Gazdasági puccsnak nevezte a trafikügyet Braun Róbert szocialista politikus, aki csütörtökön azt állította: amögött vélhetően Lázár János áll, a Miniszterelnökség vezetőjének ezért távoznia kellene a közéletből.

Braun Róbert előbb Medgyessy Péter, majd 2005-ig Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, később, 2012-ig pedig Simor András jegybankelnök tanácsadója volt. 2011-ben lépett be a szocialista pártba, a monori választókerület elnöke.

Politikusként tartott első sajtótájékoztatóján elmondta: ő vezeti azt a bizottságot, amely MSZP-s kezdeményezésre a dohányboltpályázatok ügyét próbálja feltárni.

Úgy fogalmazott: a rendelkezésre álló információk alapján a trafikügy "gazdasági puccs, vagyis az állam részleges, jogellenes elfoglalása. Nem korrupció, hanem (...) előre kitervelt, jogalkotási eszközökkel kivitelezett, politikai és gazdasági érdekeket szolgáló, számos jogsértés gyanúját megalapozni látszó bűncselekmény."

Hozzátette, a "gazdasági puccs" mögött vélhetően Lázár János áll. Ezért - folytatta - a Miniszterelnökség vezetőjének távoznia kellene a kormányból és a közéletből, ehelyett hírek szerint hozzá kerülhet az európai uniós pénzek elosztása, és ősszel a Fidesz alelnöke lehet. "Így tudjuk, hol állunk: a puccskormányt maffiapárt támogatja" - jelentette ki Braun Róbert.

Arról is beszélt, hogy a megalapozott gyanú ellenére az ügyészség trafikügyben "nem a bűnöst, hanem a közérdekű bejelentőt hallgatta ki". Az MSZP ezért hozott létre egy független jogászokból, szakértőkből álló, általa vezetett bizottságot az ügy részleteinek feltárására - közölte. A bizottság névsorát azonban egyelőre nem osztotta meg.

Hiába van még hátra hat és fél év Polt Péter legfőbb ügyész mandátumából, a jelentős összegre elkövetett hűtlen kezelés elévülési ideje tíz év - hangoztatta, megjegyezve: lesz lehetőség megbüntetni a bűnösöket.

Ennek érdekében arra kérte a vesztes pályázókat, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től visszakapott borítékokat felbontatlanul adják le az MSZP irodáiban, hogy közjegyzői vagy ügyvédi letétbe helyezhessék őket mindaddig, amíg "újra lesz független ügyészség". Egy ilyen borítékot be is mutatott.

Az Országos Választási Bizottság szerdán úgy döntött, lehet referendumot tartani a dohánytermékek kereskedelmi árrésének mértékéről, és jóváhagyta az annak egyharmadára csökkentését indítványozó kezdeményezést.

Az MTI kérdésére, hogy az MSZP részt vesz-e az aláírásgyűjtésben, Braun Róbert úgy válaszolt: tiszteletben tartják az OVB döntését, bár személyes véleménye szerint árképzési kérdésekben nem szokás népszavazást tartani.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
az MSZP gyors reagálású hadtestjéhez már meg is érkeztek az első hírek?
kkalman
Hogy gazdasági puccs, vagy nem gazdasági puccs a trafik ügy, ezt majd egy valóban független igazságszolgáltatásnak kell kiderítenie.
Az, hogy qrva nagy szemétség, az viszont egészen biztos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.