A tavalyi ütem felére lassul a tíz közép- és kelet-európai EU-tagállam átlagos gazdasági növekedése az idén, és a térségi átlagon belül a magyar és a cseh gazdaságban nem lesz növekedés - jósolta szerdán Londonban ismertetett átfogó régiós előrejelzésében a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő által összeállított új prognózis szerint a 2004-ben, illetve 2007-ben uniós taggá vált közép-kelet-európai országok hazai összterméke (GDP) 2012 egészében, súlyozott átlagot számolva 1,6 százalékkal növekszik a tavaly mért 3,1 százalék után. A Fitch Ratings londoni közgazdászai ezt azt előrejelzésüket arra a véleményükre alapozták, hogy az euróövezet - a közép-kelet-európai régió fő kereskedelmi partnere - az idén várhatóan recesszióban lesz.

A Fitch várakozása szerint a valutauniós gazdaság teljesítménye a 2011-ben elért 1,5 százalékos növekedés után 2012-ben 0,2 százalékkal csökken.

A hitelminősítő azt jósolja, hogy a tíz vizsgált közép-kelet-európai EU-tagország közül az idén nyolcnak a gazdasága növekszik, Csehországban a GDP-érték stagnál, Magyarországon pedig 0,5 százalékkal visszaesik.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sza
@almosd: Csak neki ne rohanjanak mert glória lesz a fejük fölött és még szenté avatják magukat.
almosd
@lópicigáspár: csak hát ezek süketek! :-) minden értelemben.
almosd
@sziráki ágnes: Ha az a glória lesz a fejükön amire én gondolok, akkor már bánja a fene mivé avatják magukat!
kkalman
A Fitch Ratings londoni közgazdászai tudhatnak valamit. Kinézek falusi házam ablakán, és mit nem látok? A gazdasági növekedést!
És ezért a nem látásért én még pénzt sem kapok, nem úgy, mint ők.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.