Külön kell választani az egyes szerzők írói és politikai tevékenységét, és nem lehet valakit csak azért kiirtani a kultúrából, mert annak idején csendőr, vagy éppen ávós tiszt volt – ezt Kerényi Imre mondta az ATV Start-ban arra a kérdésre reagálva, hogy nem tartja-e aggályosnak, hogy a Nemzeti Könyvtár legújabb, 24 kötetes könyvsorozatának szerzői között az egykori csendőrtiszt, Kecskési Tollas Tibor neve is szerepel. A miniszterelnöki megbízott azt mondta, nem lehet különbséget tenni csendőr- és ávós tisztek között, mert bizony nagyon sok ávós tiszt később remek író, professzor, vagy éppen színházigazgató lett Magyarországon. Egyébként pedig ha a sajtó nem mérne kettős mércével, akkor bizony Lukács György filozófus kapcsán is merülhetnének fel kifogások, aki mellesleg a következő sorozatok egyikében szerepelni fog – mondta el Kerényi, aki szerint a nemzeti kánonból ugyanígy nem lehet kiirtani például Zelk Zoltánt, aki „Rákosival haverkodott, vagy Wagnert, akit egyébként Hitler...

Forrás: atv.hu
Feltöltő: scandináv
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SLAakku
"Wass Albert író. Hogy milyen - az más kérdés. Mindenképp népszerű: azzá vált, azzá tették. Konstelláció és manipuláció - jegyesek. A rossz ízlés tömeges, ez normális, ez a norma, aki viszont -benne van a szakmánkban-, pontosan tudja, hol a helye Wassnak. Ha nem tudja, nincs benne. Semmiképp sem Móricz Zsigmond vagy Ady mellett. Farkasverem című regényét vagy A funtineli boszorkányt kivéve vadromantikus giccsíró, költőnek igazi műkedvelő. Ugyanakkor erős jel, marker, jobbról, balról, mindenhonnan -mindenki- érzi, mit jelöl. Jelentős zűrzavar, de hát a zűrzavar erős érzet. Magukat jobboldaliaknak definiálók valamiért ezt az írót választották."
...
"Nemcsak a giccsel van itt baj. Idézek néhány részletet Wass Alberttől. A hungarista Hídfő 500. számát így köszöntötte: Az ezerfelé szétszórt magyarság tisztelettel és hálával tekint rátok, s naponta kéri az Urat, adjon nektek erőt és kitartást ahhoz a feladathoz, amit magatokra vállaltatok.

Marschalkó Lajos nyilas újságíró halálakor írta: Olyan ember dőlt ki a sorból, akinek helyére nem termett utánpótlás. Gyöngemarkú utódok között nem akad olyan, ki elejtett fegyverét fölragadni merné.

Az Antiszemitizmus: a huszadik század ámítása című cikkében így fogalmazott: Noha a magyarországi zsidók kiváltságos osztályt képeztek, soha, semmiféle hűséget nem tanúsítottak a magyar nemzet iránt."

Ezek egyértelmű kiállások a szélsőjobboldali, nyilas eszmék mellett.

kukorelly.irolap.hu/hu/heveny-wassalbertezes

A szélsőjobbtól várta a megoldást.
Január
Aztán ki mondja meg azt egyértelműen mi a giccs és mi a művészet, mi választja el őket egymástól? Meddig művészet valami, és mikortól beszélhetünk giccsről?
Vitatható művei mindenkinek vannak csak nézőpont kérdése.
Pl itt Wass Albert két "giccsét" nevezte meg Kukorelly, attól még megírta az "Adjátok vissza a hegyeimet" is, amiből bizony film is készült... és be is mutatták.
zipper
Aki látta a Kerényi révén 20 millióért rendelt "festményeket" annak fogalma lehet a ",mester" kultúrfelfogásáról. Ennyit róla - és a közpénz elb...áról.
Pálinkafőző Rézüst
@zipper: na meg a Tákolmány asztalok ugyebár...
jancsik68
Van annyi normális iróktól összegyüjtött könyvem,amit kisunokámnak tudok örökül hagyni,hogy ennek a BOHÓCNAK, a kiadványaiból nem kell vásárolnom.
SLAakku
@Január: A filmen is lehet giccset ábrázolni. ...Farkasverem című regényét vagy A funtineli boszorkányt kivéve vadromantikus giccsíró.

A giccs egyszerű érzelmi, gondolati sablonokat, kliséket közvetítő termék, a konzumkultúra része, a közhelyesség, sztereotípiák halmozása, túlzások, szinesztézia (hatás többféle érzékre), az elvárásoknak való megfelelés eszközeivel hat. Jellemző rá az eredetiség és különösség hiánya. (a Wikipedia szerint)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.