Orbán Viktor nem okozott meglepetést, jobbkeze került az utolsó, eddig független intézmény élére.

A miniszterelnök Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank élére. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a nemzetgazdasági tárca élén.

A jegybankelnök-jelöltet délután hallgatja meg kinevezése előtt az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága. Simor András távozó elnök hatéves megbízatása szombaton jár le.

A jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank elnökét és alelnökeit - mint a monetáris tanács belső tagjait - az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottságának meghallgatása után a köztársasági elnök nevezi ki, a jelöltek az államfő előtt tesznek esküt.

A legkevésbé kockázatos döntésnek nevezte Matolcsy György jegybankelnökké jelölését Orbán Viktor. A kormányfő álláspontja szerint akkor áll elő stabilitás és kiszámíthatóság, ha kormányzati tapasztalattal rendelkező embert kér fel a központi bank élére.

"A teljesítmény és a tények egyetlen ember felé mutatnak, ez pedig Matolcsy György" - mondta Orbán Viktor.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csegala
Hát ennyi volt! Ami nem sikerült a törököknek, tatároknak, sikerülni fog Matolcsynak. Azért ehhez is kell tehetség.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
matthew
Matolcsy jegybankelnöki kinevezésével Magyarország rálépett az államcsődhöz vezető útra.
Mobil123
Szívlapát elő, és lapátolás!!! Jaj Nekünk!!!
nemsemmi
Ha valamit Orbán tagad az biztosan igaz. Most is bizonyította, hogy hazudozás a vérében van.
csegala
Hát ennyi volt! Ami nem sikerült a törököknek, tatároknak, sikerülni fog Matolcsynak. Azért ehhez is kell tehetség.
nyanya001
Nem nehéz belátni, egy ilyen feladatra rettentő nehéz találni egy olyan személyt, aki hajlandó ezt a programot saját arcával, szakmai hírnevével felvállalni. Komoly, magára valamit is adó szakember aligha jelentkezik ilyen feladatra. Ez ugyanis egy politikai végrehajtó munkája, amire egyébként is csak a legmegbízhatóbb bennfentesek alkalmasak. Ezért nem hozhatott semmi meglepőt a pénteki nap: az MNB élére kiszemelt jelölt csakis Matolcsy György lehetett, mert Orbán Viktor sem talált mást, aki ezt a munkát elvégezhetné.
velemenyvezer.blog.hu/2013/03/01/matolcsy_az_mnb_elen_mert_mas_nem_is_lehetett
tűzróka1939
@Mobil123: Szívlapát ? Markológép 4 m2-s kanállal :))
Pilóta
@tűzróka1939: 08:37
No, az meg millen, mármint a 4 m2-es?!:-)
Pilóta
Nem volt ez meglepi, tudhattuk, hogy Matolcsyt Varga váltja, ergo: Matolcsy lesz az MNB elnöke:-)
bubu1
@SELIG: "nem monetáris politikai szakember, ellenben politikailag igen elkötelezett, ezért személye megkérdőjelezi a jegybank függetlenségét, unortodox gazdaságpolitikai megközelítése és kijelentései riadalmat okoznak a nemzetközi befektetői körökben, megszólalásai az elmúlt két évben a legtöbb esetben forintgyengítő hatásúak voltak."
origo
tűzróka1939
@Pilóta: Bocsi :)) 4 m3-s . jó-jó na :)) matuskó az tévedhet ? Én nem !? Nekem fel se tűnt :) Kicsire nem adok :D
Pilóta
@tűzróka1939: 08:44
Semmi gond, én is erre gondoltam, bár nem tudom, hogy szabványos-e ez a méret?!:-)
Mobil123
@tűzróka1939: Szerintem mindegy, mert ez a lapátot nem ismeri, a markolót meg csak a tv-ben látott, de az tuti, hogy a devizatart. és az orszgnak annyi meg egy bambi.
Mobil123
@Pilóta: Mé?? Gondolod, hogy ismeri a "szabavány" szót eleve???:-)))
tűzróka1939
@Pilóta: Belegondoltam a matuskó féle jövőbe . Hát kicsit borús lett az a kép :( . Vajon mit fog csinálni a pénzkupac tetején ?
Pilóta
@Mobil123: 08:50
Én @tűzróka1939-et kérdeztem, hogy a markoló- és rakodógépek kanálméretei sorában, szabványos-e a 4 m3-es?!:-)
Ez kifejezetten szakmai irányultságú kérdés volt, minden politikai indíttatás nélkül:-)
tűzróka1939
@Pilóta: Már sok caterpilleren van . Homokbányába kérdeztem a kezelőt . Ő mondta , hogy 4 köbméteres a kanál . Ennyit tudok .
tűzróka1939
@Mobil123: Azt azért mégsem lehet, hogy elverik a devizatartalékot . Mi lesz így a forinttal ?
Hellcat
Őszinte részvétem a devizahiteleseknek...indulhat a devizatartalék szabadrablása...
Pilóta
@tűzróka1939: Igen, szabványos méret:-)
bubu1
@Hellcat: és lehet,hogy a bankbetéteknek , lakossági megtakarításoknak is.
cadmagician
látjátok, megfelelő kitartással, bárkiből lehet jegybankelnök.
Mobil123
@tűzróka1939: Miért, ha a vezír 10%-os szja akar, akkor mi lesz Velünk?? Mert ha az innen kieső bevételt a fogyasztási adóval akarja betömni akkor már nem a Forintért aggódok, hanem inkább Magunkért.
Mobil123
@Pilóta: Értetem, de akkor többet nem szólok hozzád. Ennyi.
ilos
Mi ez a pánik hangulat? Talán Simor a mi érdekeinket védte? Matolcsy elévülhetetlen érdeme, hogy kibekkelte az IMF-et, így megúszhattuk a románoknál látható buktát. Ne üljünk már fel a riogató liberósoknak!
tűzróka1939
@Mobil123: Magunkért már korábban el kellett aggódni . 2008-tól ! 2009 vége felé kezdett egy kis remény ébredezni de az orr-bán elkúrmány tett róla , hogy elszálljon . Ha jól emlékszem 2010-re 2-3%-s növekedést vártak elemzők . Ehelyett kaptunk stagnáló majd süllyedő gazdaságot .
coyote3
Már csak azt nem tudom, hogy értékeljem a dolgot. Annak beismerése, hogy Eltolcsy megbukott, vagy most szívattyúzzák lassan észrevétlenül ki a devizatartalékot?
tűzróka1939
@Pilóta: Nem vagyok járatos a munkagépek ismeretében . Igaz unirakkal már dolgoztam . Annak csak 1/2 m3-s a kanala . Nagyon szuper kisgép .
Carpediem
@tűzróka1939: ma 8:51-re
Jajjj! Isten irgalmazzon szegény Magyarországnak! Estére már egy fitying sem lesz a kasszában!!!
tűzróka1939
@bubu1 : Ha azoknak lőttek itt "paraszt" lázadás lesz .
tűzróka1939
@Carpediem: Ne isten . Mert az nincs !!! Matolcsy irgalmazzon :)) . Új ima : Matolcsy költekezéseitől ments meg Orbán minket :)
bretagne
Rohadtul kellett emiatt titkolózni! Nem meglepő ez. Igy lesz a MNB "független".
karaj
Mit is mondott Róna Péter a leendő jegybank elnökről ? "Alkatilag és szakmailag teljesen alkalmatlan." Ehhez nem kell kommentár.
jozsiami
Minekünk már harangoztak.Csak azt nem tudjuk,hogy segítség nélkül meddig bírjuk ez így vagy jönnek a terroristák? Akkor megint rossz példaként emlegetnek minket a nagyvilágban.A minisztereinknek teljesen mindegy ,hogy miért csak beszéljenek rólunk ."röhej".
P-Márta
Orbán legfőbb POLITIKAI társa lett az MNB elnöke, aki úgy táncol, ahogy a vezére diktál neki ??? - mi is az eddigi tapasztalat .,...??
honeykiss
Csomagocskák helyett majd lesz más ...
drficsor
A kérdés az, melyik szemével merre néz, és melyik szemével mit lát, nekem erről a majomról, most értsd szó szerint Julien király jut eszembe annak van két egymástól független szeme, de attól még bájos.
Sajnos Mtócsi nem az!
P-Márta
Orbán önkényuralmának köszönhetően ha igaz már 500 000 fő ment ki külföldre.
Most pedig el kezd majd áramolni kifelé mindaz, aki megteheti, mert kötetlen, szabad, önkényuralkodók nélküli életet kíván élni.
Nem óhajt további visszamenőleges törvénykezés áldozatává válni, sem Matolcsy újabb IGENCSAK SÚLYOS MEGSZORÍTÓ CSOMAGJAINAK, bárhogy is tituláljak azokat...
vukkocska
Meg üt a guta. Most mondja Orbán a híradóban, hogy azért lesz Matolcsy a bankelnök, mert ő volt az egyetlen, aki csökkentette az államdósságot. Azt nem mondta, hogy azzal, hogy ellopta a magánnyugdíjakat, meg azt sem, hogy jelenleg 600 milliárd hiányzik a büdzséből. Közben meg tartja a fejét az álla alatt. Még méltóság sincs benne.
@P-Márta: Egy fél másodpercig ne hidd, hogy Matolcsy bármit csinál önállóan.A teljes alázattal követi főnökének minden rezdülését. Hányinger az egész.
adsl70
ezt tudtuk a hír az lenne, ha nem ő lenne. Majd a piac beárazza mondjuk a bóvlit nem nagyon lehet überelni, bár a kormányunkat ismereve ez még össze jöhet... :( de ezt is mi fogjuk fizetni
csikknorisz
Miniszterként felvirágoztatta az országot, igazán megérdemel jutalmul egy jobban fizető állást. Viccet félretéve, inkább egy elmegyógyintézetben kéne jegybankelnökösdit játszania a Napóleonok meg Jézus Krisztusok között.
Január
Izgalmas, a forint még tartja magát, de szerintem csak azért, mert Varga Mihály lett a nemzetgazdasági miniszter.
adsl70
@csikknorisz: nem hiába mondták kormányközeli blogon mikor lenne esély a szavazásnál. " ha elmenne egy life time kezelés gracz.." ezt überelni ...
Január
Érdekes, hogy most Matolcsy is a devizahitelek ellen beszél, hogy nem szereti. Tegnap Simor beszélt erről, hogy Ő szólt, csak nem elég hangosan, mert nem voltak eszközei, mint jegybank elnöknek.
Akkor most Matolcsynak lesznek eszközei, vagy Ő is - mosom kezeimet, mert én nem akarom ugyan de nincs ellene eszközöm?
P-Márta
@vukkocska: olvasd a ma, 10:15h írt bejegyzésemet, persze, hogy Orbán diktátoré a parancs Matolcsy felé is!

vukkocska, úgy van, ahogy írtad, ami kényes és sz@rul sikerül nekik azt is pozitívként kommunikálják. Szégyenük, hogy ennyire hülyére vennék az embereket, ha lehetne, de már NEM lehet.
Iszonyat országa lettünk, aki tud menekül.
vukkocska
@P-Márta: Sajnos nem csak politikai társa lett. A pénzeszsákja is. És ez sokkal rosszabb.
kerék
Már csak nevetek. Nem kell félni, ennél nincs lejjebb, már semmit nem tudnak elbaszni, ellopni...
marlin
nol.hu/velemeny/varga_misi
"A Matolcsy-kabaré kulisszái mögött Orbán csendben ismét Varga Mihály kezébe csúsztatta a kasszakulcsot az utolsó másfél évre, ahogy ezt megtette már egyszer 2001 elején."
És ki fizeti majd a révészt??
Zolee75
Nem hiába mondják!Aki nem néz a szemedbe az hazudik!Matolcsy sosem néz a szemünkbe.Ugyan mi várhat még ránk???
a Pepita
A narancs-gatyások még pár napja is tagadták, hogy a kócos szemű lesz a jegybank-elnök, ( amit rajtuk kívül mindenki tudott) sőt, a "liberbolsik" ármánykodásával magyarázták ...
vukkocska
@bubu1 : szerintem meg nem tud számolni. :) Semihez nem értő, szánalmas alak. Na,azért egyhez ért, a hűséghez, mert van annyi pénz, van annyi fizetés, hogy megérje neki az orbáni hűséget.
a Pepita
@kerék: Legfeljebb a fiatalok jövőjét...
kerék
@a Pepita: Azt már tönkretették. Én fiatal vagyok, de jelenleg a jövőt nem tudom elképzelni. Éhbérért dolgozni, rettegni,mikor törnek be, mikor rabolna ki...
bubu1
@kerék: Lesz itt még nemulass. :(

- Tündérmese
"megvédi a nemzeti érdekeket, a nemzeti vagyont, a magyar földet, a közpénzeket, a családokat, az édesanyákat, a gyermekeket, az időseket és a fogyatékkal élőket."
Vettük észre
kerék
@bubu1 :
Na igen, a megvédi helyett azt kellett volna mondania: tönkretesszük a...
kecskes laszlo
Hála Istennek nem kell néznem azt a szétszórt szemét !
sport50
jól megnyúlt a vezér jobbkeze,már a jegybankig ér!!!
kkalman
Magyar Nemzeti Bank
Élt 89 évet.
1924 - 2013

Béke poraira!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.