Különleges történelmi pillanatban, de szó szerint a román állam létét fenyegette a magyar honvédség 1940 nyarán. Az addigi „békés országegyesítés” eszméje a múlté lett, a kedvező történelmi pillanatot kihasználva a magyar haderő felsorakozott a keleti határon: a lakosságcsere román ötlete nem hatotta meg Telekit, a Honvéd Vezérkar főnöke háborút akart, Hitler közbelépett – kétrészes sorozat videókkal.

Forrás: fn.hu
Feltöltő: luciferi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csutak
Biztos én vagyok roppant ostoba, de tudtommal Erdély (Transylvánia) önálló, Magyar-Osztrák monarchiától független fejedelemség volt!
Vagy kidobhatom a 120 éves történelem könyvem?
Csizmás Kond
Erdély történelme az írásos forrásokból az i. e. 1. évezredtől követhető nyomon. A korábban itt élő népek története az idők homályába vész. Az indoeurópai (iráni) nyelvű lótartó szkíták, az agatürszök az i. e. 1. évezredben vándoroltak a Kelet-európai-síkságról az Erdélyi-medencébe..........
A magyarok, 895-ös honfoglalásukkor – a kora középkori krónikások és a legutóbbi bodrog-alsóbűi régészeti felfedezések szerint[5] – a Kárpát-medencében találtak egy magyar nyelvet beszélő népet, talán ők a székelyek, akik ma Erdély keleti részén élnek.[forrás?] A magyarok fokozatosan megszállták Erdély egyes részeit. Gyula, Szent István nagybátyja már Erdély vezetője volt, így már a Magyar Királyságba olvasztás előtt is magyar fennhatóság alatt volt.
Erdély 1003-ban a Magyar Királyság részévé vált. Az országrészt a király helytartója, az erdélyi vajda irányította.
luciferi
@csutak: úgyvan, önálló fejedelemség volt, többnyire magyar irányítással. De előfordult, rövidebb ideig román eredetű góré is. namármost ennek utána lehet nézni, akinek kedve van. Én kakastollon kívűl nem mondanék véleményt róluk,Ő jó fej.
Csizmás Kond
Az Erdélyi Fejedelemség fennállása jelentős részében az Oszmán Birodalom vazallusa volt. Uralkodóit az erdélyi országgyűlés választotta, de hatalmi jelvényeit eredetileg a szultántól kapta, évi adó fizetésére volt köteles, valamint kül- és hadügyeiben is a szultánnak volt alávetve. Az Oszmán Birodalomtól való függetlenséget csak a legerősebb fejedelmek alatt sikerült biztosítani.
farkas
Úgy tudom, a románok siettek maguktól visszaadni...
csutak
Van sok családi ereklyám, könyv formában.
Ezek egyike a hat részes "Egyetemes és hazai Történelem", Az Atheneum Rt. kiadásában.
1896-ban nyomták!
Az a történelem könyv, nem az amiből az oskolában tanultunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.