Noha a kormányzat az áramszolgáltatók "busás hasznának" letörésére folyamatos lakossági energiadíjcsökkentést hirdetett, az MVM által az áramszolgáltatóknak eladott lakossági áram árát nem mérsékelné - írja a Népszabadság.

Miközben a kormány lenyomja a lakossággal közvetlen kapcsolatban álló áramszolgáltatók profitját, a mögöttük álló, állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. egyre nagyobb nyereséget ér el, írja a Népszabadság. A lap úgy tudja: állami áram-nagykereskedő minden eddiginél nagyobb, körülbelül 90 milliárd forintos elmúlt évi eredményről adhat számot. Az MVM a Népszabadságnak annyit mondott: a mérleg elfogadásáig az eredményadatok nem tekinthetők véglegesnek.

Noha a kormányzat az áramszolgáltatók "busás hasznának" letörésére folyamatos lakossági energiadíjcsökkentést hirdetett, az MVM által az áramszolgáltatóknak eladott lakossági áram árát nem mérsékelné. Az állami cég szabott, 17,6 forintos áron értékesít a szolgáltatóknak, zömében saját tulajdonú, tehát szintén állami erőműveiből. Az átadási ár a lakossági számla mintegy harmadát teszi ki, ám a január elsejei tízszázalékos rezsicsökkentéskor ezt nem faragták le. Sőt - mint azt Németh Szilárd, a kormánypárt rezsicsökkentésért felelős képviselője lapunk kérdésére korábban megerősítette - várható további lakossági áramárcsökkentés is, és azzal sem szeretnék terhelni az MVM-et. Így a rezsicsökkentést továbbra is a német-francia tulajdonú szolgáltatókkal fizettetnék meg. A német RWE-EnBW többségi (és az MVM kisebbségi) tulajdonában álló Elmű-Émász már bejelentette: lakossági szolgáltatási üzletága 2012-ben hatmilliárdos mínuszt termelt. Az amúgy tavaly nyereséges cégnél az idén a helyzet további romlására számítanak.

Az említett magas nyereség több célt is szolgálhat. A rezsicsökkentés jelenlegi módszerével például a Fidesz a privatizált társaságok kárára javítja az állami cég piaci pozícióját. Kérdés, hogy maga a társaság mindennek mennyire örül: forrásaink szerint az MVM-nek valójában "esze ágában sincs" átvenni az esetlegesen távozó szolgáltatóktól a lakossági ügyfelekkel való vesződséget. Az MVM-nek ezenkívül a paksi bővítéshez is szüksége van tőkére: az építkezéshez szükséges, háromezermilliárdosra becsült költségek jó részét nyilván hitelből teremtenék elő, de ehhez is kell több százmilliárdos önrész.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kamazuka
Német tulajdonu áramszolgáltatók?
Náluk otthon minden állampolgár alanyi jogon,jogosúlt xm2 napelemre,és x kw szélgenerátorra.
Ezt valakinek ki kell termelni.
Nem én leszek az!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
@Pilóta: na akkor most hazudik a nol?
csa-csa
biztos így van, de tetszik nem tetszik a minimálból élőknek - vagy sors ne adja még ennyiből sem - igenis jól jön havi akár 800-1000-Ft is!
és Ők csak ezt látják! Alapvetően a gondjait nem oldja meg, de ha csak egy gyógyszert kivált belőle, vagy a paprikás krumpliba végre jut egy kis kolbász is, hát ez is számít valamit.
Nauta
@bundi: Na ez az amire le a reluxa,és nagy a kuss!
vörösfuvalat
Sztem most valóban mindent pénzé tesznek az áram kiskereskedők aztán ha 2014-ben marad a Fidesz elballagnak, aztán az MVM nem 90 milliárdot de 120-at is rákölthet a hálózatok működtetésére.Amit természetesen megfizettet a fogyasztókkal.Mert akkor már nem lesz tőkeerős szakmai befektető akit meg lehet fejni.
kukac50
47 ezer forinttal kevesebb lett Orbán számlája,az enyém meg 800 forinttal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.