Messze van Makó Jeruzsálemtől. Hát persze, hogy messze. Légvonalban 2000 kilométer, hajóúton 4000 kilométer. Gyakran használjuk ezt a mondást, de vajon mi köze van Makónak, a hagymák városának Jeruzsálemhez? Röviden mondva, semmi. Mégis sokan keverik a mondabeli Makót a várossal, holott semmi köze sincs egymáshoz a kettőnek. Hiszen Makó várost az 1200-as években még Felvölnek nevezték.

Forrás: nokorszak.hu
Feltöltő: Angelika
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Angelika
@Atha: Ez egy plusz verzió. :) Minden legendának, szólásnak több értelmezése van, szerintem minél többet tudunk, annál gazdagabbak vagyunk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
varrólány
Makó tényleg messze van mindentől meg mindenkitől.
Angelika
@varrólány: ez a Makó különösen. :)
Kutyafüle
Mindennek az alkohol az oka:) Ha a Makó vitéz nem itta volna le magát a hajóúton, talán eljutott volna Jeruzsálembe. Split még nagyon messze van Jeruzsálemtől:))
silber13
@varrólány:Nem bántásképp mondom, de talán olvasni sem ártana némely könyveket...
varrólány
@silber13: Milyen könyvekre gondoltál?
A válaszomban van némi keserűség is de ez személyes,
silber13
@varrólány: " Esmég" mondám néked, távol áll tőlem a bántás. De, ha úgy hozza a sors, és a lehetőséged, könyvesboltok, vagy könyvtárak közelébe jutsz, szíves figyelmedbe ajánlanám rég megboldogult RÁTH-VÉGH ISTVÁNNAK, a szerintem utolsó MAGYAR polihisztornak olvasmányos remekeit, lelked, és szellemed épülésére. Hidd el, többet okulsz belőle, mint némely manapság elhangzó idióta hegyibeszédekből. Ismétlem, a jóindulat vezérelt mostani megnyikkanásomban. Ja? Hogy nevezett író műveit hol találod? Nem vagyok benne biztos, hogy sikerrel jársz... De azért drukkolok Neked, mert ha sikerül, olyan művekhez jutsz hozzá, amik párjukat ritkítják... Sok sikert...
silber13
@varrólány: Ja? És bevallom Neked, akad itthon némely kötete a nevezett írónak, valamint azt is beismerem, hogy némely könyvtárból loptam! Természetesen kifizetve a büntiket is. De a könyvtáros már ismert, és valami olyast mondott, ő is megtette volna, ha már régebben nem tette volna meg...
Atha
No, akkor én mondok egy lehetséges harmadik verziót.
A korábban szépszámú Makón élő Izraelita közösséghez kapcsolható ez a mondás én úgy hallottam. Az óhazából kivándorolt diaszpórában élő zsidóságra utal.
silber13
@Atha: Ezt nem kellett volna. Nagyon nem. És megbocsáss, de én inkább hiszek Ráth-Véghnek, mint neked!
Atha
@silber13: Nem értelek mit nem kellett volna?
Egy kollégától hallottam ezt aki történetesen zsidó származású!
Szíved joga bárkinek hinni, nekem meg azt leírni hogy van egy ilyen verzió is.
Szerintem árnyékra vetődtél.
silber13
@Atha: Minden tiszteletem a kollégádé ésaz elképzeléséé de az ő verziója számomra abszolute hiteltelen, maradok a fentebbi véleményemnél. Remélem, nincs azért harag...
Angelika
@Atha: Ez egy plusz verzió. :) Minden legendának, szólásnak több értelmezése van, szerintem minél többet tudunk, annál gazdagabbak vagyunk.
Atha
@silber13: Nincs semmiféle harag csak nem értettem. Sosem szoktam zsidózni sem itt sem más fórumokon.
Ez csak lehetséges magyarázat a mondásra és szerintem nem földtől elrugaszkodott.
Tündérrózsa
Elnézést kérek, de én is a zsidó eredetéről tudok, miszerint a Makóra települő zsidók mondták ezt. Nekem meg a nagymamám, aki egy zsidó családnál volt alkalmazásban.
Angelika
@Tündérrózsa: Semmi gond nincs ezzel, mi meg a Révai Nagylexikonból meg a wikipediáról tudjuk. De mint írtam, minden szólásnak sok-sok változata, és magyarázata van, szóval minél többet tudunk, annál jobb. :)
Zsoel
Fölösleges ezt a mondást annyit boncolgatni, mert az igazi, mai magyar Makó sokkal messzebb van Jeruzsálemtől, mint a bármelyik változatból megállapítható távolság. Persze ezzel az erővel mondhatnánk azt is, hogy messze van, mint Hammerfest Fokvárostól, esetleg mint Tokió New Yorktól, de ez most már így alakult. Slussz.
Angelika
@Zsoel: Mondhatnánk, de nem mondjuk, mert ez nem mondás. Mindig az az érdekes, ami valahonnan ered. Na, most kiderült, hogy azt nem tudjuk pontosan, hogy a fenti mondás honnan ered, mert ilyen és olyan magyarázata is van, de ez szerintem rendben is van így. :DDDDDD Az előbb bevertem a fejemet egy szekrénybe alulról felfelé izomból, így senki ne csodálkozzon, ha furákat írok. :)
Zsoel
@Angelika: ... és 500 év múlva azon töprengenek majd a nyelvészek, hogyan született a szólás: "Lefejelte, mint Angelika a szekrényajtót."
Angelika
@Zsoel: :))) Nem ajtó volt, hanem egy falra szerelt szekrény, alatta pakolásztam lehajolva, elfelejtettem, hogy a fejem felett van, és az aljába belevágtam a fejemet, tiszta erőből. Ez a jobbik eset, az ajtó éle, vagy neadjisten sarka végzett volna velem. :)
QQríkú
@Zsoel: Antwerpen és Dendermonde között Waasland van, egy rusnya képű banya táblája jelzi:)
Lám, kiderült az ásatásokon, hogy a környéken valóban kemencében égettek el embereket.
Zsoel
@Angelika: Akkor a "lefejelte, mint Angelika a faliszekrényt" szólás eredetén fognak töprengeni, ez a lényegen mit sem változtat. Csak arra akarok rávilágítani, hogy nem annyira az eredet, mint inkább az a fontos, hogy pontosan tudjuk, mi a jelentése egy-egy szólásnak, közmondásnak, és mindig helyesen és helyénvalóan tudjuk használni őket, mert bizony sok az ellenpélda. A közbeszédben rendszeresen összekeverik például a hasonló értelmű "van valami a füle mögött", 'takargatni valója van' szólást és az "Akinek vaj van a fején, ne menjen a napra." 'ha vétkes vagy valami rosszaságban, jobb, ha meghúzódsz, amíg elülnek körülötte a hullámok, és nem mutogatod magad, különben kiderül' közmondást. De ugyanígy mondhatnám: "nem enged a huszonegyből" a "kivágja a huszonegyet" és "nem enged a negyvennyolcból helyett, vagy "lándzsát tör felette" a "lándzsát tör mellette" és a "pálcát tör felette" helyett, s a többi.
másvirág
Következö kérdés. Hogyan kerül majd Jeruzsálem Makóra ? :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.