Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt javasolta köztársasági elnöknek Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke a kormánypárti frakciószövetség hétfői esti ülésén. Ezt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ismertette újságírókkal, a képviselőcsoport ülése után. A parlament május 2-án választhatja meg Schmitt Pál utódját.

A szóvivő elmondta: Orbán Viktor javaslatát azzal indokolta, hogy Áder Jánost olyan "horgonyszemélyiségnek" tartja, aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud nyújtani Magyarországnak, a magyar politikai rendszernek, egyik legfontosabb feladata pedig az új alkotmányos rendszer megerősítése, megszilárdítása lesz.



Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: Áder János - akivel több egyeztetést is lefolytatott a miniszterelnök - vállalja a jelölést, a kormánypárti frakciószövetség pedig egyöntetűen támogatta őt. Tájékoztatása szerint a jelölési folyamat kedden kezdődik, a Fidesz-KDNP-frakció pedig azt javasolja a házelnöki jogokat jelenleg gyakorló Lezsák Sándor alelnöknek, hogy a parlament május 2-án válassza meg az új államfőt. Lázár János kérdésre hozzátette, hogy Áder Jánost a frakció is meghallgatja majd.

Orbán Viktor az elnökséggel, a kormány tagjaival és végül a frakciószövetséggel is egyeztetett, mielőtt megtette előterjesztését. Az MTI információja szerint a Fidesz elnöksége szintén egyhangúlag támogatta Áder Jánost.

Áder János megtisztelőnek nevezte államfővé jelölését az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében. A fideszes európai parlamenti képviselő azt írta: "megtisztelő számomra, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség engem jelöl Magyarország új köztársági elnökének". Az elmúlt napokban - folytatta - volt ideje szembenézni a feladat súlyával és személyes felelősségével, mindent alaposan mérlegre tett, és úgy döntött, a jelölést elfogadja, hazatér Brüsszelből, és lemond párttagságáról. "Ezt diktálja számomra a lelkiismeret parancsa és a hazám iránti hűség" - fogalmazott Áder János.

Schmitt Pál április 2-án mondott le, azután, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta doktori címét.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkafőző Rézüst
@keresztapa: Véleményed alapján nem úgy tűnik. Ne szégyelld! Gyere, imádkozz velünk!
keresztapa
@Pálinkafőző Rézüst: Az elvárás az nem vélemény, Áder közölte, hogy példaképe Deák
Ferenc, az ő emberi léte, magatartása, elkötelezettsége van Áder - ra vetítve, miheztartás végett.
Pálinkafőző Rézüst
@keresztapa: Deákékat, és a kiegyezést már bírálta a Min.elnök Úr! Isten áldja! Azt mondta, Deák feladta a függetlenségünk felépített bástyáját! Akkor most hogy van ez? Nem hiszem én ezt! Gyertek imádkozni!
keresztapa
@Pálinkafőző Rézüst Érthetetlen számomra, hogyan kerül szóba, a függetlenségi nyilatkozat, amit Deák elhamarkodottnak vélt.
a Pepita
Véleményem szerint ezt az egész fidesz vircsaftot nem szabad morális, elvi síkon értelmezni. csakis így:varanus.blog.hu/2012/04/15/300_a_forro_langos_eljen_soka_kader_janos
Pír Rosszka
@Igazsagoszto A kutyának több esze volt. Neki még van önérzete.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.