Nemzetközi jogilag rendezettnek és lezártnak tekinti a Fidesz az azeri kiadatás ügyét. "A Fidesz teljes mértékig azonosul a kormány hivatalos álláspontjával, az ügyben minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt. Ez egy nemzetközi jogilag rendezett és lezárt ügy" - közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szombaton.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az üggyel kapcsolatban pénteken délután adott ki közleményt, ebben egyebek mellett azt írták, hogy az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján. Emlékeztettek arra, az elítélt kérheti akár az ítélkező államtól, akár a végrehajtó államtól, hogy az elítélt személyek átszállításáról szóló strasbourgi európai egyezmény alapján szállítsák át.

Azt írták, a Magyarországon 2004. február 19-e óta fogva tartott, Gurgen Margaryan örmény állampolgár megöléséért életfogytig tartó szabadságvesztés börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján a kiszabott büntetés letöltéséhez az átszállítását kérte Azerbajdzsánba.

Az egyezménynek Azerbajdzsán és Magyarország is részese, azt a magyar Országgyűlés az 1994. évi XX. törvénnyel hirdette ki. Az egyezmény szerint az egyik fél területén elítélt a kiszabott büntetés letöltéséhez az egyezmény rendelkezéseinek megfelelően a másik fél területére átszállítható. Az elítélt kérheti akár az ítélkező államtól, akár a végrehajtó államtól, hogy az egyezmény alapján szállítsák át. Rögzítették: a végrehajtó állam illetékes hatóságainak folytatniuk kell a büntetés végrehajtását, vagy bírósági, illetőleg államigazgatási eljárás keretében át kell alakítaniuk az ítéletet a végrehajtó állam határozatává. A végrehajtás folytatása esetén a végrehajtó állam kötve van az ítéletnek az ítélkező államban meghatározott jogi természetéhez és időtartamához - mutatott rá a KIM közleménye.

A KIM idézte az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium tájékoztatását, amely szerint a Magyarországon meghozott ítélet alapjául szolgáló cselekmény az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv szerint is bűncselekmény, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

A közleményben megemlítették, hogy Magyarországról a strasbourgi európai egyezmény alapján 2010-ben 11 elítéltet, 2011-ben 7 elítéltet, 2012-ben eddig 8 elítéltet szállítottak külföldre. Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében is mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint jár el - tették hozzá.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rézangyal
A nemzetközi jogot is tudni kellene a helyén kezelni. Jogi analfabéta kormányunknak ez ismét nem sikerült. Mindannyiónk nagy megelégedésére immár nem csak a nyugat köp le bennünket, hanem a kelet is. Eddig nem igazán kellett félnie a törpének, felesleges volt a TEK. De most már sűrűn cserélgetheti a vonalkódos alsógatyát az egész büdös bagázs!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rézangyal
A nemzetközi jogot is tudni kellene a helyén kezelni. Jogi analfabéta kormányunknak ez ismét nem sikerült. Mindannyiónk nagy megelégedésére immár nem csak a nyugat köp le bennünket, hanem a kelet is. Eddig nem igazán kellett félnie a törpének, felesleges volt a TEK. De most már sűrűn cserélgetheti a vonalkódos alsógatyát az egész büdös bagázs!
bundi
@Dr. Felipe: ez egy mai gyöngyszem:
www.ramilsafarov.info/hu/armenian-realities
na most lehet hogy fel kell kötnie a gatyáját a teknek, és nem csak a nagyi gépét hesználó netezős fiatalokra kell majd az ajtót rátörniük.
nyanya001
Nagy formátumú politikus ez az Orbán !
Jó nagy szart kavart !
Ez marhára hiányzott nekünk !
abacs62
Szelelőfogú ! Ez az ügy ugyanúgy van lezárva, mint "Snitt Paja" plágium ügye !Jaj de szeretnétek ha minden Magyar agy- mosott lenne a szennyes politikátoktól .
overdose
Megszólal a kifli tolvaj ? mi van lezárva ?most kezdődik a tánc nagységa!
sza
Lehet hogy ezért akarnak nekünk honvédelmet tanítani..., igen előre látó gondolkodás...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.