Pintér Sándor a miniszterelnöknek íródó jelentésének kiszivárgó szövege szerint csütörtökön 14:54-kor „katasztrófahelyzetet hirdetett ki". Ez a mondat elsőre rendkívül pozitívnak látszik, s úgy tűnik, hogy a rendszer jól vizsgázott. A Ténytár blog azonban megnézte a részleteket, így pedig már nem ennyire fényes a helyzet.

A Ténytár blog azzal kezdte, hogy alaposan végigolvasta az új katasztrófavédelmi törvényt és annak végrehajtási rendeletét. Meglepődve, de azt kellett tapasztalniuk, hogy a „katasztrófahelyzet" kifejezéssel nem találkozhatunk - a jog ilyet nem ismer. Így aztán Pintér ilyet nem is hirdethetett.

Pintér Sándor eddigi legnagyobb hazugsága

Ahogyan arról már korábban írtak, a jogszabályok - az Alaptörvény rendelkezéseire is figyelemmel - a veszélyhelyzet mellett (amelyet az Alaptörvény alapján a kormány hirdethet ki rendeletben) a katasztrófa és a katasztrófaveszély fogalmát ismeri. A katasztrófa önmagában egy állapot, amely a minősített eset, a veszélyhelyzet kihirdetésére adhat okot: azaz katasztrófa esetén veszélyhelyzetet lehet kihirdetni. Ennek megfelelően katasztrófa kihirdetésére nincs mód.

A katasztrófaveszély pedig olyan állapot, amely katasztrófa bekövetkeztével fenyeget. Korábbi írásunkban jeleztük, hogy ezt a belügyminiszter is kihirdetheti, s ekkor széles körben nyílik lehetősége a miniszternek a tájékoztatásra és az azzal kapcsolatos intézkedésekre is.

A katasztrófahelyzet bejelentésével kapcsolatos első, hivatalos MTI hír pénteken 11:09-kor keletkezett ahol a belügyminiszter riadót rendelt el. Bármi is legyen ez az egy nappal korábbra hazudni próbált riadó dolog, mi nem tudjuk értelmezni. Bár aki volt úttörő emlékezhet a riadólánc intézményére - talán Pintér minisztert nosztalgikus hangulatban találta a nemzeti ünnep délelőttje.

További részletek a Ténytár blogon >>>

92 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Nincs ebben semmi meglepő, hazudnak reggel meg este,
nappal meg éjjel, kórusban !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
coni
Viszonylag röviden összefoglalta már sok szakember a hibákat:

A környező országok csütörtökre kamionstopot rendeltek az időjárás előrejelzés miatt, mi nem.
Az M1 nem volt rendesen alásózva 60-120 km szakaszon.
Amikor beállt az M1 nem zárták le a pályát, hanem addig engedték a kocsikat mire 100 km sor lett és ez felfogta a hófúvást amit az erős szél okozott.
Nem emelték ki az elválasztó sáv mobil elemeit és nem fordították vissza a sort.
Nem volt idegennyelven beszélő ember aki a külföldi kamion sofőröket irányította volna.
Teljes információ káosz, a honlapok összeomlottak.
Szombat délután bejelentették, járható mindkét irányban az M1, pedig még sokáig nem volt az.
Ha a lakosságra bízták volna, vagy beengedték volna az osztrák segítséget sokkal gyorsabban sikerült volna elhárítani, mint így.
Minden kitüntetést megérdemel a vezetés.
lemma
@orogordog: MIT ADTAK KI ??? elkezdték a tüzijátékot !!! Az egészet le kellett volna fújni és nem engedni a dunapartra azt a töb tízezer embert !!
orogordog
@lemma: Felébredtél! Hó már elolvadt. Az valóság és a írt hazugság nem ugyanaz, gondolj amit akarsz, de a tények azok tények.
lemma
@orogordog: én nem gondolok semmit . tudom, hogy eltolták azt is - ott voltam - kinéztem a munkahelyrol par percre a dunapartra és láttam, hogy már fellőttek párat aztán megállt - és jött a szél - akkor vissza a boltba és utánam pár percre menekültek be a békés polgárok ---- semmi veszteség nem érte volna oket ha már a fehérvárnál tomboló vihar hallatán hazaküldik az embereket - nem kis hangosbeszélővel egyetlen ember hanem helikopteres zászlóüzenettel meg rendőrökkel - azt mondom, hogy azt aztán igazán elcseszték
lemma
@lemma: már az akkori vezetés eltolta azt is - a hóhelyzetet nem tudom megítélni - szívesen mentem volna segíteni de nem voltam abban a helyzetben, hogy segíthessek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.