Fél év alatt 63 százalékról 56-ra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával - állapította meg az OTP Öngondoskodási Index reprezentatív kutatásában.

A felmérést összefoglaló csütörtöki közlemény szerint nagyon nehéz a lakosságot a hosszú távú megtakarításokra ösztönözni, áttörés csak akkor történhet, ha a makrogazdasági háttér javul, és az állam is mindent megtesz az öngondoskodás támogatásáért. A felmérésekből kiderült, hogy az elhúzódó válság miatt sokan élték fel tartalékaikat, az anyagi pozíciójuk romlása és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság miatt pedig egyre kevesebben tervezik, hogy a közeljövőben megtakarítást indítanak. Leggyakrabban váratlan helyzetre tartalékolnak az emberek.

A tartalékok csökkenése szinte valamennyi megtakarítási formát érintette. Csupán két forma - az egészségpénztár és a START számla - esetében nem tapasztalható érzékelhető változás a 2012 első félévében végzett kutatás alapján. Szembetűnő a csökkenés a legnépszerűbb megtakarítási konstrukció, a lekötött betét esetén, ahol tavaly nyár óta 7 százalékpontos csökkenés látható: 2011 nyarán 20 százalék, az idén tavasszal pedig csupán 13 százalék rendelkezett lekötött betéttel.

A közlemény szerint már a tavalyi októberi felmérésben is érzékelhető volt a válság hatása: enyhe mértékben csökkentek a lakosság pénzügyi tartalékai, ezzel párhuzamosan viszont nőtt a megtakarítási szándék és felértékelődtek az öngondoskodás nem pénzügyi területei, a család és az egészségmegőrzés szerepe.

Az emberek többsége továbbra is bizonytalannak ítéli meg pénzügyeit hosszabb távon. Ennek és az állami nyugdíjjal kapcsolatos aggodalmak ellenére továbbra is többségben vannak azok, akik elsődlegesen állami feladatnak tartják a nyugdíj biztosítását, de biztató jel, hogy a megkérdezettek egyre nagyobb arányban ismerik fel a saját felelősségüket is.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1951
Arról gondoskodtak a bankok és az öngondoskodás "hablatyát" abba kellene már végre hagyni, hiszen pont azok tudják a legjobban,hogy nem lehet öngondoskodni albániai szintű havi jövedelemből, bankok által megduplázott, de nem létező "devizahitel" - itt van a banki indexálási trükk!! - bankok által önkényesen megduplázott havi törlesztőrészletek miatt! Csak egy nagyon fontos kérdés: miért hallgat oly mélyen minden elektronikus és nyomtatott sajtó arról a tényről, hogy egy Szegeden praktizáló ügyvédhölgy pert nyert első fokon, a T.Bíróság kimondta: "..Nem lehet devizahitelnek nevezni azt a hitelt, amelyet forintban folyósítottak és forintban is törlesztenek!..." Lehetne "reklámozni" ezt az ítéletet a nyilvános lapokban oly sűrűn legalább, mint ahogy teszik ezt Stohl Bucival és a többi, értéket egyáltalán nem teremtő celebbel, mint pl.: Kiszel Tünde, Alekosz és a hozzájuk hasonlókkal?!!
leszúrt rittberger
@1951: Jól kiöntötted a dühödet, volt itt minden szemét bankoktól kezdve a Kiszel Tündéig, igazi kocsma színvonal... Elgurult a gyógyszered talán, azt kellene előbb bevenni, mielőtt pénzügyi témákban észt osztasz.
1951
"leszúrt rittberger" Te tényleg le vagy szúrva és ezért nem látod, nem érzékeled a körülötted zajló történéseket! A kocsma színvonalról meg beszélhetnék, olvass el néhányat visszamenőlegesen és rá fogsz jönni, hogy a szintjük, az IQ-juk a cipőjük talpának méretével egyezik csak meg! Szép napot Neked, én fogadóképes vagyok a kritikákra is!
varirmag
@1951: Talán azért hallgatnak mert nem érdekük hogy az emberek tudjanak ezekről az ítéletekről ! Ne feledd a bankok és a TV csatornák nagyrésze a külföldiek kezében van !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.