Lemond posztjáról a Semmelweis Egyetem rektora; Tulassay Tivadar döntését az intézmény honlapján jelentette be vasárnap délután. Egyúttal közzétett két dokumentumot, ami alapján a bizottság - Schmitt állításával ellentétben - lehetőséget adott volna az államfőnek, hogy ismertethesse az álláspontját.

Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Ezen okok miatt "a megszokott hétköznapjaitól nagyon idegen napokat, heteket átélő" egyetem nyugalma érdekében úgy döntött, átadja a rektori széket a csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak, "aki képes lesz az egyetem nyugalmának visszaállítására, és élvezi az ágazati vezetés támogatását".

Tulassay Tivadar ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyetem szenátusának csütörtökön hozott döntését támogatja, és fenntartja, hogy az egyetem a Schmitt Pál államfő kisdoktori dolgozatával kapcsolatos munka során a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el. Véleménye szerint az egyetem falai közé, akaratuktól függetlenül, "belopakodott a politika". Ugyanakkor kijelentette: a héten az egyetem olyan döntést hozott, amely minden szempontból megfelel a Magyarország egyik legnagyobb hírű, nemzetközi szinten is kivételes elismertségnek örvendő intézményével szemben támasztott elvárásoknak.

A döntés fontosságát megalapozza - folytatta -, hogy a Semmelweis Egyetem, de az egész magyar tudományosság mérhető presztízsveszteséget szenvedett el az üggyel kapcsolatban. "Az egyetem döntését a tudományos világ felszabadultan fogadta, ugyanakkor a társadalmi polémia, az ügy politikai értelmezése felerősödött, és az egyetemi határozat politikai és jogi értelmezések kereszttüzébe került" - írta a leköszönő rektor, akinek megbízatása június 30-án járt volna le. Az intézményt 2003 óta vezető Tulassay Tivadar döntéséről hétfőn értesíti Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert.

Írásos nyilatkozatát azzal zárta, hogy a hivatali ideje alatt hozott testületi döntések helyesek voltak, azokkal azonosulni tud, előkészítésükért, végrehajtásukért pedig vállalja a felelősséget.

Tulassay Tivadar közleménye végén két letölthető dokumentumra hívta fel a figyelmet: az egyik az államfő kisdoktori dolgozatát vizsgáló tényfeltáró bizottság meghívója Schmitt Pál köztársasági elnöknek, a másik pedig a testület jegyzőkönyve a bizottság elnöke és Schmitt Pál közötti találkozóról. Schmitt Pál pénteki, köztévés interjújában azt állította, hogy a bizottság nem kereste, nem hallgatta meg az álláspontját.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Igazsagoszto
Tulassay egy rendes ember, tette ezt bizonyitja. Vállalta a SOTE helyes döntését a visszavonásról, a hatalom nyomása ellenére is. A lemondása
amiatt, hogy a kormánynak érezhetően nem tetszett a döntés, példaértékű,
féltve az egyetemét a fenntartó megtorlásától.
És példaértékű az erkölcstelen tisztességtelen Schmitt -féléknek, akik valódi súlyos tetteikért nem vállalják felelősségüket, és hazugságokkal traktálják és vezetik félre a közvéleményt.
sport50
és még a"dr úr"azt meri mindenhol állítani,hogy őt meg sem hallgatták!!!miközben márc.6.án küldtek levelet neki.!ott a bizonyíték ,de ő csak mondja a magáét[ ill.azorbánét,]tisztességet,tanulhatna a rektor úrtól!!
kamazuka
Ha schmitt húsz éve csalással szerezte meg a kisdoktoriját,akkor a mondás,miszerint bűnösök közt cinkos aki néma..itt érvényesűlt!
Erkölcsi norma a SOTE-n húsz éve ismeretlen fogalom?
Arra a kisdoktorira kerűlt pecsét,és néhány aláírás is.
Akik akkor aláírták,ellenőrizték,milyen pozicióban vannak ma?
Ha akkor ők korruptak voltak,mert annak kellett lenniük,lássuk be!A kérdés,hogy ki nevezte ki őket erre a feladatra?
Boncolgassunk?!
genyó kapitány
Schmitt kezd olyan, lenni, mint Feri az öszödi beszéd után.
Szánalmas.
Don Marcus Hibiscus
Úgy írta a wikipédia,hogy 2003-tól rektor.Tehát nem biztos,hogy Ő írta alá,pecsételte,stb...
verőce21
Ugyan, itt arról van szó, hogy a minisztérium alá tartozó eü. intézmények vezetőinek és gazdasági igazgatóiknak újra kell pályázniuk a posztokért.

Mivel emberünk betöltötte a 62 évet, nem is indulhatna a pályázaton. Így "kifogva a szelet" ebből a plágium ügyből, emelt fővel távozhat.
(Sőt - mint kiváló PIC specialista, ami hiányszakma -, megtarthatja esetleg az „I. számú gyermekgyógyászati klinika” vezetői állását.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.