A nem megfelelő üzemeltetés, az ellenőrzési és monitoring rendszer hibáinak együttes hatása vezetett a vörösiszap-katasztrófához - hangzott el a büntetőper első tárgyalásán ismertetett vádirat alapján hétfőn a Veszprémi Törvényszéken.

A Fejes Péter ügyész által több mint négy órán át ismertetett vádirat felidézi, hogy 2010. október 4-én átszakadt az ajkai timföldgyár X-es számú vörösiszap-tározója, és a kiömlő 1 millió 755 ezer köbméter erősen lúgos, maró hatású víz és vörösiszap keveréke elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. 

Az ügyész közlése alapján az összes, ingatlanban keletkezett kár eléri a 3,47 milliárd forintot, míg a lakosság ingóságaiban 4,66 milliárdos kár keletkezett. Az állam által átvállalt közvetlen kár csaknem 23 milliárd forint, ügyintézés alatt van további 11 milliárd forint összegű kárigény. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről 10 milliárd forint polgári jogi igényt jelentettek.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
@verőce21: nem sokkal a katasztrófa előtt ki is ellenőrízte, ki vette át, és mi is volt a szerepe a katasztrófa után? ezekre is gondoltál?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
@Horizont: szívesen, nem az enyém.
csak verőce kérdezte, és annak idején eléggé zavart ez a természetvédelmi kavarás, és utánaolvastam.
bundi
a belinkelt indexes cikk közepén van beágyazva, de egy ismerősöm a parlagfű elterjedését vizsgálja a műholdfelvételeken, ő mondta ezt a lapot ettől függetlenül.
verőce21
@bundi: (15:14) Nagyon sok megválaszolatlan kérdés van itt, én is ezzel kezdtem hozzászólásomat a témában.
Az elsődleges felelősség azonban az üzemeltető MAL Zrt.-t terheli. Ők ismerték a gáttal kapcsolatos talajtani, egyéb építési és üzemeltetési adatokat, előírásokat de a legnagyobb profit érdekében visszafogták.
De akik foglalkoztak a témával és látták a közelgő veszedelmet azoknak is határozottan kellett volna jelezni, mint „Kolja a nyakkendővel”, mert így ők is károkozók. És mit tettek a megelőző hét és fél évben a korábbi ellenőrzések amikor már ismert volt ez ?

Egy ilyen hatalmas tragédiát nem lehet egy „búbosbanka” üggyé leegyszerűsíteni, csak komolytalan embereknek. Mindenesetre látható, a szakmaiságot nem lehet politikával pótolni! És aki megfelelő szakmai képzettséggel rendelkezik, nincs szüksége politikai áramlatokhoz kapcsolódni, mert itthon is nagyon „gazdagon” megél belőle.
KöBüKi
A MAL vezetői akkor hibáztak,amikor nem álltak fel a székeikből.!Most Ők viszik el a balhét,no meg a környezetvédelmisek.!Az igazi felelősök a tulajdonosi körben keresendők,akik a profit érdekében nemtörődömségre kényszeritették a vezetést.!!!
bundi
@verőce21: 1 az írásod elejével egyetértek, a mal az egyik főbűnös. de most a szivattyúkezelőre és a felettesére akarják az egészet rátolni. forrás:
www.origo.hu/itthon/20120925-tagadta-bunosseget-a-szivattyukezelo-a-vorosiszapper-targyalasan.html
a többivel csak részben.
milyen elenőrzést végzett a felügyelet, ha már két három hónappal előtte a felvételeken, vörös a víz a patakban mellette, ( vehir képek) és hogy lehet, hogy ugyanaz a személy aki ezt az ellenőrzte az később a vizsgálatot irányítja? vagy aki a kárelhárítási tervet jóváhagyta, az később a felügyelőbizottságba kerül. nem lehet hogy így a rájuk terhelő adatokkal később nem foglalkoznak?
verőce21
@bundi: Egyelőre talán azért "tolják" a szivattyúkezelőre, mert - "Az iszapömléskor szolgálatban lévő ...kezelő szerint a gátszakadás minden előjel nélkül következett be" - Tehát kétszeresen is hazudott.
Egyrészt a vészjelzés figyelmen kívüli hagyásával, másrészt látnia kellett a vízszintet és a "vörös folyamot" is a tározón belül és kívül. Erre volt kiképezve, csak ez volt a dolga, semmi más!

De a tragédia előbb-utóbb bekövetkezett volna a MAL vezetőinek hibáiból - ugyanezt beírta köbüki is utánam. A felügyelet részéről olyan volt ez, mint a robbanó doboz, amit körbeadogatnak, mindenki tudja, hogy robbanni fog, csak az a kérdés, hogy kinél.(Valószínű a leghülyébbnél, de hosszú lesz még a pereskedés.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.