Csúnyán pórul járhat és idegenforgalmi adót kell fizetnie annak, aki nyaralójában barátait, kollégiát vagy nem egyenes ági rokonait látja vendégül.

Facebookon osztotta meg egy férfi a történetét arról, hogyan indult a nyaralása barátaival, a saját Balaton-parti nyaralójában. Egy reggel a füvet nyírta, amikor azzal állítottak be hozzá, hogy jöttek az adót beszedni. Először tréfára gyanakodott, majd a mappával és csekkel érkező hölgy felvilágosította, hogy az idegenforgalmi adót (ifa) a barátok után is meg kell fizetni. Ingyen és bérmentve csak a tulajdonos egyenesági rokonai nyaralhatnak. A teljes történet itt olvasható:

Jól megérdemelt pihenésemet töltve egy Balaton parti településen – nyolcad magammal – a SAJÁT (nem hencegés, de a történet szerves része) nyaralónkban... mikor is egy kedves hölgy sétál be a kapun egy hatalmas mappával a kezében...
„Az adót jöttem beszedni...” – mondta.
Kissé meghökkenve tettem pihenőre a fűnyírót, és a következő (szerintem indokolt) kérdés hagyta el ajkaim fogságát:
„Milyen adót?”
„Az idegenforgalmi adót!” – közölte, majd sietve hozzá tette:
„Szeretném elkérni a VENDÉGKÖNYVET...”
Ahaaa, tudtam..., ez a Kész Átverés... Reméltem, hogy Balázs hamarosan előugrik, de addig is mentve a menthetőt:
„Kedves Hölgyem... Vendégkönyv?! Ez egy magán nyaraló, nem hotel!”
Azonnal kaptam hirtelen választ...
„Akkor azok ott kik?” – mutatva a kertben reggelijüket fogyasztó barátaimra
„Barátok, kollegák...”
„HÁT EZ AZ!” – harsant fel a válasz!
Itt szerintem észrevehette meglepődésem nem csekély mértékét és egy laza mozdulattal a lentebb csatolt hivatalos dokumentumot tolta orrom alá, melyből egy kis részt most itt is szeretnék idézni:
„Az adó beszedésére kötelezett ... az a) és c) pont alá nem tartozó helység üdülés céljára történő bérbeadása ingyenes használatra átadása ... idegenforgalmi adot kell fizetni még akkor is, ha az ingatlan tulajdonosa szivességből (ellenszolgáltatás nélkül, baráti, rokoni alapon) látja vendégül őket...”
Itt már volt egy kis mosoly arcomon, bár nem őszinte…
Lefordítva emberi nyelvre a fenti idézet: Ha a bárkit meghívsz a magántulajdonodba, akár a SAJÁT CSALÁDTAGJAIDAT… fizess adót…
Reméltem, hogy ez egy vicc, de a hölgy felcsapva a mappát már a sárga csekket lobogtatva, elkezdte a jegyzőkönyvet felvenni… majd azonnal rátért, a “BEVALLÁS a 2013. évben beszedett idegenforgalmi adóról” fejlécű papírra…
Ez egy 2013 áprilisától érvényes helyi adórendelet, melynek mértéke 390,- Forint minden egyes személyre minden eltöltött éjszaka után…
Azaz egy nyolc fős kis csapat kifizet egy hétre 21 840.- Forintot… a SEMMIRE…
Szándékosan a település és a Hölgy neve nélkül irtam le kis elbeszélésem, de szeretném leszögezni, hogy a Hölgy végtelen kedves és segítőkész volt… Maga az elv ami bosszant és mélységesen felháborít…
Ha érdekelnek valakit a további papírok és részletek keressen meg engem bizalommal…
Szabó Gábor Dániel

92 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkafőző Rézüst
Új Magyarország!
Mikor takarodtok már el, rablóhorda!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Másik
@mariaberta: És ha nem sikeres? Akkó' bünti? :D
QQCSI
@mariaberta: ...már csak 228.000 HUF...:)
szablyafűrész
A francot kell fizetni haveri nyaraltatásért !

El kell dugni a kocsikat, ( haverokét) vagy a szomszédhoz, vagy a hátsó udvarban, aztán lovat szophat az önkormányzat, ha érdekelné a téma ! Arra vonatkozóan pedig semmilyen szabály nincs, hogy a bartáaim egy nap, mikor, hányszor jönnek mennek a tulajdonomon !
nehogymá
@szablyafűrész: hah,már felmerült a rendszám csere,ami alapján izgalom nélkül megmondják ha nem vagy helyi.ha nincs 2 méteres kerités cseszheti a jó ember.szerintem ez nem soká meg is lesz.
szablyafűrész
@nehogymá: A fenét, beviszed a hátsó udvarba a kocsit -ha van hátsó udvar - és letakarod ponyvával.
vagy kiviteted a hegyre - ha van hegy - a haver kocsiját, a tiéden meg visszahozod őket - és becsókolhatnak a betlehembe !

Melyik önkormi dolgozó ér rá egész nap/éjjel figyelni a házadat ? Ugyan már...életszerűtlen baromság, ki lehet és ki is kell játszani, ekkora ökörséget régen hallottam.
mariaberta
@Másik: Majd lesz, aki besegít, hiszen képességét- 5 azaz öt- gyermek megalkotásában már bizonyította.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.