Kovács Zsolt zivataros időben indult távrepülésre a siklóernyőjével. Ez a fajta repülés a felszálló meleg légáramlatokat, a termikeket használja ki, hogy minél messzebb juthasson.

Zsolt az Indexnek mesélt arról, hogy kis híján otthagyta a fogát, amikor belerepült egy zivatarfelhőbe. 

4000 méter fölött már könnyen oxigénhiányos állapotba kerül az ember, a zivatarfelhőkben jégeső és villámok csapkodhatnak, nagyon erős lehet a szél, és vad légörvények tombolnak.

A siklóernyő ilyenkor pitypangként csapódik jobbra-balra, és a felhőben uralkodó szürkeségben a pilóta gyorsan elveszíti nemcsak az oldalirányú, de még a függőleges tájékozódóképességét is.

Bár a tapasztalt ernyős nem akart belerepülni a viharba, a fölötte lévő felhő elkezdett túlfejlődni, bezivatarosodni, és akármit csinált, az csak szívta, szívta felfelé. 

Óriási mázlival menekült meg a halál torkából egy magyar siklóernyős

Másodpercenként 15,5 métert emelkedett, tehát közel 60 km/órás sebességgel lőtt épp ki a sztratoszféra felé. Ernyőjét folyamatosan összecsukta a turbulencia, de szerencsére mindig sikerült újra kinyitnia.

Végül sikerült találnia egy nyugodtabb pontot, és kijutott a felhő oldalán. Ekkor a talaj fölött 6225 méter magasan volt, a külső hőmérséklet pedig -25 fok körül mozgott.

Kovács Zsolt ezzel a mutatvánnyal rekordot állított fel, de ez valószínűleg a legkevésbé sem érdekli. Óriási szerencséje, hogy eszméleténél maradt, és a műszerei sem hagyták cserben.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Főlökött
Tényleg szerencse kérdése volt, hogy nem pattantak el az erei, magassági ruha nélkül, nem dobta fel a pacskert. Igaz 4000-4500 a sarkallatos határ, de úgy tűnik - nevezett egészségügyileg a toppon van, ezért is pártolt mellé a szerencse is.
Nem kell - nem kellene ezt tovább feszegetni, mert a szerencse, könnyen elpártol és akkor maradnak a száraz tények. - tragikus hírtelenséggel - be nem látható okok miatt - stb., stb.
Szóval maradjunk annyiban, lett még egy szülinapja...szentemnek.
Jozefina
Így jár, aki saját magának keresi a bajt!!! Most megúszta!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.