Olcsó külföldi étkezési tojások jelentek meg a Penny Market magyarországi bolthálózatában, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint az üzletlánc lépése alkalmas lehet arra, hogy kaotikus állapotokat teremtsen a hazai tojásárakban. A Penny szerint a választék túlnyomó többségét magyar tojások teszik ki, ugyanakkor az ársapkás termékek esetében még fontosabb szempont a vásárlók igényeinek teljeskörű kiszolgálása, a pénztárcabarát árak biztosítása, akár import áruval is.

A szövetség az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a hazai termelők szerint a Penny Market magatartása inkorrekt, mert hazai étkezési tojásokból van elegendő és megfelelő árukínálat a magyar piacon.

Tönkreteszi a hazaiakat az olcsó külföldi tojás – Kiakadtak a magyar termelők

Fotó: freepik.com

A Penny Marketnek megvannak a kialakított magyar beszállítói kapcsolatai a hazai piacon, de az üzletlánc az itteni partnereitől érkező ajánlatokat az utóbbi időszakban visszautasította. A szövetség szerint ez nem tisztességes lépés a hazai termelőkkel szemben, miközben a behozatal alkalmas lehet arra, hogy a teljes magyar piacon letörje az egyébként is csökkenő tendenciát mutató tojásárakat – fogalmazott közleményében a szervezet.

A magyar tojásszektor szereplői hajlandók az észszerű árversenyre, de az előállítási költségek meghatározzák azt az árszínvonalat, amely alatt a vállalkozások számára már nem lehet kifizetődő a termelés. Az étkezésitojás-termelés jövedelemtermelő képessége alacsony, és az árstabilitás elvesztése pillanatok alatt tehet tönkre vállalkozásokat a hazai piacon – hívta fel a figyelmet a tojástermelők szövetsége.

A szervezet szerint az elmúlt évek gazdasági és piaci eseményei bebizonyították, hogy a hazai tojáságazat stratégiai szerepet tölt be az élelmiszer előállításában, ezért szükség van a kiszámítható és stabil magyar tojástermelésre. A magyar piac éves szinten étkezési tojásokból nem önellátó, így a karácsonyi és a húsvéti csúcsidőszakokban a tojásbehozatal indokolt lehet, de most a belföldi tojáskínálat kielégítő, a kereskedői megrendeléseknek a hazai termelők zökkenőmentesen eleget tudnak tenni – írták.

Minden piaci szereplő hosszú távú érdeke, hogy a tojástermelők és a kereskedők együttműködése tisztességes legyen, de a Penny Market mostani lépése kifejezetten árt a korrekt üzleti kapcsolatoknak

- hangsúlyozta közleményében a szövetség.

A Penny Magyarország számára kiemelten fontos a lokális termelők és gazdák támogatása, hogy minél több hazai termék legyen elérhető üzleteiben, éppen ezért a legtöbb magyar tojásbeszállítóval is kapcsolatban áll. A folyamatos tárgyalásoknak köszönhetően a választék túlnyomó többségét jelenleg is magyar tojások teszik ki, ugyanakkor az ársapkás termékek esetében még fontosabb szempont a vásárlók igényeinek teljeskörű kiszolgálása, a pénztárcabarát árak biztosítása, akár import áruval is

- közölte a vállalat.

"Fontosnak tartjuk, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben enyhítsük vásárlóink terheit, így kizárólag olyan megállapodásokat kötünk meg, amelyek ezt a célunkat elősegítik. Jelenlegi kínálatunkban a nyugati régióban érhető el import tojás, egy speciális, fehér héjú típus, amely a fogyasztók számára kedvező árponttal rendelkezik" – írták az MTI-nek adott válaszukban.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Ha kicsit szétnézünk, azt vesszük észre, hogy itt minden drága és gyakorlatilag semmit nem ér meg idehaza előállítani.Engem, mint fogyasztót abszolút nem érdekel a termelők síránkozása. Ugyanis a mázat megkapargatva láthatóvá válik a pedofilsimogató föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk gazdasági megszorítása, ami gyakorlatilag ezeket az anomáliákat eredményezi. Mindezek ellenére egységesen rájuk szavaznak. Akkor miről beszélünk?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
A háborúpárti Soros és Gyurcsány megideologizálta a békepárti magyar tyúkokat hogy drágán tojjanak és keveset, mindezt a gonosz Prüsszel támogatásával!
El a kezekkel a békeszerető magyar tyúkoktól és mi áraszthatjuk el Európát az olcsó magyar békepárti tojásokkal...
A viccet félretéve, nem kellene gazdáinkat tanulmányútra küldeni, hogy a gazdaságosabban termelők hogyan csinálják?
Sztyepospista
Egyszerűen, csak VÁSÁRLÓ vagyok a boltokban. Engem soha nem érdekelt, és nem is érdekel, hogy akár a TOJÁS, akár másik termék MILYEN NYELVBEN BESZÉL. Engem KIZÁRÓLKAG a feltüntetett ár érdekel. Valaha / én még igy tanultam a suliban... /Magyarország egy KIVÁLÓ MEZŐGAZDASÁGI beállitottságú ... ország volt, a fő exporttermékeink is ebben a kategóriában voltak. Mi lett belőle mára ? Import gyümölcs, zöldség, méz, tojás, stb. Ha meg nem vagyunk képesek gazdaságosan termelni valamit, akkor a siránkozásnak VÉGE... redőnyt lehúzni, és becsatlakozni az akkumulátorgyártásba. Ott lehet majd érvényesülni. Az élelmiszert meg hozzuk be külföldről, olcsón, azt is meg lehet enni.
Pálinkás Pál
talán nem kéne ilyen drágán termelni...köszönjétek a puhosnak...
balos
@magyar1: Hát erre azért ne vegyél mérget!Sajnálom akik lemaradtak a "nemzethylopós expresszről"!Sajnos az uraknak így magyarosch!
namihami
@Sztyepospista: 05.45: És, balszerencsénkre, màr az a vonat, ami minket a kínai(!!!) technológiájú akkugyártásba visz, sajnos az is zsákutca! Már most is félig-hàromnegyedig elavult technológia. Az amerikai, német, stb fejlesztők csupán(!?!?!) annyival járnak előbb, hogy az általuk fejlesztett akkuk olcsóbb anyagokból, fajlagosan nagyobb kapacitással, gazdaságosabb gyártással és főleg környezetkímélőbben gyárthatók!
Ránk fog rohadni az elavult gyárakban gyártott, eladhatalan akkuk tömege! És persze, az ilyen autók is! Már nyugat-európai bojkott van rajtuk és ez csak rosszabb lesz! A rizsagyurik max lehúzzák a rolót, otthagyva mindent, mert még leszerelni se fogja megérni nekik!
Ha ez a csökkent értelmű még az Unioból is kizáratna minket, végképp sziget lennénk Európában! Vámokkal, útlevéllel, stb. És még az angoloknak adott kedvezményekre se számíthatnánk!
De szép világ lesz/lenne!
magyar1
@balos: De most már látszik, hogy a fidesz 47 %-kal nyert de az 53 % nem elégedett a kormányzásukkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.