Szombaton éjjel 84:77 arányban döntött az LMP kongresszusa a párt szövetségi politikájáról.

Pézsma blog azt írja, hogy az, hogy mostani döntésével LMP nagyjából kivégezte magát, még nem feltétlenül jelent nagy veszteséget az ellenzéki összefogás számára. Az Együtt 2014 megúszta például, hogy az ökopárt saját belső feszültségeit hozzájuk importálja.

És mivel még pozitív válasz esetén is valószínűleg az lett volna az LMP egyik feltétele, hogy ne Bajnai legyen a miniszterelnök-jelölt, így azt is elkerülték, hogy meddő vita folyjon arról, hogy az összefogás kidobja-e a nyerő lapot a paklijából.

Az LMP számára jó ideje elveszett az a momentum, amit az Együtt megragadott. De korántsem veszett el minden. Az ökopárt által fontosnak tartott értékek képviselete nem csupán egy mindent vivő váltópárt pozíciójából lehetséges. Az együttműködéssel éppen azokhoz juthattak volna el, akikhez eddig önerőből nem sikerült: a szavazókhoz.

A blog szerint az LMP lehetett volna például az Orbán leváltását ígérő összefogás hangja és képviselője a parlamentben. Ezt jelenleg senki más nem tudta volna megtenni, és ehhez végre nyomatékosító tömegbázist kaptak volna. Így mindjárt értelmet nyerne mondjuk az egyébként szólóban elbukó népszavazási aláírásgyűjtés, szimpatizánsok tömegei jelenhetnének meg a tiltakozó akciókon. Lehettek volna az összefogásban a közjogi és alkotmányossági kérdések, a korrupcióellenesség és a környezetvédelem képviselői.

További részletek a Pézsma blogon >>>

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.