Olykor muszáj feltennünk alapkérdéseket,pl. hogy mi a csuda ez a barátság,amiről annyit zengedeznek írók,költők,filozófusok, és ami letagadhatatlanul jelen van mindennapi életünkben.

Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kiwi
nagyon jó humorú és izgalmas cikk :)

nekem mondjuk elég sarkos véleményem van a témáról, már a mi a fiúkat illeti.

én pl. akárhányszor próbálkoztam, a "legyünk barátok" mondat után csak a csíkot láttam a pasik után. tessék, lehet felháborodni, de szerintem, ha nincs szex, akkor számukra a csaj megszűnik létezni. ha "csak" barátságról van szó, akkor sajnálnak bármilyen energiát belefektetni a kapcsolatba.

teljesen igaz, ami le van írva, hogy nincsek mintáink ilyen vegyes barátságokra. pedig egy fiúbarát azért jó a nőknek, mert férfiakkal nem kell folyton lelkizni, hanem jó csak egyszerűen a "felszínen poénkodni" egymással.
tsabeeka
@kiwi: nanana, álljunk csak meg!

- a férfiakkal nem kell folyton lelkizni, hanem jó csak egyszerűen a "felszínen poénkodni"
>ez szerintem elég nagy általánosítás. a nők is szoktak a "felszínen poénkodni" legalábbis én hallok/átélek ilyet, és nem gondolom, hogy az én nőnemű környezetem kivételes lenne.

- én pl. akárhányszor próbálkoztam, a "legyünk barátok" mondat után csak a csíkot láttam a pasik után.
> ez eléggé függ attól, hogy milyen környezetben és események után hangzott el. én pl nem lányokkal való barátságba "sajnálok" energiát fektetni, hanem úgy egyáltalán: így is kevesebb időm van annál a barátaimra, mint amennyit szeretnék rájuk fordítani, szóval több barátra egyenként még kevesebbet tudnék fordítani. ez szerencsére (!) már elég sok éve így van. tehát amikor egy lány azt "dobta vissza", hogy legyünk inkább barátok, akkor igen, utánam csak a csíkot látta. ha én párnak keresek valakit, az nem azt jelenti, hogy jó lesz barátnak is. én akkor az életem egyik konkrét "szerepkörében" szeretném látni, ha barátokat keresnék, akkor sem lenne jó, ha ő meg szerelmet akarna. barát nem kell több, mert azzal az eddigieknek ártanék. és nem azért, mert nem kell szex nélkül, hiszen férfi/fiú is volt, akin láttam, hogy próbálja erőltetni a barátságot, és ő is csak "a csíkot látta" utánam.
bigyibogyo
ez azert lehet mert egymaskozt teljesen mashogy viselkednek mint egy lannyal
lany megbantodik, konnyen :)
es akkor mar kinek kell oylan barat aki melett fiygelni kell, nem engedi el magat az ember...

nekem az a tapasztalatom,h csak olyan lannyal sikerult baratkozni akit szivesen agyba vittem volna, de valamiert nem sikerult/nem lehetett. vagy mar tul voltunk rajta es en untam meg hamarabb

es most elolvasom a cikket is ;)
zsolti
elolvasnám, de szerintem erősen tyúk vagy tojás esete, az meg messzire vezet :(
tsabeeka
@bigyibogyo: "csak olyan lannyal sikerult baratkozni akit szivesen agyba vittem volna, de valamiert nem sikerult/nem lehetett"
nekem éppen az ellenkező a tapasztalatom/viselkedésem. ha valakivel "csak" szexkapcsolatot szeretnék vagy mondjuk az áll fenn, akkor ne keverjük bele a szerelmet. ha szerelmet, akkor ne akarjunk barátságot, stb.
tsabeeka
nem teljesen a kérdéssel kapcsolatos, de mindenképp vonatkozó:

Popper Péter bácsi: Jómagam, őszintén szólva, nem vagyok híve a szerelmi házasságnak. A szeretettel teli baráti kapcsolatok tartósabbnak bizonyulnak, ha házasságba torkollnak. Hozzám már a bajban jönnek az emberek, akiknek fogalmuk sem volt arról, amikor összeházasodtak, hogy ki a másik ember. Szerelmi lángolásában mindenki a legjobb arcát mutatja, szerepet játszik, méghozzá vonzó szerepben akar megmutatkozni. Ebben az extázisban mindenfélét ráálmodik a másikra, és beleszeret a saját fantáziájába, s ha ez lelepleződik, a másikra haragszik meg.

figyelem, nem azt mondta, hogy a barátunkba kell beleszeretni, majd elvenni/hozzámenni, hanem azt, h a barátként jól működő férfi-női kapcsolatot kellhet házassága alakítani.
kiwi
@tsabeeka: persze, a nők is szoktak a felszínen poénkodni, de úgy _alapvetően_ más a viszonyuk egymáshoz. a természetükből fakadóan érzelmesek és érzékenyek és ez még a poénkodásban is benne van.

úgy tudnám ezt érzékeltetni, ahogy bigyibogyó is leírta, hogy a nőkre "figyelni" kell. mindig, minden egyes mondatodra, mert könnyen megsértődnek. a fiúk nem, ez a jó bennük (ez lenne a jó bennük), hogy mondhatsz bármit, ha megsérted őket, akkor azonnal visszavágnak, jól lekiabáljátok egymás fejét, aztán kész, el van felejtve, és nem kell azon agyalni, hogy na ugyan, mit mondtál már, amivel megbántottad. szóval fiúk társaságában én sokkal jobban el tudom engedni magam. ... már a nem túl érzékeny fiúk társaságában :)

"ha én párnak keresek valakit, az nem azt jelenti, hogy jó lesz barátnak is"

??? hogyhogy? párnak csak olyat választasz, aki jó ember, számodra vonzó testi-lelki-szellemi energiákkal rendelkezik, nem? ha nincs szex attól már nem lesz vonzó se szellemileg se lelkileg? hát hogy van ez?!

mi az, hogy "barát nem kell több"?? ha?? :)))
ez nem.... rugalmatlanság? merevség? beszűkülés? :)
tsabeeka
@kiwi: nem, ez a meglévő barátaim iránti tisztelet. szerintem ez nem úgy van, hogy korlátlan számú barátja lehet az embernek (nem haverokról és ismerősökről, hanem barátokról van szó). van egy x szám (nem tudom megmondani, hogy mennyi), ami fölé ha mész, akkor nem tiszteled a barátaidat.

de, ha nincs szex, attól még vonzó lehet szellemileg és lelkileg is. és akkor mi van? nem lehet mindenki a barátom, aki vonzó szellemileg és lelkileg. mint ahogy aki vonzó testi-lelki-szellemi értelemben is, az sem lesz mindenki a szerelmem.
kiwi
@tsabeeka: jó, egyébként nem biztos, hogy ugyanazt értünk most barátság alatt. én tulajdonképpen egy felszínesebb kapcsolatról beszélek. mondjuk úgy haverságról. laza, könnyed, felszínes, mindennapi párperces dumálásokról.

szóval igazad van, az igazi barátság az valami komolyabb, és igazi barátokból nem lehet sok.

de ez a csíkozás akkor is idegesítő :)
mackosajt
Van nő és férfi közti barátság mondjuk ritka de hozzáállás kérdése.
masterboy
@mackosajt: ez valoban igy van,es asszem ehhez fel is kell noni.... : )
Evikati
Nekem van 2 "fiú" barátom. Az egyik 40 éves barátság, a másik 35.
Egy társaságban voltunk fiatalok, azóta nekik is sokat változott a magánéletük (új partnerek) nekem is, de a barátságunk testvéri és kikezdhetetlen. Fiatalon mindkettő nagyon klassz pasi volt, de soha nem úgy néztem rájuk.
Igen, lehet barátság férfi és nő között:-)
SzendiGabor
Szerintem férfi-női barátság egy félbemaradt udvarlás.Vagy mert valaki foglalt, vagy más okból nem jöhet össze.
Ami izgalmas,hogy a barátok is genetikai rokonok a vizsgálatok szerint, akárcsak a házastársak.Ez is engem igazol.
Maxi
Hm. Nekem van egy barátom, akivel évek óta bizalmas és jó a viszonyunk, ugyanakkor férfiként szóba sem jöhet nálam (olyannyira, hogy még a szagát sem bírom!). Emberileg ugyanakkor fontos és értékes számomra. Anno egyébként részéről valóban többnek indult (volna) a dolog. Közben nekem lett valakim, de barátként őrá is odafigyeltem. És egy hosszú beszélgetést követően rábíztam a döntést, hogy számára van-e annyira fontos a kapcsolatunk, hogy szexualitástól mentesen is megérje neki ápolni. Volt. :o)
SzendiGabor
Maxi! Hát ez az. Az ember nem csak a szexért udvarol egy másik embernek, nem csak a teste tetszik meg, hanem a személyisége, temperamentuma, a lénye. Ha nem lehetett a szerelmed, attól még vonzódik a személyiségedhez. Ha a dolgok mélyére mászunk, a partnerkapcsolatok és barátságok is szükségletkielégítő jellegűek. Az igaz barátság nagyon fontos dolgokat ad. Szokás mondani, hogy a jó házasság az, ami képes mély barátsággá is alakulni. Ahol ez nincs meg, ott a testi vágy elmúltával kiürül a kapcsolat.
menasagh
Általában az ellenkező nemek vonzzák egymást (szimpátia esetén), ha férfi és nő között csak barátság alakul ki ott valami nem stimmel, hacsak nem testvérek.
Lévai Katalin
Nincs lehetetlen! Férfi és nő közötti igenis születhet barátság, legfeljebb nem akkor, nem úgy, és nem abban a formában, amire vágynak. A többi stimmel. Végülis idő kérdése csupán, hogy barátságnak értelmezik-e azt, amit eredetileg egyikük sem akart. Mert olyat még tényleg nem hallottam egy férfitől sem, hogy: "hú, de szeretnék ennek a nőnek a barátja lenni!" De a lányok sem arról álmodoznak, hogy egy jóbarátjuk érkezik fehér paripán. Csakhogy. Ha nincs barátság, akkor veszélybe kerülhet a szerelem is. Mert hosszú távon mégiscsak a szeretetre és a bizalomra épülő barátságok működnek a legjobban. Ez a régi tapasztalat azonban még senkit nem akadályozott meg abban, hogy mindenféle megfontolás nélkül szerelembe esvén ott hagyjon csapot, papot, barátot. Az a legjobb, amikor egy kapcsolatban váltakozik a barátság és a szerelem, szabadon járunk-kelünk a kettő között, és a legváratlanabb pillanatban omlanak le a határok.
pite
Én is azt gondolom, hogy férfi-nő barátság az egy félbemaradt udvarlás a férfi részéről.
Amíg ez az "átbillenés" nem történik meg, hogy kiderül, a nő nem szeretne többet, mást, addig van ez az izgalmas kétértelműség. Utána viszont az idő adja meg a választ, hogy van-e a "barátságban" annyi érték/többlet, hogy a kapcsolat lehetősége nélkül is működni fog, vagyis önértékén. Hogy érdekes-e ez a két ember önértékén egymásnak, az izgalmas kétértelműség nélkül. Ha ez a játék megtörténik, átbillen, akkor lesz barátság, vagy nem lesz. Szerintem:)))
A dolog így néz ki férfi oldalról, és tényleg elég megalázó, hogy ha azt mondják, legyünk barátok.... Nem jó hallani.... Miért? Mert mi van, ha tényleg barátkozni akarok, vagyis a kivételek közé tartozom, ezzel a mondattal azt feltételezik, hogy nem közeledtem barátként, ahogy a férfiak szoktak. Lebénítana egy ilyen mondat.
Ha pedig tényleg úgy közeledtem, vagyis jól észlelte a nő, akkor is értésemre lehet adni máshogy...nem beszélve arról, hogy a női "nem", az néha igen, tehát egy ilyen erős határkijelölő mondat akár azt is jelenti, hogy a nő verbálisan megtette, amit a "női szerep" megkíván, de lehet, mást gondol. Pl. "Legyünk barátok." Jó - mondom én. Akkor mostmár, hogy barátok vagyunk, holnap eljössz velem moziba? - kérdezi a nő. Hát akkor erősen össze leszek zavarodva. Ilyenkor az a valószínűleg nem teljesen ilyen formában megtörtént anekdota jut eszembe, amit Boncz Géza humoristáról meséltek az 1980-as évekből. Fogadott 200 Ft-ba, hogy ha mellé fekszik egy meztelen nő, ő nem fog reagálni, semmi nem fog történni. Meg is történt, de Boncz egyből „ráugrott” és azt mondta, hát sajnos vesztettem!

A másik oldala, hogy sok nőtől hallottam, hogy csak kedves a fiú és CSAK barátkozni akar. Hát bizony, az a fiú mégsem annyira jó fiú, sőt, jó lenne, ha inkább kicsit rossz lenne, mert nem játssza el ezt a férfi-nő barátság játszmát, amit mindenki játszik, mert mi derül ki a nő számára? Hogy nem tetszik a férfinak....
Erről nem igazán szóltunk még, hogy nő oldalról is csak akkor működik a barátság, amíg ő utasíthat vissza, amíg az a kedves szerep jut neki, hogy ő tetszik a "férfibarátoknak" és a barátnak jelentkező férfiakból kiválogatja azt, akivel ő bizony nem csak barátkozni akar. A nő választ, ne felejtsük.
De kivételek mindig vannak és remélhetőleg tényleg egyre több mintánk lesz arra, hogyan is kell ezt csinálni játszmák nélkül, de szerintem ebben a játszmában ("legyünk barátok") a nők is benne vannak, hiszen a kijelentést megelőzte az, hogy a nő észlelte a közeledést vagyis tetszik a férfinak.
Vagy van az a ritka eset, amikor barátok valóban, de mégis van valami baráti szex, vagy valami ilyesmi. Na, ezt már nehéz a fentiek alapján kommentelnem:))))
kiwi
@pite: nagyon jól körülírtad ezeket a játszmákat

annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy ez a "legyünk barátok" valóban érzékeny téma abból a szempontból, hogy szegény fiú soha nem tudhatja biztosan, mikor jelent ez a mondat "nem"-et és mikor "talán"-t.

mert valóban mondunk mi lányok komolyan is ilyen mondatot: "aranyos fiú vagy, legyünk inkább csak barátok" - és úgy is gondoljuk, de van, hogy a "legyünkbarátok" mögött az van, hogy kíváncsiak vagyunk, van-e olyan bátor a fiú, hogy szabályokat szegjen. a játék kedvéért. provokálásképpen.

hát igen. fiúnak lenni sem lehet könnyű :-)
menasagh
Az igazi barátság nem titkol semmit, viszont nem tudom elképzelni, hogy egy lány elmondja a fiú (csak) barátjának az intim titkait, fiúzásait stb., úgyszintén egyik fiú sem fog kérkedni a lány barátainak a sikeres vagy sikertelen csábításairó.
Akkor milyen barátság az ilyen ?
tsabeeka
@menasagh: "hogy egy lány elmondja a fiú (csak) barátjának az intim titkait, fiúzásait stb.... " nekem van ilyen barátom, úgyhogy én el tudom képzelni :)

@kiwi: én a "nem"-eket nemként, az "igen"-eket igenként, a "talán"-okat meg talánként kezelem le. az meg már a másik baja, ha ő mégsem azt értette alatta.. :)
menasagh
@tsabeeka: Pedig úgy tartja a mondás, hogy a nőbe és a fékbe ne bízz....:))
SzendiGabor
A barátság végülis szövetség, ez az evolúciós gyökere. A valódi szövetség minden korban hatalmas túlélési és szaporodási előnnyel járt, ezért a barátság nagy jelentőségűvé vált az ember történetében. Természetesen ennek rengeteg árnyalata létezik, és "felhasználható" arra is, hogy a két nem biztonságosan (a leégés veszélye nélkül) közeledjen egymás felé, hogy kockázatmentesebben megismerjék egymást. A dolog természetéből fakad, hogy nem lehet kacsintgatva jelezni, hogy most csak kamuból mondtam, hogy legyünk barátok, ugyanis minden közeledés minimum négyesélyes. Mindkét fél vagy csak barátságot, vagy csak szerelmet akar. A menetközbeni módosítás lehetősége azon múlik, hogy mit akarnak valójában a felek.
kiwi
@tsabeeka: ha minden szót csak a maga jelentésében kezelsz, akkor 1. vagy túlságosan komoly vagy 2. vagy nagyon fiatal :)

a verbális kommunikációt minden esetben felülírják a metakommunikációs jelek, nekem pl. mondhat bárki bármit, én mindig annak hiszek 1. ahogy mondja, 2. amit tesz.

nagyon jó volt @pite példája a lányról, aki "csak barátkozni akart", aztán moziba hívta. ilyenkor (szerintem) azért érdemes utánajárni, hogy "mitakar ez a csaj tőlem, csak nem provokál?!" lehet persze komolyan is venni, csak nem érdemes. izgalmas dolgokról maradhat le az ember. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.