Megdőlt az ország eddigi nyári áramfogyasztási rekordja tegnap, ezen a napon 6343 megawatt csúcsfogyasztást mért a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

Az eddigi nyári villamosenergia-felhasználási rekordot a 2007 júliusában mért 6320 megawatt jelentette, azonban ez most megdőlt - közölte a rendszerirányító Mavir pénteken az MTI érdeklődésére. A harmadik legmagasabb nyári fogyasztás a 2008-ban mért 6252 megawatt volt.

A villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik, ez a Mavir törvényi kötelezettsége is - hangsúlyozták az írásos válaszban. Hozzátették, hogy 2007-ben az emlékezetes, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben is gond nélkül megbirkózott a rekordfogyasztással a rendszer.

Magyarországon egyébként jellemzően a téli fogyasztás eredményezi az éves csúcsokat, 2012-ben az eddig regisztrált rekord áramfogyasztás 6384 megawatt volt február 9-én. Az elmúlt 10 év adataiból azonban az látszik, hogy megindult a kiegyenlítődés a téli és a nyári csúcs között. A két érték különbsége harmadára csökkent, azaz a tíz évvel ezelőtti 20 százalék körüli eltérés mára 6 százalékra zsugorodott. Ez az érték természetesen ingadozik, 2008-ban kisebb, 2009-ben nagyobb volt a különbség - fejtik ki.

A téli áramfogyasztás abszolút rekordja 2007-ben volt, akkor 6602 megawatt volt a csúcsteljesítmény.

A melegben a fogyasztás emelkedését a megnövekedett hűtésigény okozza: a háztartásokban, munkahelyeken, bevásárlóközpontokban, egyszóval mindenhol, ahol van, működtetik a légkondicionálókat, de a hűtő-fagyasztó berendezések is többet fogyasztanak ilyenkor. Télen főként a fűtéshez és a korai sötétedés miatt a világításhoz használt energia okozza a fogyasztás növekedését, de észrevehető az ünnepi díszkivilágítás hatása is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.