A bajba jutott devizahiteleseknek épített lakópark kapcsán sok dolog felmerült már. A Fent és Lent blognak köszönhetően jöjjenek most a be nem tartott építési követelmények, a négyzetméterárak és az elbliccelt energiatanúsítványok annak illusztrálására, hogyan is sikerült a felelős minisztériumnak totális hülyét csinálnia magából.

Tudható, hogy Magyarországon a háztartások háromnegyede F vagy annál rosszabb energetikai besorolású lakásban él: egy tipikus, felújítatlan panellakás F, egy gangos bérházban lévő lakás, illetve a régen épült tégla és vályog házak pedig inkább csak a G kategóriát érik el az energiatanúsítványban használt skálán - írja a Fent és Lent blog.

Tegyük fel, hogy ennél azok a devizahiteles ingatlanok sem sokkal korszerűbbek, amiket kényszerárverezni kellett. Ezt persze nem tudjuk, de az adatok szerint az ingatlanok átlagos forgalmi értéke 6,6 millió forint, amelyeket a Nemzeti Eszközkezelő átlagban 3 millió forintért vett meg, a legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy a nagy magyar átlagnál nem energiahatékonyabbak ezek az épületek.

Egy átlagosnak tekinthető, 100 nm-es, F-G kategóriájú családi ház 2,5 millió forintos energiahatékonysági beruházással - vagyis a falak, födémek megfelelő hőszigetelésével és nyílászáró-cserével - általában képes a B-C kategóriába ugrani. A 2,3 milliárd forintból tehát az állam az Eszközkezelő által megvett házak közül 920-at újíthatott volna fel, mégpedig legalább olyan minőségűre, mint amilyen az ócsai pusztaságban felépített 80 ház. És akkor a családokat sem kellett volna kiszakítani megszokott lakóhelyükről.

További részletek a Fent és Lent blogon olvashatóak >>>

185 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Szakemberek egybehangzó véleménye szerint ha ezt a pénzt valóban a rászorultak megsegítésére fordították volna csaknem 10x ennyi emberen lehetett volna segíteni.
70%-át a lakásoknak rezsihátralék miatt árverezik el, ezeknek a családoknak elég lett volna a hátralékot kifizetni, segíteni munkát keresni, nem lakásra lett volna szükségük. 200E Ft nm áron Pesten jó lakásokat lehetett volna venni és a lakáspiacot is élénkítette volna, ugyanakkor nem szigetelték volna el ezeket embereket a segítségtől, ismerősöktől, munka és közlekedési lehetőségektől.
A kormány minden döntését csak a saját érdeke (zsebe) irányítja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.