A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kedden elindította a kötelező kamarai tagsághoz szükséges on-line rendszert. A regisztráció elmulasztása esetén a cég törlését is kezdeményezhetik.

Dunai Péter főtitkár szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kamarai törvény tavalyi módosítása alapján 2012. január elsejétől 2012. március 1-jéig kell regisztrálniuk, 2012. március 31-éig befizetniük az évi 5.000 forint kamarai hozzájárulási díjat a jogszabály hatálya alá tartozó gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozásoknak.

Az idén az első négy hétben 8.000 cég küldte be regisztrációját a területi kamarákhoz, az ötödik héten becslések szerint a nyilvántartásba vételt kezdeményezők száma eléri a 11 ezret, az on-line rendszerben egy nap alatt 1.000 cég töltötte le az űrlapot. Arra számítanak, hogy február utolsó napjaiban felgyorsul a regisztrációs folyamat, várhatóan 550-600 ezer céget érinthet a kötelező kamarai nyilvántartás.

Dunai Péter elmondta, hogy a kamara az adatlap és a hozzájárulási díj beérkezése után rövid határidőn belül megküldi a cégnek a kamarai regisztrációs számot, a tájékoztatót az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásról, és felhívja a figyelmet az adatfrissítés fontosságára.

A kamara a határidőket követően összeveti a beérkező regisztrációt a hivatalos cégnyilvántartásokkal, és a nem regisztráló cégeket megkeresi.

Kérdésre válaszolva a főtitkár elmondta: a türelmi idő után a kamara kezdeményezheti a cég törlését a jogszabályban előírt kötelező kamarai regisztráció elmulasztása esetén, de ezzel nem szeretnének élni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.