"A Médiatanács egész egyszerűen nem végzi a dolgát, amikor meg mégis, akkor bár ne tenné." Polyák Gábor írása a Mérték blogon.

A Mérték első éves működésének egyik legfontosabb tanulsága számomra az, hogy a 2010-ben elfogadott új médiaszabályozás akkor is teljes kudarc, ha kizárólag az önmaga által kitűzött célokhoz viszonyítjuk. Azok a hangzatos célkitűzések, amelyekkel a kormányzat a törvények szükségességét bizonygatta, egyáltalán nem valósultak meg. A tartalomszabályozás, a piacszabályozás és a közszolgálatiság átalakítása is frusztráló csalódás a szabályozás kitervelőinek.

A tartalomszabályozás egyik alapmotivációja a gyűlölködő tartalmak kiszorítása volt. Ezek emblematikus képviselője a kuruc.info. A nemes küldetés érdekében a jogalkotó nem tartotta túlzott árnak a teljes nyomtatott és online média médiajogi szabályozását. Mi is történt azóta a kuruc.info-val? Semmi. Ahogy korábban is írtam, itt az ideje megtanulni együtt élni vele. Az én monitoromat sem az új médiatörvények elfogadása előtt, sem azóta nem piszkolta be a kuruc.info, sem más hasonló tartalom. Nem fogom bizonygatni, hogy mennyire nem értek egyet semmivel, amit ezek az oldalak képviselnek, de töretlenül és naivan hiszek abban, hogy újabb és újabb tilalmak helyett az erőforrásokat arra kellene koncentrálni, hogy a társadalomban végre feléledjen a természetes tiltakozás, és a többség megmutassa, hogy jobb érvei vannak, mint ezeknek az egyszerű gondolkodású hangoskodóknak.

A tilalmak és a látszólagos szigor kizárólag a játékszabályokat betartani próbáló szereplőket nyomasztja, a szabadság folyamatos szűkítéséért cserébe csak újabb szabályozási kudarcokat kapunk. A kuruc.info paradoxon azonban tovább pusztít: a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárás újraszabályozásával a jogalkotó immár beáldozza az internet egészét. Kemények vagyunk, és nem riadunk vissza akár attól sem, hogy minden egyes internetes adatcsomagot külön-külön átvizsgáljunk. A kuruc.info nyomait kutatjuk ugyan, de az se baj, ha másba botlunk.

Az írás a Mérték blogon folytatódik >>>

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.