Nem a válogatott, hanem a klubok feladata a játékosok mentális és fizikai felkészítése – jelentette ki Csányi Sándor elnök a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) éves közgyűlésén, s az azt követő sajtótájékoztatón, pénteken Telkiben.

"Amikor megérkezik a csapat vasárnap vagy hétfőn, pénteken meg már mérkőzés van, a szövetségi kapitány mozgástere meglehetősen korlátozott, ez alatt a három nap alatt fizikai felkészítést biztosan nem tud csinálni"

– fogalmazott az MLSZ első embere. Kifejtette, a válogatás, az ellenfél felmérése, a motiválás, a taktika kidolgozása, s néhány elemének gyakoroltatása a szakvezető feladata.

"Mindez nem ér semmit, ha nem megfelelő mentális, fizikai állapotban lévő játékosok érkeznek oda. Ez a klubok feladata lenne, mint ahogy a minőségi utánpótlásmunka végzése is."

Kiemelte, az infrastukrúrára és tömegesítésre fordított pénzek jól hasznosultak, "több és jobb minőségű pálya, és több gyerek van". A profi futballra és az alatta lévő minőségi utánpótlásképzésre fordított összegek viszont véleménye szerint nem megfelelően térültek meg.

Csányi Sándor szerint a klubfutball miatt nem teljesít jól a magyar válogatott

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (b) és Berzi Sándor alelnök a szövetség rendes évi közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón a telki edzőközpontban 2018. április 27-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

"Kevés jó magyar játékos jött ki az elmúlt években, ezek közül pedig jó néhány – nem tudom, milyen indokból – nem kerül pályára. Ily módon nagyon kevés a tér a magyar válogatott jó szereplésének." – mondta.

Hozzátette, mindezt még el is tudná fogadni, ha a klubok az idősebb külföldi játékosokkal jó szereplést nyújtanának a nemzetközi kupákban.

"De ez sincs meg. Nem tudom, miért adjuk fel a fiatal és magyar játékosok szerepeltetésének a lehetőségét, ami hosszú távon előre vihetné a klubokat és a válogatottat is. Azt kérem a kluboktól, hogy a rendelkezésre álló forrásokat ugyanolyan hatékonyan használják fel eredményességi alapon, mint ahogy mi is próbáljuk a minőségi munkát külön díjazni."

Csányi hangsúlyozta: "Hiányoznak a klubfutballban a nemzetközi eredmények, s ez az oka, hogy hiányoznak a válogatott eredményei is."

Úgy fogalmazott, bízik benne, hogy ahogy Georges Leekens szövetségi kapitány tudott javítani a játék színvonalán néhány nap alatt a kazahok és a skótok elleni felkészülési mérkőzések között, most még több idő alatt alkalma lesz megismerni a magyar játékosokat a júliusi felkészülési mérkőzésekig.

"Az eddigi tapasztalatok bizakodásra adnak okot, ezúttal pedig még alaposabb szelektálási folyamat végén alakulhat ki a válogatott kerete. Szeptemberre kell összeállni, ám júliusban már mindenképp látnunk kell ennek bíztató jeleit." – mondta.

Kitért a fiatalszabályt váltó produktivitási rendszerre, amely kizárólag a teljesítmény, a pályán töltött idő alapján honorálja a játékosokat nevelő egyesületeket. A támogatásban kizárólag azok a sportszervezetek részesülnek majd, amelyek érdemi mértékben részt vettek profi és/vagy utánpótlás és felnőtt válogatottban szereplő játékos nevelésében. A támogatást pontszámítási rendszer alapján határozza meg a szövetség: minél több, minél magasabb szinten szereplő futballistát nevel egy klub,

annál magasabb anyagi támogatást kap.

Mint mondta, ennek nyomán szeretné, ha minél több műhelyből kerülnének ki NB I-es vagy válogatott szintű labdarúgók. Az új szisztéma ugyanis igazságosabb, mert nemcsak a profi klubot, hanem a nevelésben résztvevő egyesületeket is díjazza, ezáltal nevelésre ösztönzi – hangsúlyozta.

"Szeretném, hogy az utánpótlásedzésben ne az eredménycentrikusság legyen a jellemző. Nem egyszer találkozunk üvöltő dervisekkel a pálya szélén, akik tönkreteszik a gyerekeket, elveszik a kedvüket a futballtól." – fogalmazott.

Jelezte, keresik annak lehetőségét, hogy ezeket szankcionálják, adott esetben elvegyék azok licencét, akik "a legminimálisabb pedagógiai érzékkel sem bírnak".

Csányi Sándor leszögezte, a megfelelő képzések, a versenyrendszer és az infrastruktúra is rendelkezésre áll, az MLSZ biztosítja a pénzügyi stabilitást, érdekérvényesítést és a nemzetközi képviseletet is.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
a legnagyobb gond, hogy te és a dagadt törpe barátod mentalitás hatja át őket! =))
RonaGyuri
a legnagyobb gond, hogy te és a dagadt törpe barátod mentalitás hatja át őket! =))
Jozefina
Viszont lényeg, hogy ti kurva jól megéltek abból is!!!
papa.49
piCsányi a te halottas ruhádon se lesz zseb ezt ne feled !!!
A magyar focit, az ilyenek mint ez a gyík baszták el teljesen !!!
Rockxy
Kb. 70 óta nincs magyar foci.
Akkor kellet vón abbahagyni az erőlködést és a pénzt értelmes dógokra költeni.
Mongyuk: tömegsport!
És most nem lenne ennyi elhízott, beteg magyar.
A gyógyszermaffia meg már éhenhalt vón.
Előbb vónánk, mint így, beteg focival, beteg emberekkel...
justhpeter
Csányi is leért a magyar foci és Orbán szintjére.
cikicakk55
Az az! Még több pénzt a szar focicsapatoknak. Remélem Csányi a saját vagyonából fedezi ezeket a kiadásokat? Talán oda kéne figyelni,hogy a játékosok ne az italokkal,cigarettával ,kávéval és a sok szexel doppingolja magát. Az alkohol, a drog, és a sok szex per pillanat fel dobja ugyan,de a pályán 2 x 45 percig szaladgálni más és harmadnaposan,esetleg elvonási tünetekkel szenvedve,kialvatlanul,lefáradva már alapból is nehéz fizikailag teljesíteni. Arról nem is beszélve,hogy nem is tudnak rendesen focizni,hisz nincs is érdekükben túl strapálni magukat. Jól keresnek még a vesztes meccsekkel is. A fiatalokat,akik tudnának is és még lelkesek is a közelébe sem engedik a válogatottnak,mert akkor valakit,vagy valakiket ki kéne tenni. Egyszerűbb rákenni az edzőkre a játékosok trehányságát,tudatlanságát és főleg tehetetlenségét. Az én fiam focizott,még általános iskolában.Ő nem volt alkalmas erre a sportra,de szerette,ezért is engedtük,hogy csinálja. Viszont volt jó pár gyerek,akik kifejezetten jó tehetséggel voltak megáldva. Sajnos elkallódtak,mert nem foglalkoztak velük. Ugyan ez van Szegeden. Az unokám focizik,és nem azért mert az én unokám,de Ő tényleg jó focista. Most 6.-os de már elsőben is nagyon dicsérték. Most is az edzője szeretné ha bekerülne a komolyabb csapatba,de ott nem akarják. Náluk is az lesz a vége,hogy a gyerek bele un,hogy Ő viszi a hátán az egész csapatot és majd 8.után ott hagyja az egészet. Ezért nincs utánpótlás..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.