Vlagyimir Putyin a szavazatok 87,8 százalékát megszerezve győzött az oroszországi elnökválasztás során az első hivatalos részeredmények szerint, melyeket az oroszországi urnazárások után tettek közzé.

Az ötödik elnöki ciklusát kezdő orosz elnök az utóbbi 200 év leghosszabb ideig regnáló orosz vezetője lehet. Az érdemi kihívók nélkül, megszállt területeken is zajló elnökválasztás sem szabad, sem tisztességes nem volt Washington állásfoglalása szerint.

Az első részeredmények alapján Putyin a szavazatok 87,8 százalékát megszerezve nyerte el ismét az elnöki mandátumot –  a Reuters értesülései szerint. 

Minő meglepetés! Putyin nyerte az orosz elnökválasztást

Fotó: MTI

A szavazás három napon át zajlott, legkésőbb a kalinyingrádi exklávében ért véget a voksolás, magyar idő szerint este 7 órakor. A választás során több mint 8 millió ember szavazott online – egy választási bizottsági tisztviselő közlése szerint.

A részvétel moszkvai idő szerint 20 órakor – egy órával a kalinyingrádi urnazárás előtt – 73,33 százalék volt, ami abszolút rekordnak számít az orosz elnökválasztások történetében. A hivatalban lévő elnök a legutóbbi, 2018-ban megtartott elnökválasztáson a szavazatok 76,6 százalékát kapta – az MTI híradása szerint.

Az állami finanszírozású Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) adatai szerint Putyin a szavazatok 87 százalékát gyűjtötte be. A kommunista Nyikolaj Haritonov végzett a 2. helyen a voksok 4,6 százalékával, őt Vlagyiszlav Davankov (Új Emberek) követte 4,2 százalékos támogatottsággal, Leonyid Szluckij, az Oroszország Liberális Demokrata Pártja jelöltje végzett a negyedik helyen 3 százalékkal.

A háború ellen fellépő, az ellenzékiek körében népszerű Borisz Nagyezsgyin végül nem indulhatott a választáson.

Ukrajna megszállt területein, Moldova szakadár régiójában, az úgynevezett Dnyeszter Menti Köztársaságban, illetve a Grúziából kivált Abháziában és Dél-Oszétiában is az urnákhoz járultak az emberek, amit a nemzetközi közösség a nemzetközi jog durva megsértéseként értékel, tekintettel arra, hogy mindez alapjaiban sérti ezen országok szuverenitását és területi integritását.

Ukrajna elnöke szerint illegitim Putyin újabb választási győzelme, mely választási csaláson alapul. Az orosz elnöknek Hágában, a vádlottak padján lenne a helye – jelentette ki Volodimir Zelenszkij vasárnap esti videóüzenetében – az MTI híradása szerint.

Az Egyesült Államok szerint a az orosz elnökválasztás sem szabad, sem tisztességes nem volt – írja a Reuters. Putyin újabb elnöki mandátuma révén Joszif Sztálint túlszárnyalva az állam történelme utolsó 200 évének leghosszabb ideig regnáló vezetőjévé válhat. Vlagyimir Putyin ötödik elnöki ciklusát kezdheti meg Oroszország élén, mandátuma hat évre szól. 

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Csak ennyi? 87%? Azt hittem meg lesz a 150%.Csalódott vagyok...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@Maccska: Én azt is látom amit te nem látsz orbán seggéből kikukucskálva.
Csizmás Kond
...persze hogy lehet vitatni, de minek...ez nem kivánságműsor.
KisTehen
@Horizont: jajjj ... bocs ... magyar pétert belülről
libellle
@Philip Marlowe: Na te bizonyára a Marson élsz. Mindenki aki nem kellemes azt meg kell ölni. Egy suverén országot le kell rohanni a civileket ölni kell. Mert hát miert ne. Országokat szolgaországnak tenni. Na ja te is egy szolgalelek vagy és a szo hogy komcsi´, bizonyára nem vagy tisztában a szó fogalmával, ugyanis putin gyilkos magát a legnagyobb komcsinak tartja és az egyetlen elfogadható éltformát a kommunizmusban látja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.