Német mérnökök egy innovatív anyag kifejlesztésével forradalmasíthatják az ingatlanok hűtését, amely jelentős energiamegtakarítást ígér a hagyományos üvegezéshez képest.

Megérkezett a szuperüveg – Tisztítja magát és jobban szigetel, mint a legmodernebb ablakok

Fotó: 123rf.com

A Karlsruhei Műszaki Egyetem mérnökei új megoldást dolgoztak ki az ingatlanok hűtési költségeinek csökkentésére. A modern ablakok már jól szigetelnek, de az üveg továbbra is az épületek gyenge pontja.

A német kutatók által kifejlesztett polimer alapú mikrofotonikus multifunkciós metaanyag (PMMM) nemcsak átlátszóbb, hanem hőszigetelő képessége is felülmúlja az üvegét. A Nature Communications tudományos lapban megjelent tanulmány szerint ez az anyag képes kiszűrni a nyári hőség egy részét, így csökkentve az épületek hűtésére fordított energia mennyiségét.

Gan Huang, a projekt vezetője elmondta, hogy a PMMM nem csak ablakokban, hanem falakon és tetőkön is alkalmazható. A tesztek során az anyaggal borított helyiségek hat fokkal maradtak hűvösebbek a külső levegőnél. Ez a sugárzásos hűtés elvén működik, ahol a felület infravörös sugárzás formájában adja le a hőt, ezzel hűtve magát és az épületet.

A PMMM-ről az is kiderüt, nemcsak hűteni képes az adott helyiséget, de öntisztító is, ami a felületén található apró, gúlához hasonló strukturális elemeknek köszönhető. Amikor az anyagot víz éri, a leguruló cseppek magukkal viszik a szennyeződéseket – közölte a HVG.

Forrás: hvg.hu, nature.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.