Amelia Erhart, Saint-Exupéry - csak két olyan igen híres ember, akik repülőgépükkel mégis eltűntek. De nem csak ők: vannak eltűnt városok, hatalmas hajók és szuperbiztonságos repülők is, melyeket elnyelt a köd... Íme a történelem legrejtélyesebb eltűnései!

Forrás: galaktika.hu
Feltöltő: Lea Mashi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
silber13
Úgy tudom, Saint- Exupéryt a fegyvertelen felderitő gépével együtt a Földközi-tenger felett egy német Messerschmitt vadász lőtte le. A Bf 109-et Horst Rippert pilóta vezette.
A Tündik bündije
@silber13: Igen, ezt én is így olvastam valahol.
A Tündik bündije
Az anjikuni falu eltűnése ismerős valakinek?
1930 novemberében történt, hogy Kanadában teljesen eltűnt egy falu. Egy Joe Labelle nevű prémvadász fedezte fel a dolgot, aki korábban már többször is járt a településen.
A faluhoz közeledve vette észre, hogy nem hallja a megszokott kutyaugatást. Amikor aztán egyik kunyhó kéményéből sem látott füstöt gomolyogni, már érezte hogy baj van.
Végigjárta az összes épületet, de se embert se kutyát nem látott. Úgy tűnt, mintha a lakók nagyon hirtelen távoztak volna, olyan hirtelen, hogy mindent úgy hagytak hátra, ahogy éppen volt. Az egyik szobában egy félig kész kabát hevert az asztalon, még a tű is benne volt a kikészített rénszarvasbőrben, egy másikban a vadászkés mellett ott hevert a fenőkő, a tűzhelyen még pislákolt a tűz. Ott voltak a ruhák, csizmák, az edények, a kamrákban a húsok, a füstölt halak, és ami a legaggasztóbb: minden házban érintetlenül ott voltak a fegyverek. Puskák, lőszerek, a különböző kések, halászhálók és szigonyok, márpedig ezek nélkül épeszű eszkimó száz méternyit sem távolodik el a háztól.
Labelle rutinos nyomkereső volt, és alaposabban körülnézett, de semmi olyat nem látott, ami esetleg erőszakra vagy pánikra utalt volna. Nem volt egyetlen felborult szék, egy összetört edény, egy vércsepp sem. Körbejárta a települést, de láb- vagy szánnyomokat ugyanúgy nem talált. A tóparton ott sorakoztak a kajakok. Az érintetlen havat megvizsgálva arra jutott, hogy az legalább két napos.
Ami aztán végképp kifektette a prémvadászt, az az volt, hogy a falu temetőjéből valakik elvitték a holttesteket. Minden sír nyitva állt. Ekkor fogta magát, és elindult a legközelebbi város felé, ami úgy 30 kilométerre volt, hogy segítséget hozzon. Alaposan begyulladhatott, mert a 30 kilométert gyalog nem egészen 6 óra alatt tette meg, ami lábszárig érő hóban, mínusz 15 fokban, az éjszaka közepén nem kis teljesítmény, és némi fogalmat ad arról, hogy milyen gyorsan maga mögött akarta hagyni a helyet...
silber13
@A Tündik bündije: Valami dereng még hogy Saint-Exupéry egy fegyvertelen P-38-as kéttörzsű Lightning-el repült, csak kamerák voltak rajta.
A Tündik bündije
@silber13: 2000-ben találtak P-38-ast Marseille partjai közelében, és a kódszáma alapján kiderült, hogy tényleg az övé volt, de lövésnyomok nem látszottak rajta, és a német légierő semmilyen gép lelövését nem jegyzete fel 1944. július 31-ei dátummal abban a térségben. Lehet, hogy műszaki hiba történt, vagy - mivel Exupérynek gyakran voltak szívproblémái - talán rosszul lett repülés közben.
silber13
@A Tündik bündije: Azért dijazom a német pilótát, aki azt mondta, ha tudja ki ül a p-38 -on, hát nem lőtt volna rá. Ez - egyébként - főleg a nyugati harctéren volt jellemző az ellenfelekre. Példa rá A. Galland és D. Bader története és háború utáni barátsága.
A Tündik bündije
@silber13: Repülőgépet vezetni valami egészen kollektív, romantikus összetartozás-érzést ad nemzetiségtől függetlenül. Olyan ez, mint a tűzoltók vagy az ejtőernyősök köre.
silber13
@A Tündik bündije: Rippert esetleges tévedésén meg nem csodálkozom. Te relülsz is, tehát tudod, hogy egy célkeresztben a célpont csak pár pillanatra tűnik fel, ezalatt kell cselekedni. Nem csodálom, ha esetleg eltévesztette a célt.
Lea Mashi
@A Tündik bündije: De azt megcáfolták, nem?... igazából nem tudom, csak kérdezem
A Tündik bündije
@Lea Mashi: Melyiket, a falu eltűnését, vagy Saint-Exupéry halálának körülményeit?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.