A hvg.hu szerint Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával.

"Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével" - olvasható a hvg.hu oldalon szerdán közzétett cikkben.

Mint írták, "Schmitt Pál 215 oldalas doktorijának legnagyobb része - a hvg.hu számításai szerint mintegy 180 oldal - egy bolgár sportkutató és -diplomata, Nyikolaj Georgijev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját".

A cikk szerint az államfő 1992-ben nyújtotta be Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című doktori értekezését a Testnevelési Egyetemen (TE). A dolgozatra bírálói a legmagasabb, summa cum laude minősítést adták, később Schmitt Pál a TE címzetes egyetemi tanára lett, disszertációja jelenleg az Olimpizmus, illetve Az olimpiai játékok gazdasági kérdései című tárgyak ajánlott irodalmában is szerepel - olvasható.

Mint írták, Schmitt Pál disszertációját Nyikolaj Georgijev dolgozatával összevetve "jól látható, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 1990 és 2010 közötti elnöke szinte szó szerint, vagy némileg módosítva vett át hosszú mondatokat, bekezdéseket".

Továbbá Schmitt Pál "közel egyoldalnyi szöveget a bolgár sportkutató, Hristo Meranzov és Georgijev 1985-ben megjelent, Analysis of the Olympic Programme (Az olimpiai program elemzése) című munkájából emelt át" - jegyzik meg.

A hvg.hu írt arról is, hogy a MOB akkori elnöke ismerte a két kötetet, dolgozatának irodalomjegyzékében mindkét művet meg is említette, "a címüket azonban nem franciául, hanem magyar fordításban adta meg - holott a két kötet nincs magyarra fordítva -, ráadásul Georgijev 1987-es munkájának kiadási helyéül Lausanne helyett Bulgáriát jelöli meg". Schmitt Pál dolgozatában azonban sem láb-, sem végjegyzetek nincsenek, így nem derül ki az sem, hogy idéz-e egyáltalán, és ha igen, mit idéz Georgijev könyvéből - olvasható a cikkben.

A hvg.hu kitért arra, hogy a TE 1985-ös doktori szabályzata leszögezi: "amennyiben az egyetemi doktorátus odaítélését követően kiderül, hogy az értekezést más készítette vagy az más munkájának (eredményének) illetéktelen felhasználásával készült, az Egyetemi Tanács a doktorátust, s az ezt tanúsító oklevelet visszavonja, az egyetemi doktorátusra utaló névmegjelölés használatát megtiltja, intézkedik a személyi igazolványból való törlésről, s a visszavonás tényét a Művelődési Közlönyben, valamint az OTSH Közlönyben közzéteszi". A Semmelweis Egyetem - amelybe a TE integrálódott - jelenleg hatályos doktori szabályzata nem rendezi a fokozat visszavonásának kérdését - tették hozzá.

Az ügyben az MTI megkeresésére a Köztársasági Elnöki Hivatal későbbre ígért reagálást.

71 hozzászólásarrow_drop_down_circle

feketeözvegy
Nyilvánvaló, a vezír csakis zsarolható emberekkel veszi körbe magát. Így megvan a lehetősége egy kis zaftos ügyet megszellőztetni, aztán önként lemond az illető
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr plágium
@a Pepita:Ha lenne gerince akkor lehetne. De neki nincs!
verőce21
A kérdés az, hogy hogyan és miért "derült ki" ez?

(Valakinek egyetlen kiút a Köztársasági Elnöki szék? Vagy tényleg nincs már szükség erre a pozícióra, mert királyság leszünk?)
Dr.luigilongo60
@verőce21: Pontosan úgy derült ki, mint ahogy anno a jobboldali sajtó kiderítette hogy Fletó tizenévvel ezelőtt melyik utcasarkon fingott , illetve hogy gyermekkorában egyszer lehülyézte a szomszéd nénit.
A baj csak az, hogy ez az ügy eléggé konkrét és nem úgy látszik, mintha blöff lenne de majd meglátjuk a NOB reagálását.
verőce21
@luigilongo60: Te meg csak böfögsz most és nem érzed a hozzászólásomban az élcet.
Dr.luigilongo60
@verőce21: De éreztem és köszönöm a jókívánságokat, finom volt a vacsora de az az asszony érdeme.

Pontosan arra céloztam, hogy a módszer a jobboldalra jellemző de ezek szerint Neked is ez a véleményed.
verőce21
@luigilongo60: Másodjára javítottál valamicskét.
Én is köszönöm a múltkori tetszésnyilvánításodat. Üdv.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.