Matolcsy György határozata alapján a minimálbéresek jövőre nem költhetnek többet hiteltörlesztésre havi 33 ezer forintnál, azaz ennél nagyobb hitelt nem vehetnek fel.

Forrás: BorsOnline
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

darwin
Ez eddig is így volt.Úgy kaptunk svájci frank kölcsönt,hogy 64000 ft volt a havi törlesztés.A bank szabályai szerint,többet nem lehetett.Fél év múlva 130 000 lett.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
JAJMÁR
Mintha eddig nem így lett volna. Tudtommal jövedelemigazolás eddig is kellett, a hitel pedig ettől függőtt.
Pl. a közmunkás nem kap hitelt - mivel van egy eladó házam, amelyben közmunkás fiatalok laknak albérletben, de nem tudják megvenni, mert kevés hozzá a jövedelmük - . Szóval, nem a spanyolviaszt találta fel, különösebben semmi nem fog változni.
Mi újat tudtam meg? Pl.hogy Matolcsy szerint Mo.-n egy embernek 400e forint kell az élethez, és ezt jól látja! Megtudtuk, hogy minimálbér ennek a negyedrésze! Aki tehát ebben a kategóriában van, nem ér annyit. (Különben nem értem, hogy jött ide a 400ezres szám!) Megtudtuk, hogy ha a minimálbér nettójából (ami kb. 77e forint) levesszük a 33e forintot, az a legminimálisabb összeg, annál kevesebbnem maradhat.

Mégis, hogy lehetnek olyanok, akik annál kevesebbül élnek? Vagy ilyen nincs már nálunk?

Aztán még megtudtam, hogy az alacsony jövedelmű nagyobb összegű hitelt magasabb kamatra, és hosszabb futamidőre tud felvenni, - persze, hogy a rizikó nő - hogy beleférjen a havi törlesztő!
(Egyébként eddig is így volt! Igaz, lehetőség volt adóstárs, kezes bevonására.)
darwin
Ez eddig is így volt.Úgy kaptunk svájci frank kölcsönt,hogy 64000 ft volt a havi törlesztés.A bank szabályai szerint,többet nem lehetett.Fél év múlva 130 000 lett.
Január
A minimálbér nettója a cikk szerint 66 000 Ft, ennek fele mehet törlesztésre azaz 33 000 Ft.
A hitelfelvevő és a bank megállapodásának tárgyát képezi a hitelösszege, a futamidővel lehet variálni. A havi törlesztő maximum a 33 000 Ft lehet.
Ez bizony jóval nagyobb, mint anno a jövedelem 30%-a, - mert volt idő mikor így határozták meg a hiteltörlesztés havi összegét.
Ha azt vesszük figyelembe, hogy élni is kell a hiteltörlesztés idején - és nincs egyéb "dugi" jövedelem - nagyon is meggondolandó, hogy valaki 66 000 Ft nettó keresete 50%-át lekösse hitelvisszafizetésre.
Január
@Január: A cikk címét pedig pontosítani kellene, mert kétértelmű.
Így már egyértelmű: "Havi 33 000 Ft hiteltörlesztést vállalhat egy minimálbéres."
hattorihanna
Annyira bírom hogy még mindig azt próbálják beállítani,miszerint tuskó polgár túl hitelezte magát.Az még véletlenül sem szempont hogy a forintot sikerült pár év alatt a vakegér és hibbant eltolcsynak romba döntenie, a svájcifrank pedig szárnyalt fölfelé.Szerintem kb. 10%-a az eladósodott embereknek az a része aki túlhitelezte magát,az összes többi abba rokkan bele hogy a felvett összeg háromszorosát kell visszafizetni.Ilyen normális országban nem lehetne,mert a kormány már rég lépett volna,mielőtt erre a szintre jut nagyon sok ember.
szandokan
@JAJMÁR: Csak lakások esetében volt így, autóknál, bármi egyébnél semmit nem kértek a bankok.
JAJMÁR
@szandokan: 11:06 Ezt miből gondolod?
Mert dehogynem... ! Nem kell mindent elhinni :)

(Ja, kiskapuk mindig voltak, és lesznek is... )
dzurinda
@szandokan: "Csak lakások esetében volt így, autóknál, bármi egyébnél semmit nem kértek a bankok. "

Ez egy légből kapott állítás, és nem igaz, másnál is kértek mindent.
szandokan
@JAJMÁR: Tudom. Akik befizettek némi készpénzt, azokat már nem is ellenőrizték.
szandokan
@dzurinda: Tévedsz, ez nem légből kapott állítás. Ha valaki mondjuk befizetett egy 5-6 milliós autónál több, mint 1 milliót, és esetleg a saját régi autóját is otthagyta, akkor semmi akadálya nem volt a hitelnek.
dzurinda
@szandokan: Nekem egy ismerősöm pont így volt, a régi autóját adta le, egy 4 milliós autót vett, és neki bizony kért mindenféle igazolást a bank. Kb. 2007 környékén volt ez, ha jól emlékszem. Nem lehet, hogy egyes esetekben igaz, amit írsz, miszerint nem kellett semmit sem igazolni, viszont ez nem volt általános? Egyszerűen a bank szemszögéből nem logikus úgy kihelyezni a hiteleket, hogy nem látják a megtérülést.
szandokan
@dzurinda: Lehet, hogy igazad van, mindenesetre több olyan esetről is tudok, ahol nem kért a bank semmit.
JAJMÁR
@szandokan: 18:35 Elég poénos, ha nincs tapasztalatod, de vitázol azokkal, akiknek van, nem gondolod? :)

Kizárt, hogy egy bank ne kérjen semmilyen garanciát! Miért adna a bank hitelt olyan embernek, akinek semmije nincs, és esélye sincs a hitel visszafizetésének? (Már bocsi, de nem h@lyék ők sem)
szandokan
@JAJMÁR: Márpedig használt autók terén ilyen nagyon sok volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.