatt álló azeri területeket. Ugyanakkor Azerbajdzsán is ellenőriz olyan területeket, amelyeket nemzetközileg is Örményország részeként ismernek el.

A mindössze mintegy 3 millió lakosú Örményország rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe került Hegyi-Karabah örmények általi kiürítése, illetve az Oroszországgal, a kis dél-kaukázusi állam patrónusával való kapcsolatok rendkívüli mértékű megromlása következtében.

Egy teljes körű azeri katonai támadás az örmény államiságot létében is fenyegethetné, az pedig erősen kérdéses, hogy Moszkva nyújtana-e segítséget Jerevánnak egy invázió esetén. Az azeri hadsereg óriási katonai fölényben van az örmény haderővel szemben az elmúlt évtizedek intenzív haderőfejlesztése következtében.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...na ki a felbujtó ???...hát a nato...illetve ámerika...bizonyiték a kép.
csak úgy....
@Csizmás Kond: te egy kibaxottbuta tökfilkó!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.