Az új, saját űrállomás Oroszország előőrse lesz az űrben – jelentette Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, az űrhajózás napja alkalmából a Kremlben megtartott ünnepségen.

Az űrben építi Vlagyimir Putyin Oroszország előőrsét
Kép: Pixabay

Méltatta, hogy a közelmúlt történetében először hajtottak végre száz egymást követő balesetmentes űrindítást, ami szerinte jó mutatója az orosz űripar magabiztos talpra állásának. Egyúttal sürgette, hogy Oroszország kezdje meg futószalagon gyártani a különböző feladatokra szánt saját műholdakat.

Szuverén űrrendszereket és egy újgenerációs komponensbázist kell létrehoznunk, meg kell terveznünk az orosz orbitális állomást, amely hazánk előőrsévé válik, és az űr tanulmányozását és felfedezését szolgálja

- mondta Putyin.

Az orosz űrhajózás feladataként nevezte meg a bolygóközi küldetéseket, amelyeket, mint mondta, a holdprogram újraindításával kell elkezdeni.

Elismerően szólt az ünnepség keretében bemutatott – a világűrben forgatott –, Vizov (Kihívás) című filmről.

Mi vagyunk az elsők, akik egy egészestés játékfilmet forgattunk egy űrhajó fedélzetén. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a film elkészítésében. Ez egy egyedülálló esemény a világ filmművészete számára

- mondta az elnök.

Röviddel az ünnepség előtt Putyin találkozott Jurij Boriszovval, az állami űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjével. A megbeszélésen egyebek között elmondta, hogy az orosz kormány idén 251 milliárd rubelt tervez az ágazatra fordítani, szemben a 2022-es 224 milliárd rubellel. (A rubel jelenleg mintegy 4,13 forintot ér.)

Szerdán emlékeztek meg az első ember, Jurij Gagarin szovjet-orosz űrhajós űrutazásának 62. évfordulójáról.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Egy modern autót sem tudtok csinálni önerőből.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Egy modern autót sem tudtok csinálni önerőből.
qunta
@izéke: az usa 20 évig csak orosz rakétával tudott embert küldeni az űrbe. a nemzetközi űrállomásra pedig néhány újabb indítástól eltekintve csak az oroszok szállítanak. ennyit az elvakultságról.
Emmersson71
@qunta: Régi vicc: Két kis kölök beszélget.
- Én már 1 évesen jártam..bibiii!
- Én viszont csak 4 évesen indultam meg...
- Addig nem tudnál járni?!
- Dehogynem, csak ugye, ha visznek ;)
Toller Béla
@qunta: MInd a kettő igaz ! No, és akkor ? Melyik felállás a jobb ? Az árokpartról nlzegetni a remek úrhajót és magányosan balalajkázni, vagy egy klassz csajjal üldögélni az autós moziban a Corvettben ? Nem most, hja, már vagy 50 évvel ezelőtt !
szép új világ
Inkább erre költsék a pénzüket mint háborúzásra!
Sámannus
Szép tervekben a bajkonúri emelt rezsi is benne van... Neked van rakétád de silókban tartod. Mig volt egy csöpp eszed addig fel is használtad valami értelmes dologra. Mostmár csak elfüstölöd őket, mint az önpusztító bagós.
Emmersson71
@szép új világ: Az a gond, hogy ez sem békés célokat fog szolgálni :(
Németh István
Az usa-nak semmi keresnivalója nincs Európában! Az orosz igyekezet dícséretes, bízott az un. atomcsend egyezményben és bízott a nagyhatalmi megállapodások betartásában a hadi fejlesz-tések terén! Az usa szar tróger módra ezt felrúgta! Az orosz elhárító rendszerek az űrkutatás és adottságainak fejlesztését belső gazdaságépítési tervek elnyomták! Az usa aljas taktikázása és az orosz föld kifejezetten háborúba sodrási szándéka bizonyította be, hogy a moslék usa aljas gazember szövetség és megbízhatatlan partner! Bizony ennek megfelelően az űrprogram sok oldalú hasznosíthatóságának elsődlegessége fontos tényezővé vált! Oroszország határozottan lépett! És remélhetőleg sok sikerrel! Az aljas usa moslék szövetséget Európából ki kell zavarni, és ajánlatos egy kis területrendezést végezni az usa kanada és az angolok területein! Ez fogja meghozni a VILÁGBÉKE kívánatos folyamatát!
Különben > Tajvan az usa egyik tagállama, mint japán, vietnám, kambodzsa, korea, afganisztán, stb. ja meg Európa!
Na ezt így kell látni és láttatni!
Az usa-nató armada takarodjon Európából, az Eu. vezetése a bitófára, az usa nagykövet a kurva rohadt anyjába a buzik faszán a bíden -soros-rocsíldék pöcsére!
Qqberci
@Sámannus: Az nem Bajkonúr hanem Bajkon elvtárs!!!...
Sámannus
@Qqberci: lényeg az, hogy kiszémlázzák nekik a környezetszennyezést. örülnek is neki, mint majom a faszának. Olyan ez mint a fingás után kezetmosni. Gondolj bele ezt az amcsik az óceán fülött hajtják végre. A ruszkik is csinálnak ilyet tengeri platformról, de nem emberes kisérletekkel. Most is gyakorolnak a fiúk:
www.youtube.com/watch?v=CmRCJXC75PI
simmering73
Az amcsik meg újra a Holdra mennek és készülnek a Marsra. Lemaradásuk az űrkutatásban (is) kb 50 év.
balos
Szerencsétlenek!Nincs mit felmutatni,hát a vodkás üvegekből építenek "űrállomást",hogy nehogy lemaradjanak a űrívásban is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.