Az Európai Bizottság 37,6 százalékig terjedő ideiglenes kiegyenlítő vámot vetett ki a Kínából származó, kizárólag akkumulátorról üzemelő elektromos járművek (BEV) behozatalára – közölte csütörtökön a brüsszeli testület.

Az uniós intézmény tavaly október elején szubvencióellenes vizsgálatot indított BEV-ek behozatalával kapcsolatban, arra kereste a választ, hogy értékláncok részesülnek-e illegális támogatásban, és hogy ez a támogatás okozhat-e gazdasági kárt az uniós BEV-gyártóknak.

Óriási csapást mér az EU Kínára – Mi lesz ennek a következménye?

Fotó: 123rf.com

A vizsgálat alapján a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a kínai BEV-értéklánc tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az uniós BEV-gyártókat.

Az Európai Bizottság által kivetett ideiglenes vámok célja, hogy megakadályozza az olcsó, kínai állami támogatással gyártott elektromos járművek EU-ba irányuló dömpingjét.

A bizottság által vizsgált három kínai gyártóra egyedi vámok vonatkoznak: a BYD esetében 17,4 százalékos, a Geely-re 19,9 százalékos, a SAIC-re 37,6 százalékos. Más elektromosjármű-gyártásban érdekelt kínai vállalatokra, amelyek együttműködtek az uniós vizsgálatban, átlagosan 20,8 százalékos vám vonatkozik. Az összes többi kínai gyártóra pedig, amelyek nem működtek együtt a vizsgálatban, 37,6 százalék vámot kell alkalmazni.

Ezek az ideiglenes vámok 2024. július 5-től lépnek hatályba, legfeljebb négy hónapig. Ezen időtartamon belül az uniós tagállamok szavazásával döntést kell hozni a végleges vámokról. A határozat elfogadása esetén a vámok ötéves időtartamra válnak véglegessé.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
helyes, a kínaiak dodzsemozzanak otthon a kínai nagyfalon! európában nincs szükség a kínai szemétre !
@KisTehen: ugye az nem zavar ökör,hogy a trampli még magasabb vámokat akar a kínai ócskaságokra, mert nektek a trampli szent mint a dagi budhátok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: = 3 fölvonásos elmebeteg! :)
Nyírfa
A kínai miniszterelnök még nem rendelte be magához Orbánt?
Nessy
@Nyírfa: Anélkül is tudja a kötelességét O.B. Vétó!!!
Nyírfa
@Nessy: 19.26

Vajon nem hány még magától?
jesz
Kína bajban van...nem tudják, hogy milyen unijós árura vessenek ki vámot?...nekik mindenük megvan, ami mégse, azt örömmel felkínálják más országok...

az már a múlté, hogy a kínai termék ócska, mert valamelyik nap mellettem parkolt egy (gyönyörű)Tesla...azt mondta a tulaj, hogy ezt kínából hozták, mert megszűnt az amerikai gyártás...aztán látom a TikTokon a kínai Tesla gyártósorát(amit megmutattak belőle)...20 másodpercenként gurul le a szalagról tökéletes minőségben egy új autó.-.
Az unijó mehet a f@szba...
Yoda69
Keves a 37%-os vám. nem tudom az Unio vezetoi tisztaban vannak e a kinai e-autok araival. Szerintem nem. s miert csak 4 honapig ervenyes ez az extra VAM. Mi fog valtozni 4 honap mulva. Nemetorszagban 1 millio kinai e-auto parkol a raktarakban eladasra varva, es tobb 10 millio pedig kinaban varakozik a behozatalra. Ha az Unio komolyan gondolja a piacvedelmet, akkor legalabb 5 evre kene 100%-os bunteto vam a kinai e-autokra egysegesen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.