A kormány döntése alapján 2013. január 1-től 10%-kal csökkentették a legfontosabb energiahordozók, így a villamos energia és a földgáz lakossági árát. Korábbi elemzéseinkben bemutattuk, hogy ezek a tételek teszik ki a lakásfenntartási költségek mintegy 50%-át. Azaz két olyan kiadás látványos mérséklésére került sor, amelyek érezhetően megjelennek a háztartások havi költségei-terhei között. A Policy Agenda elemzésében azt vizsgálta meg, hogyan oszlott meg ennek az intézkedésnek hatása a társadalom különböző csoportjai között.

Forrás: policyagenda.hu
Feltöltő: dubitus
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

X-ray
Csak úgy, mint az egykulcsos adóval...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dubitus
Véleményem leírtam hozzászólásként a cikkhez.
X-ray
Csak úgy, mint az egykulcsos adóval...
adrenalink
Az ördög is odamegy sz@rni, ahol legmagasabb a hegy!
nyanya001
Mert ez a kormány szegényellenes!
A cikk már nem érhető el !
gibgab
"A fogyasztókat az elhasznált éves energia alapján 10 egyenlő csoportba osztottuk. Ez alapján az látszik, hogy az 53 milliárd forintos megtakarításból - amit a lakossági fogyasztók az áram árának csökkentése címén „megkapnak” - kb. 26 milliárd forint a felső 20%-nak jut. Ez azt jelenti, hogy azok a háztartások, amelyek eddig is minimum 14 ezer forint feletti villanyszámlát kellett, hogy befizessenek, vitték el a rezsicsökkentés 50%-át. Eközben a fogyasztási szerkezet alapján a háztartások alsó négytizede (ebbe a körbe tartoznak a kisebb alapterületű lakások, vagy háztartási gépekkel kevésbé felszerelt családi házak is) a rezsicsökkentésnek a 10%-át sem kapták meg."
ila51
Mi az a rezsicsökkentés ? Évi villanyszámlám 76 000 , már kiküldték 6. és 7. hóra a 6607 , és 6364 forintról szóló befizetni való általány csekket
gabrella
Normális ember tudja,hogy nem a szegényebbeknek kedvez ez sem mint az egykulcsos adó.
nola
nem értem amúgy, mi ebben a meglepő. vagy miért lepődünk meg újra meg újra az orbán-kormány bármilyen cselekedetén. sosem volt titok, hogy a társadalmi szolidaritás nem tartozik a prioritásaik közé. annál meglepőbb az, hogyan juthattak 2/3-hoz egy ilyen országban, ahol az a réteg, akiket tulajdonképpen képviselnek igencsak szűk. miért hisznek el emberek mindent, amit orbánék mondanak, anélkül, hogy józanul végiggondolnák vagy utánanéznének? miért csak akkor hiszik el, hogy hazudnak nekik, ha valaki szó szerint kijelenti, hogy igen, "hazudtunk".
gabrella
@nola: Azért kaptak 2/3-ot mert voltak hagyófélék,meg eleonórák!
nola
@gabrella: hagyó félék voltak és lesznek is. viszont csak az szavazhat, aki elmúlt 18 éves, és aki elmúlt 18 éves, az nem lehet annyira naiv, hogy azt gondolja a politika valaha is korrupciómentes lehet. az embereknek fel kellene nőniük és az egészet nézni a részletek helyett.
SelmaK
@nola: Szerintem egy kicsit el vagy tevedve. A kormany eddigi tevekenysege alapjan a legfontosabb prioritasa a szolidaritas (=szavazatszerzes). Ha nem igy lenne, akkor drasztikusan megvagtak volna az orszag tonkremeneteleben elsoszamu szerepet jatszo tul magas szocialis transzfereket. Az "unortodoxia" eppen arrol szol, hogy elkeruljek/elodazzak a szukseges melyrehato strukturalis reformokat es kiadascsokkentest. A fidesz lenyegeben ugyan olyan nyuggerpart mint az mszp.
Dr. Felipe
@gabrella: Bizony voltak hagyó félék de azok el is lettek kergetve és jöttek helyettük a simicska félék és egész maffia családok. Most jobb?
human
@gabrella: Igaz, ez IS hozzájárult a 2/3-hoz. De ami elképesztő, hogy legalább 2 fideszes államtitkár, 1 fideszes képviselő is felemelte a hangját a mutyik miatt és le is mondtak. Ennek ellenére a fidesz továbbra is népszerű. Vagy a közvélemény-kutatások nem érnek egy fillért sem, vagy a fejekkel van a gond, akik 2014-ben választani fognak.
nola
@SelmaK: valamelyikünk biztosan el van tévedve, de szerintem nem én vagyok =)
milyen "túl magas szociális transzferekre" gondolsz? illetve kérlek, írj pár példát arra a társadalmi szolidaritásra, ami szerinted az orbán-kormány tevékenységét jellemzi.
human
@SelmaK: Melyik szociális transzferről lehetne lemondani szerinted?
SelmaK
@nola: @human: Az allam tul sok embert tart el tul magas szinvonalon. Az ujraelosztast 10-15%-kal kellene csokkenteni, hogy ne legyunk sulyos versenyhatranyban a terseg tobbi orszagaval szemben. Peldaul a nyugdijkiadasok 3-4%-kal haladjak meg a szomszedaink szintjet, tehat itt kb. 1000 milliardot kellene vagni, hogy hasonlo szinten legyunk.

A vilag egyik legmagasabb aranyu redisztribuciojaval, az orszag fejlettsegehez merten hihetetlenul magas adoszinttel az allam szo szerint az utolso leheletet is kiszoritja a gazdasagbol. Recesszio van, a kozalkalmazottak fizetese evek ota be van fagyasztva, az allami szolgaltatasok doglodnek a forrashiany miatt, ennek ellenere minden evben volt inflaciokoveto vagy azt meghalado nyugdijemeles.

A kormany tehat tulzottan "szolidaris" az eltartottakkal. A rovid tavu politikai erdek, az ujravalasztas vagya minden szempontbol felulirja az orszag erdekeit. Tisztessegtelennek tarom, hogy en minden elorejelzes szerint 70+ evesen kaphatok majd nevettseges osszegu ellatast, de most tartsam el a 40-60 eves emberek millios tomeget.
nola
@SelmaK: a szolidaritás alapú nyugdíj valóban nem tartható fenn sokáig, de a probléma leginkább az, hogy túl sok a nyugdíjas és kevés az aktív korú ember az országban. ezt nem lehet egyetlen lépésben megoldani. a magánnyugdíj pénztárak jelenthették volna a megoldást, de hála a kormányunknak, azokat a pénzeket is lenyúlták.
de ez egy dolog. még mindig nem értem, milyen szociális transzferekre gondoltál, amik túl magasak és az orbán kormány szociális érzékenységét hivatottak bizonyítani.
SelmaK
@nola: A feloszto/kirovo rendszer szocialis transzfer az aktiv dolgozoktol az eltartottak fele. Tul keves az aktiv, mert a gazdasag a padlora van szoritva es tul sok a nyugdijas, mert nem merik kivagni az oda nem illo elemeket.

A maganyugdijrendszer nem sokat er, ha a rendszer osszesegeben deficites. Hiaba tesz felre nekunk az allam a nyugdijjarulekunkbol, ha a fekibol kieso penzt mashonnan (hitelbol) kell potolnia.
gabrella
@human: A közvéleménykutatók azt kérdeznek meg akit akarnak és olyan tákolmányt hoznak össze amilyet szeretnének.
űrbán
@SelmaK: "Az ujraelosztast 10-15%-kal kellene csokkenteni" megártott az otthon főzött pálesz?
Munkanélküli járadék időtartama "elmútnyócév" -> 9 hónap, csúti tahó -> 3 hónap
Szoc. segély "elmútnyócév" -> 28500 HUF, csúti tahó -> 22800HUF
Közrabszolga alamizsnája 8 óra robotért "elmútnyócév" -> 60160HUF, csúti tahó -> 49500HUF
Szóval mi a tökömet akarsz csökkenteni??
A luxusjövedelmekre kell kivetni a luxus adót, egyszerűen, aki a mindenkori minimálszar 12x keresi havonta 80% SZJA fizet ennyi.
Aztán be kell vezetni a pofátlan luxus adót, az olyanokra mint a zseléfejű szargyártó és fajtársai, ezeknek 150% az SZJA, probléma megoldva.
Hellcat
Na lássuk akkor...egy kulcsos adó, végtörlesztés, rezsicsökkentés...van ezek közül olyan amelyik igazából nem a gazdagoknak kedvez a leginkább?
craven
volt olyan,aki azt hitte,hogy ez nekünk jó?! percig nem kételkedtem...
nahát
most akkor érezhető lesz mégis a csökkentés?
érdekes hogy a faékeknek csak az tűnik fel ,hogy jobban járnak a kedvezménnyel a gazdagok, azért már senki nem irigykedik mikor a számla többi részét ki kell fizetni
mátmar
Naná! Tudnátok milyen nehéz kifűteni több száz négyzetméteres lakást? Mibe kerül a medence fűtése?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.