Ingyenes egészségügyi szűrőprogramokkal, például a jelenleg a Balaton környékét járó szűrőkamionnal is segíti a kormány, hogy minél több ember ismerje fel a megelőzés fontosságát - közölte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője csütörtökön Keszthelyen.

A politikus az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága által útjára bocsátott szűrőkamion előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Fidesz-kormány minél több emberhez szeretne eljutni az ingyenes szűrőprogramokkal, akár védőnők segítségével, akár a kamionnal.

"Mindent megteszünk azért, hogy ne a pénzen múljon az, hogy valaki eljut-e ezekre a szűrővizsgálatokra" - jelentette ki Selmeczi Gabriella.

Kifejtette, hogy a jelenleg a Balatont járó, majd később országjáró körútra induló szűrőkamionban ingyenes mellrák- és anyajegyszűrésre van lehetőségük az érdeklődőknek, akik a dohányzással, a táplálkozással és az egészséges életmóddal összefüggő tanácsokat is kaphatnak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár sokan tudják, milyen fontos a betegségek megelőzése, mégis nagyon kevesen szánnak időt arra, hogy részt vegyenek a szűréseken.

A kiértesítetteknek alig 40-50 százaléka megy el, holott az időskor előtti halálozási okok 40 százalékát teszik ki a daganatos betegségek, 30 százalékát pedig a keringési betegségek. "Ez 70-80 százalékkal magasabb, mint az Európai Unió átlaga" - hívta fel a figyelmet Selmeczi Gabriella.

Hangsúlyozta azt is: a nőkre és az édesanyákra különösen sok veszély leselkedik, évente több mint kétezren halnak meg Magyarországon emlődaganat következményeként, és 500 körüli azoknak a száma, akiknek a halálát méhnyakrák okozza.

A szűrőkamion július 18. óta Balatonkenesén, Alsóörsön, Balatonfüreden és Badacsonytomajban járt, ezen a hétvégén Keszthelyen állomásozik, majd Fonyód, Balatonboglár, Balatonföldvár és Siófok lesz a következő úti célja, utána pedig bejárja az egész országot. Az érdeklődés jelentős, a napokban még egy orvost kellett alkalmazni a melanómaszűrések iránt mutatkozó igények miatt.

Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: minél többet beszélünk a veszélyekről, a megelőzés fontosságáról, "annál nagyobb az esélyünk arra, hogy a jövőben egészséges társadalom lesz Magyarországon".

A szervezők az MTI kérdésére közölték: a balatoni körút első három állomásán összesen csaknem háromezren vettek részt melanómaszűrésen, és csaknem ötszázan vették igénybe a mammográfiás szűrést az államtitkárság kamionjában.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kukac50
Mi meg azért küzdünk,hogy Selmeczi tűnjön el a közéletből.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csodapók
@nyanya001: Ha nem lennék ilyen szégyenlős hülye, lefényképezném a helyi tüdőszűrő állomást,
amely Weiss Manfréd idejében épült, a vele egy épületben lévő (néhai) szülőotthonnal!
Elképesztő! Igaz, hogy alig pár tízezren laknak itt, + alig pár tízezren jöhetnek szűrésre,
természetesen pénzért, nem is kevésért!
A személyzet meg gyanítom, hogy viszonylag kevés paraszolvenciában részesül, ezzel
szemben kimutatható a tüdőrák egy rutin szűréssel, de az kit érdekel?
vukkocska
Mit jelent az idő előtti halálozás? Mihez képest? Ha azt vesszük alapul, hogy az emberek a gyógyszereiket nem tudják kiváltani, ha azt is vesszük, hogy el sem mennek betegállományba, mert az az kevés ember, akinek még meg van a munkája, félti, lábon hordanak ki minden betegséget. @nyanya001: + az, amit Te is írtál. Ez megint egy akkora lozung, amekkora ez az egész nő.
gabrella
Kevés ember dolgozik sokat, hosszú ideig, éhbérért. Szűrögethetik azokat akiknek még gyümölcsre,húsra sem jut pénz.
ranger47
@gabrella: Az egész mutyiszűrési humbuk,csak arra jó,hogy azt szajkózhassák sunyimutyi módon,hogy "lám,mi bizony törődünk a pógár zemberek egésségével,nem úgy mint a bukott baloldal"
ranger47
@Csodapók: A kiflitolvaj, hazug bárónőt ez nem, érdekli!ő és a fajtája a saját maguknak épített elitluxus kórházba megy szűrésekre közpénzen.
gabrella
@ranger47: Vagy pályázati pénzeket szórnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.