Február 5-én ünnepli 96. születésnapját a legendás sportriporter, Szepesi György, az Aranycsapat tizenkettedik tagja.

AZ MLSZ felidézte, hogy a riporter még az angyalföldi grundokon, gyermekként ismerkedett meg a labdarúgással. Bár tizenkét éves korától igazolt játékos volt alsóbb osztályokban, hamar belátta, hogy nem olyan tehetséges, mint az akkor világhírű magyar focisták. Úgy érezte, hogy a pálya széléről többet tud nyújtani a sportnak.

Ma lett 96 éves Szepesi György

Fotó: MLSZ

Ez utóbbit szó szerint kell érteni, mert 1945-ben rádiós lett, és az oldalvonal mellett állva közvetítette a meccseket. Ezek közül alighanem a leghíresebb az 1953-as londoni 6:3, az "Évszázad mérkőzése", amelyet milliók hallgattak idehaza, Szepesire pedig ráragadt az elismerő minősítés: ő az Aranycsapat 12. játékosa.

Szervezője volt a Magyar Rádió Körkapcsolás című műsorának, amely rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, és 1963-tól 2009-ig kíváncsi rádióhallgatók millióihoz juttatta el a magyar stadionok hangulatát. Ő honosította meg azt a sportközvetítési stílust, amelyben a riporter lelkesen, magas hőfokon együtt él a játékkal, a csapattal, a versenyzővel, azonosul a történésekkel, együtt örül a sikernek, a győzelemnek, s kesereg balsiker, vereség esetén.

Szepesi György munkásságát számos elismerés övezi: első magyar sportújságíróként kapta meg a Gerevich-díjat, birtokosa az Orth György-díjnak, az Aranytollnak, 2007 januárjában Kodály Zoltán közművelődési díjat vehetett át, 2004-ben lett a Prima Primissima-díj kitüntetettje, s ugyanebben az évben a Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal jutalmazta. Birtokosa a NOB Olimpiai Érdemrend Ezüst Fokozatának, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének is.

2016 januárjában Szepesi György kapta a Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját az M4 Sport – Az Év sportolója gálán.

(MLSZ)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
@wagabund: Olyan átéléssel tudott közvetíteni, hogy az is megkedvelte a sportot, akit nemigen érdekelt. Viszont, hogy valójában melyik csapat drukkere volt, sosem árulta el.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@jancsipapa: igen, ez az utóbbi szó nem jutott eszembe...így a pontos...köszönöm.
lusta
Semmi újat nem árulok el, de amikor a TV és a rádió is közvetítte ugyanazt a meccset, az átlag a TV hangját levette és a rádiót pedig felhangosította.
wagabund
@lusta: igen, így csinálta a fél ország(már akinek volt tévéje)
idppp
Csúcs volt a patkányok között, tényleg sok embernek élményt nyújtott, már amennyiben a börtönbüntetés azt jelenti! III./III-as besúgó volt, rengeteg élsportoló és sportvezető életének megkeserítője! Hogy rohadt volna meg! Egyesek meg hozsannáznak, hát milyen emberek élnek köztünk? Nem szakad le a pofájuk, hogy odavannak egy spicliért? "2006 január 13-án az Élet és Irodalom nagy terjedelemben, a Népszabadság rövidebb írásban, majd az internetes újságok bővebben foglalkoztak a magyar történelem sötét időszakát idéző ügynökhistóriával. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából kikerülő adatokból Paul Lendvai arról írt, hogy a neves rádióriporter, a korábbi sikeres MLSZ-elnök, Szepesi György  az ötvenes évek elejétől  Galambos fedőnéven írt jelentéseket.1950-től adta a jelentéseket, melyeknek számtalan alkalommal Paul Lendvai volt a főszereplője. Puskásról is többek között "Galambos", azaz Szepesi György jelentett"
kokopelli
@idppp: én úgy gondolom,hogy akkor félelemből,mananapság meg "patkányságból"
csinálják a Szilárdok,Tónik,Lajcsik,és Jánosok ugyanazt! Akkor még kicsi voltam...;-)
Emlékszem,hogy a mutter mutatta Ludast,ahol a tribünön hárman ultiztak, a rádió
meg mellettük ordítva adta Szepesi izgalmas közvetítését! A TV "is" tette őt tönkre!?
verőce21
Isten éltesse Gyuri bácsit!
Annyit azért meg kell jegyeznem, senki nem tudta olyan magas szinten butítani a magyar népet a magyar foci jóságáról, mint Ő! Kár, hogy a televízió elrontotta a hitelességét. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.