A macskák és gazdáik közötti kommunikációt vizsgálták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének kutatói. A százötvenhét macskatulajdonos megkérdezése után megállapították, hogy minél magasabb értelmi képességet tulajdonítanak a gazdák a macskáknak, általában annál több kommunikációról számolnak be kettejük között. A tanulmány a Science Direct tudományos honlapon jelent meg.

Forrás: librarius.hu
Feltöltő: Commenter
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bencemacska
Nekem a két legutóbbi macskám között a különbség : és és föld távolság!
Commenter
@bencemacska: nekem mindig volt és egyet elmondhatok: mindegyik különlegesen érzékeny volt. Nagyon ráéreztek az ember hangulatára is. Szimpla házimacskák voltak. Jelenlegi olyannyira gyászolja társát, hogy nem hajlandó korábbi törzshelyeik közelébe menni se, sem házon belül sem házon kívül. Szerintem Mo-on nagyon alulértékelik a macskát és macskatartási kultúra sincs, tisztelet a kivételnek. Az emberek zöme "fogyóeszközként" tekint a macskára sajnos.
Eriksson
Szerintem még a macska szőrének a színe is árulkodik annak természetéről.
bencemacska
@Commenter: ma, 16:51
Nálunk otthon mindig együtt éltek a macskák és a kutya.
Én a lakásban (panelban) nem próbáltam meg együtt tartani őket. 12 évig volt boxerem, utána általában télen volt csak itthon macskám, nyáron kivittem a telekre, mivel mi is sokat voltunk kint.
Utána14 évig volt a bencemacskám, aki kedves volt, értelmes, barátságos, tiszta és főleg kiszámítható. Őt általában táskában utaztattam, leszálltunk a HÉV-ről, kiengedtem a táskából és haza sétáltunk. Persze mellettem volt mindig, mert a "szabad" macskák bántották.
Ezt nem merem kivinni sem, mert kiszámíthatatlan. Nem biztos, hogy hozzám szalad, ha valamitől fél!
bencemacska
@Eriksson: ma, 17:06
Valószínűleg igen, mert a fajták is különböző természetűek, és különböző megjelenésűek!
Commenter
@bencemacska: az én mostani macskám is olyan természet mint a te bencemacskád. Lepipál intelligenciában több kutyát. Hat hetesen került hozzám első pillanattól fogva hazatalált, a forgalmas út előtt szépen leül és várja amíg elmegy a forgalom. Nem rohan az autók közé. A kutyákat nem kedveli, és 3 lépés távolságot tart, társa és testvére elvesztése után igen magánakvaló lett.Kevés fajtársat és még kevesebb embert fogad el. A zajt nagyon utálja.Nyugodt, érzékeny cica jövőre tölti a 10-et.
bencemacska
@Commenter: ma, 17:28
Már kipróbáltam - még jó, hogy ajándékba kaptuk - nagy nehezen sikerült is ráadni, aztán lefeküdt, és se előre se hátra, míg le nem szedtem róla.-:)))
Commenter
@bencemacska: ez hosszú folyamat, nem minden macska fogadja el- de talán érdemes próbálkozni. Először száraz jutalomfalattal kell bedörzsölni a hámot, hogy pozitív dologgal (evéssel) kapcsolja össze. Letenni a hámot elé néhány jutalomfalattal. Pár nap múlva hám rá és jutalomfalat adása. Sokaknál bevált, türelem kérdése, de tény hogy van olyan macska amelyiknél ez sem válik be. Nagyon önfejűek (is) tudnak lenni, de egy próbát talán még megér...
Eriksson
@Commenter: Figyelemre méltó a cikk.
Mondjuk vörös macskákról nem ír, de szerintem azok a legrafkósabb teremtmények, melyek csak létezhetnek. Nekem volt olyan, élmény volt vele élni. Nemcsak ügyes, okos volt, de a kutyákkal is jól kijött. De öntörvényű volt, tojt arra, hogy mi mit várnánk el tőle. És az sem volt mindegy neki, hogy milyen kaját kapott. Amit nem szeretett, azt nem ette meg, még éhezés árán sem.
A feketém egy végtelenül kedves kandúr volt, még párzási időszakban sem volt büdös. Szeretett bújni, dorombolni, kedvünkben járni.
A fehérek, azokból több is volt, megvolt a magukhoz való eszük. Jó vadászok és örökké tisztálkodó hajlamúak voltak. Köztük volt az egyetlen nőstény, akit fialás után messze elkerültek a kandúrok, saját jól felfogott érdekükben.
Volt még szürke cirmos, fekete cirmos, Azokkal nem volt különösebb élményem azon kívül, hogy jó kedvre tudták hangolni az embert.
Most nincs macskám, úgy döntöttem, hogy koromnál fogva már nem is lesz. Erre mit ad Isten? Ideszokik egy vörös. Nem lakik itt, csak látogatóba jön, némi kajáért. Már a második alkalommal bejött a lakásba, jól körülnézett minden helyiségben. A harmadik alkalommal felugrott a konyhapultra, s onnan nézte, hogy készül neki az uzsonna, ami csak párizsi lehet, semmi más. Még májkrém se kell neki. És a tányér sem mindegy, hogy milyen, mert inkább otthagyja a kaját. Pont olyan természetre, mint a régi-régi vörösöm, az Oszkár.
Commenter
@Eriksson: szerintem is figyelemre méltó cikk, azért is linkeltem be. Vörös macskám sajna nem volt, de ezek a cicák állítólag nem csak nagyon öntudatosak, bátrak és fifikásak is, hanem a gazdagságot is bevonzzák az ezotéria szerint. Több ismerősömnél úgy kezdte a pályafutását a legkedvesebb macska, ahogy nálad a "betévedt" kis vörös. Először csak odajárt aztán befogadták, családtag lett. Vallom, hogy a macska választja ki a gazdát és a házat és nem fordítva. Szerintem ha időd, körülményeid megengedik fogadd be, már csak Oszkár cica emlékére is. Minden macska megérdemel egy gazdát egy otthont, senkinek nem kívánom a kóbor létet. Nemrég mentettem egy iskolaudvarra bedobott apró cicát, szürke alapon vörös foltos volt. A párizsit nagyon szeretik, de én nem adok sokat a magas sótartalma miatt, és sertéspárizsit pedig sose, mert még hőkezelten is benne lehet sajnos a sertéshúsban az álveszettség vírusa ez pedig végzetes betegség.
Eriksson
@Commenter: A macskák "isteni" teremtmények, több kultúrában is figyelemre méltó helyet foglalnak el. Nem csak babonából.
Ez az én vadiúj kis vörösöm egy süldőmacska, még bárkié lehet. Helye már van nálunk, de látszik rajta, hogy nem kóbor állatka. Barátságos, emberhez szokott, kedves, tiszta, egészséges. Majd ő eldönti, hogy hol szeretne élni a jövőben.
A párizsi ügy necces, mert pillanatnyilag ez a menő nála, mintha csak azért jönne hozzánk, hogy azt ehessen. :))) Emlékszem Oszkár macs is nagyon szerette, de a baromfi párizsit nem volt hajlandó megenni, és nem is lehetett átverni. Mintha azt mondta volna, hogy fujjj, és jó messzire elszaladt. Egyébként a speciális macskakaja volt a mindene a kis drágának.
Ez a sertéshús dolog nekem is a bögyömbe van, nem szívesen adtam még a kutyának se. Főve se, nyersen pedig egyáltalán nem.
Commenter
@Eriksson: Egyiptomban pl. istenként tisztelték az ókorban őket, a sötét középkorban aztán őket is üldözték a boszorkányokkal együtt. Így van, lehet hogy a cica átpártol hozzád végleg. Az enyém minden párizsit megeszik a csirkéset is pedig a csirkés macskaeledelt nem szereti :) szeret minden felvágottat de fűszereset, fokhagymásat sose kap. Ő egy egyszerű cirmos a leghétköznapibb színű, bár a hasaalja vörös-fekete pettyes, kicsit bengáli jellegű.Ez itt nem a reklám helye, de leírom, hogy sok mindent kipróbáltam de a Lidl saját márkás nedves konzervje a nyerő. Szárazeledelből csak a "Friskies". Ahogy a reklám mondta, semmi cicó, más márkát otthagyja.A kutyának nem lesz baja a sertéshústól, állatorvostól tudom de nyersen én semmit nem adok, ugyanis nem tudod, hogy szállítás/tárolás közben és a hentesboltban/pultban milyen húsokat raktak egymásra vagy le nem mosott tálcákra.
Eriksson
@Commenter: Ha megráztam a szárazeledeles dobozt és a macskám hallótávolságban volt, rohant hozzám mint az őrült. :))) Vagy ha a késélezés hangját meghallotta, szintén. Imádta a pulykahúst.
Mondod, hogy a kutyának nincs baja a sertéshústól. Hát, nem tudom. Volt egy kiskutyánk, aki disznóvágás alkalmával jól teleette magát húshulladékkal, és utána nem sokkal olyan beteg lett, hogy el is pusztult. Az állatorvos azt mondta, hogy a nyers hús ártott meg neki.
Commenter
@Eriksson: így igaz. a szárazkajás doboz rázogatása működik. Az enyém imádja a csirkebőrt, de mert zsíros ritkán kap. Részvétem a kutyus miatt :( most először hallok ilyet hogy kutyára végzetes volt a sertéshús. Lehet nem a sertéshús volt, hanem túlette szegény magát és mint ilyenkor sajnos előfordul gyomorcsavarodást kapott. Ilyenkor csak ritkán lehet megmenteni az állatot, és csakis akkor ha a tünetek észlelésétől 3 órán belül megműtik, de a műtét sem garancia a túlélésre. Az az igazság hogy a halál okát az állatoknál is csak a boncolás mutatja ki pontosan. Az én első macskámnál nem tudták mibe pusztult el (hasmenéses tünetei voltak) és nem tudták megmenteni. Felboncolni már nem engedtem, nem hozta volna vissza, nyugodjon szétszabdalás nélkül szegény békében, így voltam vele.
Eriksson
@Commenter: Tényleg, sok buktatója van az állattartásnak, de próbálja az ember legjobb tudása szerint legalább az etetéssel elkerülni a bajokat.
Azt hallom, hogy mostanában dívik az állatritkítás. Kitesznek mindenféle finom falatokat és a gyanútlan állatok megeszik, majd kínok között pusztulnak el. Sajnos, ezt megelőzni nem lehet.
Commenter
@Eriksson: Én tudom, hogy dívik ez a szokás, hogy megszállottak ritkítják az általuk nem kedvelt kisállatokat. Patkányméreggel, fagyállóval átitatott jutalomfalatok. De hallottam már rajzszögesről is :( Ahol lakom, pár éve volt egy ilyen ritkítási hullám, mindenki tudta ki a tettes, rábizonyítani lehetetlen volt...pedig kimeríti az állatkínzás fogalmát. Kevés az olyan állat amelyik nem eszi meg a mérgező falatot, de tudok olyan kutyáról amelyiket megtanítottak hogy ne egyen idegen helyről és ne fogadjon el idegentől semmit. A macskák állítólag ösztönösen ki tudnak szagolni bizonyos mérgeket. Kivéve az édes ízzel bevont dolgokat ( a fagyálló is édes) mert az édes ízt a macskák nem érzik :(
Eriksson
@Commenter: Érdekes, amit mondsz. Pl. nem tudtam, hogy a macskák nem érzik az édes ízt. Így már érthető, hogy miért nem lehet elcsábítani őket édességgel. :)))
Commenter
@Eriksson: ha jól tudom a macskák a keserű és a sós ízt keresik. Pld. a vesebeteg cicáknak szánt speciális táp keserű, ezért kedvelik egészséges cicák is, amelyek semmilyen más száraztápot nem esznek meg.
bencemacska
@Eriksson: ma, 19:55
Viszont egy macskát nem lehet otthon tartani családi házas területen! Nagyon sokat megmérgeztek nekünk is. Jelenleg nincs is a kertben macskánk, megjelentek az egerek. Korábban nem voltunk macska nélkül, mert amikor hazamentek a nyaralók, az ott hagyott állataik bekéredzkedtek! De most nem mernek bejönni kóbor állatok a kutya miatt, csak az egerek!
Commenter
@Mirabilis: nekem állatorvos mondta hogy házi kedvenc tartásban két macska még remek társa egymásnak a 3ra viszont már ellenségként tekintenek (kivételt képeznek a macskakolóniák).
Eriksson
@bencemacska: Egerek, pockok jönnek, főleg ősszel, amikor odakinn már kezd hűlni az idő.
Eriksson
@Mirabilis: Gyerekeknél is így van. Kettő mindig összefog a harmadik ellen. A felállás általában változó, de egy mindig egyedül van. :)))
Eriksson
@Commenter: Itt is ez a helyzet. Három macsek a legrosszabb létszám.
bencemacska
@Commenter: ma, 20:09
Nekem a Duna parton volt olyan macskám, amelyik nem evett meg sem marhahúst, sem vadhúst. Csak baromfit és halat adhattam neki.
Kiderült, hogy az ívóvíz kutaknál azzal mérgezték a patkányokat. Valószínűleg megkóstolta és életben maradt. Nem volt különösebben barátkozó, nem is nagyon jött be, a faház padlásán lakott.
A kajáért cserébe hozott nekem mindenféle patkányszerű, megfojtott állatokat, szépen sorba rakva a terasz ajtó elé.
Eriksson
@Mirabilis: Érdekes, mert nem őrájuk mondják, hogy irigy kutya. :)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.